Ezért ideális a legénypálma (Zamioculcas)a legtöbb lakásba

A Legénypálma (Zamioculcas zamiifolia), melyet gyakran ZZ növényként is emlegetnek, Afrika keleti részéről származik, és az utóbbi években vált nagyon népszerűvé a lakásokban, köszönhetően szép megjelenésének és könnyű gondozhatóságának. A növény nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem robusztus és toleráns jellege miatt a kezdő kertészek számára is ideális választás.

A legénypálma (Zamioculcas) gondozása, szaporítása

Gondozás

 1. Fényigény: Bár a Legénypálma tűri az alacsony fényviszonyokat, a közvetlen napsugárzástól óvni kell, különösen a déli órákban. A közvetett fény a legideálisabb számára.
 2. Öntözés: A Zamioculcas nem igényel túl sok vizet. Fontos, hogy a földjét hagyjuk teljesen kiszáradni az öntözések között, mivel a túlzott öntözés gyökérrothadást okozhat.
 3. Hőmérséklet: A növény a szobahőmérsékletet részesíti előnyben, ideális hőmérséklete 18-24°C közötti. Az alacsonyabb hőmérsékletet is jól viseli, de fontos, hogy 15°C alá ne menjen a hőmérséklet.
 4. Tápanyag: A tavaszi és nyári hónapokban ajánlott havonta egyszer növénytáppal táplálni a növényt. Télen viszont nincs szükség erre.
 5. Átültetés: Mivel a ZZ növény lassan növekszik, elegendő 2-3 évente egyszer átültetni.

Szaporítás

A Legénypálma többféleképpen szaporítható, ezek közül a leggyakoribbak:

 1. Levelekkel: Egy egészséges levél levágásával és annak vízbe helyezésével új növényt növeszthetünk. Fontos, hogy a levél friss vágását a levegőn hagyjuk néhány órán át száradni, mielőtt vízbe helyeznénk.
 2. Rizómával: A rizómák, vagyis a föld alatti szárak a leggyakoribb módszer a ZZ növény szaporításához. Elég egy darabot levágni és új földbe ültetni.
 3. Magokkal: Ez a módszer a legidőigényesebb, de lehetséges. Amennyiben a növény virágzik és magot hoz, ezen magokkal új növényeket nevelhetünk.

Trópusi eredet fekete Afrikából

Eredeti élőhelye és elterjedése A Legénypálma eredetileg Afrika keleti trópusi régióiban, például Tanzániában és Zanzibáron honos. Az itt található természetes élőhelyein kőzetes talajon és alacsony vízellátottságú környezetben nő, ezért képes ellenállni a szárazságnak.

Zamioculcas a többi növénnyel

A legénypálma szerepe a Feng Shui-ban

A Feng Shui egy ősi kínai művészet és tudomány, amely több mint 3000 éve alakult ki. Célja az életterek harmonizálása azzal, hogy a chi, az élet energiája zavartalanul áramolhasson az otthonokban, irodákban és egyéb életterekben. A Feng Shui számos aspektusból áll, beleértve a tájolást, a bútorok elrendezését, a színeket és a természetes elemeket, mint például a növényeket.

A Legénypálma, vagy Zamioculcas (ZZ növényként is ismert) különösen kedvelt a Feng Shui gyakorlók körében. Több oka is van ennek a népszerűségnek:

 1. Bőség és jólét: A ZZ növény vastag, zöld levelei gyakran asszociálódnak a növekedéssel és a bőséggel. A Feng Shui-ban a zöld szín az életet, a növekedést és a bőséget jelképezi. Ezenfelül a ZZ növény sűrű levelei és szárának forma képviselik a stabilitást és az erőt, amelyek mind a jólét szimbólumai.
 2. Ellenálló természet: A ZZ növény képessége, hogy túléljen kedvezőtlen körülmények között, a Feng Shui-ban az állhatatosság és a kitartás szimbólumaként értelmezhető. Az ilyen növények azt sugallják, hogy otthonunk vagy irodánk képes lesz az élet nehézségeinek ellenállni.
 3. Harmonizálja a chi áramlását: A Legénypálma lágy, lekerekített leveleinek formája serkenti és harmonizálja a chi áramlását egy adott térben. A Feng Shui szerint az éles, sarkos formák és tárgyak elzárhatják vagy megzavarhatják a chi áramlását, míg a lágy, gömbölyű formák elősegítik és irányítják annak áramlását.
 4. Víz elem képviselete: A Feng Shui öt elemet ismertet: fa, tűz, föld, fém és víz. A ZZ növény vastag, húsos levelei és szára, amelyek vízet tárolnak, képviselik a víz elemet. A víz az áramlást, a bőséget és a kommunikációt jelképezi, és életet visz az otthonokba és irodákba.

Ezen tulajdonságok miatt sokan úgy gondolják, hogy a ZZ növény nem csak esztétikai, hanem energetikai előnyöket is hoz az életterekbe. Sok Feng Shui szakértő és rajongó tartja otthonában ezt a növényt, abban a reményben, hogy pozitívan befolyásolja az életterüket és elősegíti a jólétet és harmóniát

Tisztítja a levegőt A NASA egyik tanulmánya szerint a Legénypálma kiválóan alkalmas a levegő tisztítására. Képes eltávolítani a levegőből az ammóniát, a benzolt, a xilént és a toluolt, ami segít javítani a beltéri levegő minőségét.

Mérgező tulajdonságok Miközben a Legénypálma esztétikailag lenyűgöző, fontos megjegyezni, hogy minden része mérgező, ha elfogyasztják. Különösen a kisállatokra és a gyerekekre kell ügyelni, hogy ne harapdálják vagy egyék meg a növényt. Ha elfogyasztják, irritációt, hányást és hasmenést okozhat.

Lassú növekedés A Legénypálma lassan növekszik, ami azt jelenti, hogy nem kell gyakran átültetni. Emellett a lassú növekedési üteme miatt sokan kisebb terű lakásokban is szívesen tartják, mivel nem fog gyorsan kinőni a helyét.

A Legénypálma nem csak a könnyű gondozása miatt vált népszerűvé, hanem különböző kulturális és praktikus tulajdonságai miatt is. Legyen szó a Feng Shui-ban betöltött szerepéről vagy levegőtisztító képességéről, a ZZ növény igazán különleges darabja lehet otthonunknak.

Milyen más szobanövényekkel illik össze a lakásban?

A Legénypálma (Zamioculcas) modern és egyszerű megjelenése miatt könnyen illeszkedik más szobanövényekkel. Összehangolására több szempontot is figyelembe lehet venni, mint például a növények gondozási igényeit, színüket, textúrájukat és méretüket. Az alábbi növények jól mutatnak a Legénypálma mellett:

 1. Monstera (környezőpálma): Nagy, csipkézett levelei miatt a Monstera jól kiegészíti a ZZ növény egyszerű, fényes leveleit. A Monstera méretével és leveleinek egyedi formájával egy erős vizuális élményt nyújt.
 2. Filodendron: A Filodendron fajok változatos leveleivel és lógó növekedési formájával remekül kiegészíti a ZZ növény álló formáját.
 3. Sansevieria: Ezzel a szinte elpusztíthatatlan növénnyel közösen képeznek egy “gondtalan” növénycsoportot, és mindkét növénynek van egy modern, geometrikus érzése.
 4. Páfrányok: A páfrányok finom, szövevényes leveleivel kontrasztot képeznek a ZZ növény masszív, fényes leveleivel. Ezenfelül a páfrányok általában magas páratartalmat igényelnek, míg a ZZ növény képes alkalmazkodni különböző környezeti feltételekhez.
 5. Kaktuszok és pozsgások: Mivel a ZZ növénynek is alacsony a vízigénye, ezekkel a növényekkel együtt kialakíthat egy minimális gondozást igénylő növénycsoportot.
 6. Pilea peperomioides (Kínai pénznövény): A Pilea kerek, pénzérmeszerű levelei jól kiegészítik a ZZ növény leveleit, és mindkettő modern megjelenést kölcsönöz a térnek.

Zamioculcas cserépben

Amikor növényeket választasz a Legénypálma mellé, érdemes figyelembe venni az egyes növények gondozási igényeit is, hogy biztosítsd az egész csoport harmonikus és egészséges növekedését. A növények elhelyezésekor gondolj azokra az alapvető szempontokra is, mint a fényigény, a vízigény és a hőmérsékleti követelmények.

Amikor növényeket választasz a Legénypálma mellé, érdemes figyelembe venni az egyes növények gondozási igényeit is, hogy biztosítsd az egész csoport harmonikus és egészséges növekedését. A növények elhelyezésekor gondolj azokra az alapvető szempontokra is, mint a fényigény, a vízigény és a hőmérsékleti követelmények.

Kertnet
Author: Kertnet