Növények az irodában: Hogyan növelik a munkahelyi teljesítményt és a jólétet

Ahogyan egyre több időt töltünk beltérben – különösen irodai környezetben –, észrevehetjük, hogy valami hiányzik az életünkből. Egy friss levegőjű séta a parkban vagy egy pár perc a kertben sokak számára felfrissülést és kikapcsolódást jelent. De mi van, ha azt mondanánk, hogy a természet varázsa becsempészhető az irodai asztalodra is, és mindez nemcsak a közérzetedre, hanem a munkateljesítményedre is pozitív hatással lehet?

A természet és az emberi agy

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a természettel való kapcsolat erősíti az agy kognitív képességeit. Egy-egy pillantás a növényekre vagy azok közelsége serkenti a koncentrációt, csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot.

Zöld magazin | Növények az irodában: Hogyan növelik a munkahelyi teljesítményt és a jólétet

Az irodai növények számos előnye:

 1. Légtisztítás: Növények, mint például az areka pálma és a szobai páfrány, hatékonyan szűrik a beltéri levegő szennyeződéseit. Eltávolítják a káros vegyületeket, mint például a formaldehidet és a benzenet, amelyek sok irodai bútorban és eszközben előfordulnak.
 2. Pozitív hangulat: A zöld növények jelenléte növeli a boldogság és elégedettség érzését. Egy tanulmány szerint azok az alkalmazottak, akiknek asztalánál növények vannak, kevésbé érzik magukat stresszesnek és elégedettebbek a munkájukkal.
 3. Növekvő kreativitás: Egyes kutatások azt mutatják, hogy a növények jelenléte az irodában akár 15%-kal is növelheti a kreativitást. A zöld szín és a természetes textúrák serkentik az agy kreatív részeit, ami új ötletek és innovatív megoldások megszületését segíti elő.
 4. Csökkentett betegségek száma: A növények növelik a páratartalmat és csökkentik a por mennyiségét a levegőben, ami segíthet az allergiás reakciók és a légúti betegségek kialakulásának elkerülésében.
 5. Jobb akusztika: Meglepő módon a növények csökkentik a zajszennyezést, mivel a levelek elnyelik és szétszórják a hanghullámokat, így csökkentve az irodai háttérzajt.

Hogyan válasszunk növényeket az irodába? Útmutató a legjobb választásokhoz

Az irodai növények kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés; a helyes választás elősegítheti a jobb munkahelyi közérzetet, a levegő tisztítását és a munkahelyi produktivitás növelését is. Ha szeretnél növényeket az irodába, de nem tudod, hol kezdj, itt van néhány fontos szempont és ajánlott növény:

 1. Fényviszonyok figyelembevétele:
  • Kevés fény: Sok iroda mesterséges fényben van, vagy csak kevés természetes fény éri. Ebben az esetben olyan növények ideálisak, amelyek kevés fényben is jól érzik magukat, például a kardpáfrány, a szobai fikusz vagy a sansevieria.
  • Sok fény: Ha az iroda sok természetes fényben részesül, olyan növényeket válassz, amelyek jól tűrik a közvetlen napfényt, mint az aloé vera vagy a kaktuszok.
 2. Gondozási igények: Válassz olyan növényeket, amelyek illeszkednek az iroda gondozási kapacitásaihoz. Ha ritkán van időd vagy kapacitásod a gondozásra, válassz kevés karbantartást igénylő növényeket, mint a pozsgások vagy a kaktuszok.
 3. Légtisztító képesség: Néhány növény kiválóan alkalmas a levegő tisztítására. A levegőben lévő káros anyagokat, például a formaldehidet eltávolító növények közé tartozik a klorofitosz, az arekapálma és a kék írisz.
 4. Méret és forma: Az iroda terjedelmi korlátaihoz és az asztalok méretéhez illő növényeket válassz. Ne felejtsd el, hogy néhány növény, mint például a filodendron, idővel nagymértékben megnőhet.
 5. Allergiás reakciók: Bizonyos növények allergiás reakciókat válthatnak ki egyes emberekben. Ha ismert allergiások vannak az irodában, fontos, hogy tájékozódj a potenciális allergén növényekről.
 6. Mérgezés veszélye: Néhány növény mérgező lehet emberek vagy állatok számára. Ha az irodában állatok vannak, vagy ha aggódsz a mérgezés veszélye miatt, válassz olyan növényeket, amelyek biztonságosak az emberek és állatok számára.

Néhány ajánlott irodai növény:

 • Zöldike (Chlorophytum comosum)
 • Kaktuszok és pozsgások
 • Monstera deliciosa
 • Kardpáfrány (Nephrolepis exaltata)
 • Gumiéra (Ficus elastica)
 • Borsmenta (Mentha)

Az irodai növények nem csak dekorációk. Hozzájárulnak a munkahelyi jóléthez, elősegítik a produktivitást és támogatják a fizikai egészséget. Ha még nem tetted, érdemes bevezetni néhány növényt az irodai környezetedbe és élvezni azok előnyeit. A természet varázsa csak egy virágcserépnyire van tőled!