Halálos harsonák: az angyaltrombita igézete

Az angyaltrombita (Brugmansia) egy trópusi növény, amely a Solanaceae (csucsorfélék) családjába tartozik. A Brugmansia nemzetség 7 fajt tartalmaz, amelyek főként Dél-Amerikában, különösen az Andok hegyvidékén és az Amazonas-medencében őshonosak.

Megjelenése lenyűgöző és egyből rabul ejt. Az angyaltrombita neve a nagy, harang alakú virágokra utal, amelyek a növény egyik legfeltűnőbb jellemzői. Az angyaltrombita virágai erősen illatosak, különösen este és éjszaka. Az illat vonzza a beporzókat, mint például a pillangókat és a szender rovarokat, amelyeknek hosszú szívókája segítségével képesek elérni a mélyen ülő nektárt. Lopózz csak oda egyik eset és szagolj bele mélyen a levegőbe!

Fajtái gyorsan növekvő, fa szerű cserjék, amelyek akár eredeti élőhelyükön 3-11 méter magasra is megnőhetnek. Cserépben nevelve természetesen alacsonyabb lesz. A növények virágai több színben is előfordulhatnak, beleértve a fehéret, a sárgát, a narancssárgát, a rózsaszínt és a pirosat. Az angyaltrombita elsősorban dísznövényként termesztik, és népszerűek a trópusi és szubtrópusi kertekben, valamint a melegebb éghajlatú területeken belterjes növényként is.

Egy angyali hallucinogén

Fontos megjegyezni, hogy az angyaltrombita mérgező növény,Az angyaltrombita minden része mérgező, és tartalmaz olyan alkaloidokat, mint a szkopolamin, a hioszciamin és az atropin. Ezek az alkaloidok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha a növényt elfogyasztják, ezért fontos a növénnyel való óvatos bánásmód és a gyerekek és háziállatok távoltartása.

Az alkaloidok elfogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a hányást, a hasmenést, a szédülést, a hallucinációkat és akár a halált is. Ezért óvatosan kell bánni az angyaltrombitával, és gondoskodni kell arról, hogy a növény ne legyen elérhető gyermekek és háziállatok számára.

ó.

angyaltrombita cserépben nevelve mutat szépen

Az angyaltrombita ültetése és gondozása

Az angyaltrombita (Brugmansia) nevelése és gondozása nem igényel különösebb szaktudást, de fontos figyelembe venni néhány alapvető szempontot a növény egészséges növekedése érdekében. Igényei miatt nálunk csak cserépben nevelhető ez a különleges növény.Íme néhány tipp az angyaltrombita neveléséhez, gondozásához és szaporításához:

 • Napos vagy félárnyékos helyet igényel. A növény optimális növekedése érdekében legalább 4-6 óra közvetlen napfényre van szükség naponta.
 • Jól szellőző, jó vízelvezetésű talajt igényel. Az ideális talaj pH-értéke semleges vagy enyhén savas (6,0-7,0).
 • Rendszeres öntözést igényel. A talajt mindig nedvesen kell tartani, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl nedves, mert a gyökerek rothadását okozhatja. A növény vízigénye a hőmérséklet és a páratartalom függvényében változik.
 • Rendszeres tápanyag-ellátást igényel a virágzási időszak alatt. Használjon egy kiegyensúlyozott, vízben oldódó virágos növényekre szánt műtrágyát, és alkalmazza a gyártó utasításainak megfelelően.
 • Rendszeres metszést igényel a bokros, rendezett megjelenés és a bőséges virágzás érdekében. Tavasszal vagy kora ősszel vágja vissza a növényt, és távolítsa el az elhalt, beteg vagy sérült ágakat. A metszés során ügyeljen a kesztyű viselésére, mivel a növény nedve irritáló hatású lehet.
 • Érzékeny a fagyra, ezért hideg éghajlaton a növényt télen belterjes helyre kell vinni. A növényt egy világos, hűvös helyiségben tárolja, és csökkentse az öntözést és a trágyázást a téli hónapok alatt.
 • Szaporítás: Az angyaltrombitát általában dugványozással szaporítják. Válasszon egy egészséges, erős hajtást a növényről, és vágjon le egy

  10-15 cm hosszú darabot. Távolítsa el az alsó leveleket és áztassa a dugványt gyökérképző hormonba, majd ültesse azt nedves tőzegmohába, perlitbe vagy homokba. A dugványt fedje le egy műanyag zacskóval vagy egy átlátszó műanyag pohárral a magas páratartalom fenntartása érdekében, és helyezze világos, meleg helyre, de ne közvetlen napfénybe. A gyökérképződés 4-8 hét alatt következik be. Miután a dugvány gyökeret növesztett, ültetheti azt kerti földbe vagy egy nagyobb edénybe.

  Szaporítása magról is lehetséges, de nehezebb és időigényesebb. A magokat először áztassa langyos vízben 24 órán keresztül, majd ültetheti őket nedves tőzegmohába vagy szaporító keverékbe. Tartsa a talajt nedvesen, és helyezze a növényt meleg, világos helyre, de ne közvetlen napfénybe. A magok csírázása több hétig is eltarthat, és a növekedés kezdetben lassú lehet.

  Vegye figyelembe, hogy az angyaltrombita minden része mérgező, így a dugványozás és a magvetés során is óvatosan kell eljárni. Használjon kesztyűt, és tartsa a növényt és annak részeit távol gyermekektől és háziállatoktól.

Kertnet
Author: Kertnet