Gömbjuhar a geometria kedvelőinek

A gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’) egy mesterségesen tenyésztett díszfa fajta, amelyet az ember alkotott a juharfák természetes változatosságának keresztezésével és metszésével. A gömbjuhar először az 1700-as években jelent meg Hollandiában, majd később Európa más részein is népszerűvé vált.

A gömbjuhar kialakítása során a tenyésztők célja egy olyan fajta létrehozása volt, amelynek a koronája gömb alakú és tömör, és így kiválóan alkalmas a parkok és kertek díszítésére. A gömbjuhar lassan növekszik, és a kertészek könnyen karbantarthatják, mert nem igényelnek sok metszést.

A gömbjuhar ma már egy elterjedt díszfa fajta, amelyet világszerte ültetnek parkokban, kertekben, és az utak mentén is. A gömbjuhar szépsége és egyszerű gondozása miatt a kertészek és a kerttulajdonosok körében továbbra is nagyon népszerű marad.

Hova ültessünk gömbjuhart?

A gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’) egy nagyon népszerű díszfa fajta, amelyet kertekben és parkokban lehet ültetni. A gömb alakú koronája miatt szép látványt nyújt bármelyik kertben, és a lassú növekedése miatt könnyen karbantartható.

Általában szoliterként ültetik, azaz egyedülálló fa formájában, hogy kiemelje a látványt. Azonban a gömbjuharokat gyakran ültetik csoportosan is, hogy még feltűnőbb legyen a kertben. A gömbjuharok kiválóan alkalmasak a kisebb kertekbe is, mivel nem nőnek túl nagyra, így szűk utcákba, kis kertekbe vagy vezetékek alá is ideális választás.

Hol érzi legjobban magát?

Olyan helyre kell ültetni, ahol van elegendő napfény, de védve van a szél és a forró nyári napsütéstől is. A gömbjuharoknak nedves, jó vízelvezetésű talajra van szükségük, de nem tűri a túlzott nedvességet. Ezért fontos, hogy az ültetés előtt megfelelően előkészítsük a talajt, és ha szükséges, javítsuk a vízelvezetést.

  • Szeretnek napos helyen lenni, de részleges árnyékban is jól fejlődhetnek. Fontos, hogy az ültetési helyet az adott fajta fényigényéhez igazítsuk.
  • Fontos a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj. Azonban a túlzott nedvesség nem tesz jót a fa növekedésének, ezért fontos a megfelelő vízelvezetés biztosítása. A talaj pH-jának enyhén savasnak kell lennie (kb. 5,5-7 között).
  • Jól tűrik az enyhe éghajlatot, de a nagyon forró nyarak és hideg telek nem tesznek jót nekik. Az optimális hőmérséklet a növekedéshez és fejlődéshez a 20-25 Celsius fok között van.
  • Fontos a megfelelő nedvességtartalom a talajban, de nem tűrik a túlzott nedvességet. Az optimális talajnedvességtartalom kb. 50-60%.
  • Nincs szükségük erős szélre, ezért érdemes olyan helyet választani az ültetésre, amely védett az erős szélhatástól.

A gömbjuhar ideális választás lehet bármelyik kertbe, amennyiben elegendő napfény, jó vízelvezetésű talaj és védett hely áll rendelkezésre. Az ültetés előtt mindig érdemes tájékozódni az adott fajta sajátosságairól, és azokat figyelembe venni az optimális növekedés és egészséges fejlődés érdekében.

 

Kertnet
Author: Kertnet