Az odvas keltike lila-fehér szőnyege

Az Odvas Keltike (Corydalis cava) a  kankalin-félék családjába tartozó növényfaj. Magyarországon általában márciustól áprilisig virágzik erdős területeken és sziklás helyeken. A növény hosszú száron hozza virágait, amelyek sűrű fürtökben helyezkednek el. A virágok kicsik és bíborlila színűek, jellegzetes sárga szívvel a közepén. Az Odvas Keltike levelei apróak és szívesek, a szárán szemben helyezkednek el.

Az Odvas Keltike szára és levelei sötétzöld színűek és érzékenyek lehetnek az erős napfényre, így árnyékos helyen érzi magát a legjobban. A növény természetes élőhelyei árnyékos erdők és fás területek, de kertekben is ültethető árnyékosabb területekre.

Elterjedt az Alföldön és a Dunántúlon is. A leggyakoribb a középhegységekben, például a Mátra, a Börzsöny, a Pilis, a Budai-hegység és a Zempléni-hegység területén. A pontos helyszínek és időpontok változóak lehetnek az adott év klimatikus viszonyaitól függően.

keltike fehér és lila erdei növény

Mire használható ez a bájos növény?

Gyógyászati célokra használják. A növényi kivonatot hagyományosan használják az ízületi gyulladás és a reuma kezelésére. Az Odvas keltikében található anyagok, mint például az alkaloidek és a flavonoidok, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Emellett a növényt használják köhögéscsillapítóként és idegnyugtatóként is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Odvas Keltike csak orvosi felügyelet mellett használható, mivel bizonyos alkaloidek toxikus hatással lehetnek a szervezetre, és akár halálos is lehet a túladagolás. Az Odvas Keltikét ezért csak az erre szakosodott szakemberek ajánlásával és irányításával szabad használni.

Odvas keltike a sziklakertben

Az odvas keltike ültetése és gondozása a kertben

Az Odvas Keltike (Corydalis cava) ültetése és gondozása viszonylag egyszerű. Könnyen nevelhető növény, amely szép színfoltot jelenthet az árnyékos kertben. Ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, és a megfelelő gondozás mellett évente virágzik. Felhasználásával vidám tavaszi színfoltot alakíthatunk ki kertünkben.

Ültetés:

  • Válasszon olyan helyet, ahol a növény árnyékos vagy félárnyékos körülmények között nőhet. Az Odvas Keltike nem szereti a közvetlen napsütést.
  • A talajnak tápanyagban gazdagnak, jó vízelvezető képességűnek és laza talajnak kell lennie, amely megfelelő vízmegtartó képességgel rendelkezik.
  • Az ültetés előtt érdemes a talajt gazdagítani szerves anyagokkal (pl. komposzttal), hogy javítsuk a talaj minőségét és a növények növekedését.
  • Általában 10-15 cm mélyre ültetik, de az ültetési mélység függ a talaj típusától és a helyi körülményektől.

Gondozás:

  • A növénynek rendszeres öntözésre van szüksége, de ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nedves a talaj, mivel nem tolerálja a pangó vizet.
  • A növényt évente egyszer érdemes tápanyagokkal ellátni, például egy általános célú műtrágyával.
  • Az elszáradt virágokat érdemes eltávolítani, hogy a növény erőforrásait új virágok képzésére tudja használni.
  • A növényt érdemes szaporítani osztással, amelyet általában a nyár végén vagy ősszel végeznek.
  • Hajlamos a magról való szaporodásra, így ha nem szeretné, hogy a növények túlságosan elterjedjenek, távolítsa el az elszáradt virágokat a virágzási időszak végén, mielőtt a magok érnek.
Kertnet
Author: Kertnet