Zöldhulladék szállítása Kaposváron

A naptár szerint beköszöntött a tavasz, és ezzel együtt elérkezett a kerti munkák ideje. A zoldhulladék elszállítás Kaposváron is hamarosan kezdődik a családi házas övezetekben, ahol már napok óta kupacokban állnak a gallyak, ágak és levelek.

A lakossági zöldhulladék elszállítása fontos szerepet játszik a környezetvédelemben és az egészséges életmód előmozdításában. A zöldhulladék olyan anyagokat jelent, amelyeket a természetben megtalálunk, és amelyeket kertészkedés, parkok vagy más területek karbantartása során generálunk. Ide tartoznak például a fűnyesedék, a levelek, a faágak, a virágok és a gyomok.

A zöldhulladékot összegyűjtő és elszállító szolgáltatások segítenek fenntartani a tiszta és rendezett környezetet, és elősegítik a fenntartható életmód kialakítását.

A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. idén is vállalja a lenyesett zöldhulladék elszállítását, ami értékes lehetőség, hiszen Kaposvár belterületén tilos zöldhulladékot égetni. Ennek ellenére azonban az elmúlt években egyre többször kellett a tűzoltókat riasztani szabadtéri tüzekhez.

Milyen formában szállítják el a zöldhulladékot Kaposváron?

Az elszállításra várakozó zöldhulladékhoz az ágakat maximum 7-10 cm vastagságig érdemes összekötni kis kötegekbe, míg a falevelet, virágot és más apró zöldhulladékot ép és zárt zsákban kell elhelyezni, amelynek űrmérete nem haladhatja meg a 120 litert. Fontos megjegyezni, hogy a gyökérzetet, tuskót, vastagabb ágakat, valamint a szennyezett zöldhulladékot nem viszik el, és az sem tartozik a szolgáltatás körébe, hogy kommunális vagy szelektív hulladékot szállítsanak el.

Fontos tudni, hogy a szolgáltató csak az ingatlanok elé, az úttest szélére kihelyezett zöldhulladékot viszi el, tehát olyan anyagokat, mint faágak, fanyesedék, vágott virágok és falevél, lehet kihelyezni az elszállításra várakozó zöldhulladék mellé.

Az időpontokról  és járat pontos ütemtervéről  a szolgáltató oldalán  kaphatunk bővebb információt.

Miért érdemes ügyelni a megfelelő kihelyezésre?

A zöldhulladék előírt formában való kihelyezése elősegíti a környezetvédelmi szabályok betartását. Például, ha a zöldhulladékot megfelelően komposztálják, az elősegíti a fenntartható életmódot és a talaj minőségének javulását. A zöldhulladék előírt formában való kihelyezése biztosítja a hatékonyabb szállítást. Ha a zöldhulladék túl nagy vagy túl nehéz darabokban van, az nehezítheti a szolgáltató dolgát, és az elszállítás tovább tarthat.

Ha a zöldhulladék nem megfelelően van kihelyezve, az veszélyt jelenthet a szállítóra és másokra is. Például, ha az ágak vagy a fűnyesedék nem megfelelően van kötegelve, az esetleg kipattoghat és sérülést okozhat.

Kertnet
Author: Kertnet