Való-e Magyarországra a bougainvillea?

Mediterrán területekről hazatérve, sokan kapunk kedvet az ott látott csodás növények ültetéséhez, és egészen biztos, hogy ezek között a növények között előkelő helyen szerepel majd a lila virágtömegével szédítő bougainvillea (Bougainvillea) vagy murvafürt.

De honnan is származik ez a lenyűgöző kúszónövény? A bougainvillea egy trópusi növényfaj, amely Dél-Amerika számos területén őshonos, beleértve Brazíliát, Peru-t, Ecuador-t, Kolumbiát, illetve Venezuelát. A növényt nevezte el Louis Antoine de Bougainville francia tengerészről, aki az 1760-as években vezette az első francia felfedező expedíciót a Csendes-óceánon.

A bougainvillea a 19. században került Európába, és azóta az egész világon elterjedt dísznövényként, köszönhetően szépséges virágainak és tűzönvörös vagy lila színű leveleinek. A bougainvillea származási helyén trópusi éghajlat van, ahol meleg és nedves az időjárás. Azonban a növény jól alkalmazkodott a mediterrán és a szubtrópusi éghajlatokhoz is, és számos kertben és parkban megtalálható a világ különböző részein.

A bougainvillea egy trópusi növényfaj, amely meleg és nedves környezetet kedvel. Az optimális körülmények biztosítása segít abban, hogy egészséges és gyönyörű növényeket nevelhessünk.

Lenyűgöző virágtömeg

A bougainvillea igazi szépsége azonban a virágzás során tűnik ki. A növény színpompás, hártyás színű virágzatai hajtáscsúcsokon és oldalhajtásokon nőnek, és virágzási időszaktól függően változó színekben jelennek meg, mint például lila, rózsaszín, piros, fehér vagy narancssárga. A bougainvillea virágai aprók, de a hártyas, színes burkok olyan nagyszerű hatást keltenek, mintha a növény virágai lennének. A virágzás időszakai is változóak lehetnek, de általában a nyári és az őszi hónapokra esnek.

A bougainvillea növény formája, mérete és virágainak színe változhat a fajtától és a termesztési körülményektől függően. Azonban egy biztos, hogy a bougainvillea szépséges és különleges növény, amelynek virágzata egyedülálló látványt nyújt.

bougainvillea lila virágtömege

Milyen körülményeket szeret?

  • Fény: A bougainvillea szereti a sok napfényt, és az optimális növekedéshez legalább hat órányi napsütés szükséges naponta. Az árnyékos helyeken azonban a virágzás elmaradhat.
  • Hőmérséklet: A  meleg éghajlatot igényel, és a legtöbb fajta nem bírja a hideget és a fagyot. A hőmérsékleti tartomány, amelyben a növény jól érzi magát, a 16-18 Celsius fok és a 29-30 Celsius fok közötti tartományban van.
  • Talaj: Nem igényel különleges talajt, de az optimális növekedéshez a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie. A túl nedves talaj elpusztíthatja a növényt.
  • Víz: Rendszeres öntözést igényel, különösen a szárazabb időszakokban. A talajt nem szabad túl nedvesen tartani, mivel a túl sok víz károsíthatja a növény gyökereit.
  • Támrendszerek: A bougainvillea fajták általában erőteljes növekedésűek, ezért támrendszerekre lehet szükségük. Ezek segítenek a növényeknek felfelé nőni, és megakadályozzák a szárakat a földre eséstől.

Tartható-e Magyarországi körülmények között a bougainvillea?

Bár a bougainvillea trópusi és szubtrópusi növényfaj, Magyarországon is megtartható, de csak konténeres növényként, és ez a körülmény erősen korlátozza, a növekedését.

A bougainvillea hidegtűrő képessége korlátozott, és nem viseli jól a hideg teleket, így a nyári hónapokban szabadban, télen pedig át kell tenni egy benti helyiségbe. A növénynek nagy mennyiségű fényre és hőre van szüksége ahhoz, hogy virágzásra bírjuk, ezért nyáron célszerű egy napos helyre tenni. A talajnak jól kell vízelvezetőnek lennie, hogy elkerüljük a gyökérrothadást.

Könnyű elcsábulni, mert a kertészetek és virágüzletek általában kínálnak bougainvillea konténeres növényeket, amelyeket a nyári hónapokban kitűnően lehet díszítésként tartani a teraszon, erkélyen vagy akár a kertben. De nem szabad elfelejteni, hogy a növény eredeti élőhelyén egy nagy gyökérrendszert és zöld és virágtömeget növesztő napfény és melegkedvelő kúszónövény, mely konténerben nevelve sosem fogja megmutatni eredeti szépségét és nagyságát, csupán “árnyéka” lehet önmagának, a konténeres tartásban a betegségek is könnyebben megtámadják.

Tehát ne gondoljuk, hogy a bougainvillea a mi, magyarországi kertünkben is éppen olyan lesz, mint amelyet mediterrán utazásaink során láttunk. Mivel a jelenlegi éghajlatunk, mg nem felel meg a bougainvilleának, ezért ezzel a növénnyel, “még várnunk kell”, de nem kizárt hogy az éghajlat változásával egyszer majd eljön az az idő, amikor nálunk is hatalmasra nő a kertben ez a lenyűgöző növény.

 

Kertnet
Author: Kertnet