Így újul meg a fémhulladék

A fenntarthatóság témája jelentős szerepet tölt be napjainkban. Például a fémhulladék újrahasznosításának köszönhetően lehetőség adódik az energiával való takarékoskodásra, valamint a nyersanyaggal való spórolásra. Attól függően, hogy milyen a fémhulladék típusa, eltérő az eljárás menete. A cikkben sorra vesszük a folyamat lépéseit.

A fémhulladék újrahasznosítása

Az újrahasznosítást indokolja a környezet kímélése, az érclelőhelyek kimerülése, valamint a kitermelés, az előállítás és a feldolgozás magas költségei. A folyamat első lépése a szelektív hulladékgyűjtés, amelyre a lakosságnak és az ipari szereplőknek egyaránt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk. A gyűjtés mellett az is fontos, hogy megfelelően működjön a hulladékhasznosító rendszer.

Az újrahasznosítás során a fémek szétválogatása kézzel, illetve géppel történik. Természetesen az utóbbi gyorsabb és egyszerűbb. A Zöldgépezet weboldalán új és használt gépek, például aprítók és kábelnyúzó gépek széles választéka található. Ráadásul a felújításban és a szervizelésben is tudnak segíteni.

Az aprítás és a tisztítás következik a válogatás után, ezután kerül a fémhulladék a kohóba. A beolvasztást követően a fémek tömbökben érkeznek a gyártósorra, ahol különféle eljárásokkal, például hengereléssel, kovácsolással vagy sajtolással történik a feldolgozásuk.

A kábelhulladék is újrahasznosítható

A gyárakban és az otthonokban egyaránt jelentős mennyiségű kábelhulladék keletkezik. Emiatt nagy jelentőséggel bír az újrahasznosításuk. A feldolgozás első lépése a kábel fém részének elválasztása a burkolattól, szigeteléstől. Évekkel ezelőtt ehhez égetést alkalmaztak, azonban ma már ez nem jellemző. Természetesen napjainkban modern kábel újrahasznosító berendezések végzik el ezt a lépést.

Az elválasztást követően speciális gépek segítségével granulátumot készítenek a fémekből, amely egyszerűen újra felhasználható. Ráadásul a műanyag burkolat, szigetelés sem megy kárba, azt is újrahasznosítják. Szóval a kábelhulladék esetében bátran kijelenthető, hogy szinte teljes egészében újra lehet hasznosítani.

Háztartási gépek és elektromos készülékek

A fémhulladékok körébe tartoznak a háztartási gépek és az elektromos készülékek is, amelyek esetében szintén fontos, hogy a megfelelő gyűjtőkbe kerüljenek. Természetesen nem kerülhetnek a háztartási hulladékhoz, ezt a berendezéseken látható áthúzott kuka szimbólum is jelzi. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy ezeket nem megfelelő helyen tárolják, például a kertben hagyják. Ez komoly problémát jelent, mivel a környezetbe kerülésükkel szennyezik a talajt és az ivóvizet. Ráadásul ezek az anyagok a növényeket is mérgezik.

A hatékony újrahasznosítás érdekében fontos, hogy a különféle hulladékok a megfelelő gyűjtőpontokra kerüljenek. Így nem szennyezik a környezetet, és hozzájárulnak a rohamosan kimerülő természeti erőforrásokkal való takarékoskodáshoz. Az értékes fémek és egyéb anyagok kinyerésének köszönhetően nem kell környezetszennyező módon azokat újra kitermelni.

Kertnet
Author: Kertnet