A karórépa felfedezése és termesztése

A karórépa, egykoron alapvető táplálék és takarmány, ma már kevésbé ismert, ám újra felfedezésre váró zöldség. Ez a fehér vagy sárga húsú, édes-kesernyés ízű gyökérzöldség a keresztesvirágúak családjába tartozik, tudományos neve Brassica napus subsp. rapifera. A karórépa a tarlórépa és a vadkáposzta spontán kereszteződésével jött létre, és bár sok szempontból hasonlít ezekre a növényekre, több jellemzőjében is különbözik tőlük.

Történelmi háttér

A karórépa története messzire nyúlik vissza az időben. Eurázsia északi részein ősidők óta ismert és tenyésztett tápláléknövény, amely Skandináviából terjedt el Európa többi részére. A burgonya elterjedése előtt fontos tápláléknövény volt, de később, a modern korban, inkább csak takarmányozásra használták. Magyarországon a 20. században étkezési célú termesztése visszaszorult, és leginkább csak takarmányozásra vetették.

Jellemzők és termesztés

A karórépa megközelítőleg gömb alakú, alsó részén zöldes-sárgás, felül pirosas-lilás héjú, fehér vagy sárga húsú gyökérzöldség. Édes-kesernyés ízű, amely a retekre és a karalábéra emlékeztet. A karórépa termesztése az utószezonban történik, és termését akár decemberig is fel lehet szedni. Igénytelen növényként ismert, amely kétéves ciklusban virágzik, de kertjeinkben egyévesként termesztik.

Ültetés és tárolás

A karórépa ültetése június végén ajánlott, hogy ősszel apró, puha, de rendkívül ízletes termést takaríthassunk be. A répák felszedését óvatosan, ásóvillával végezzük, hogy elkerüljük a sérüléseket. Tároláshoz a leveleket a répatest felett 1 cm-rel vágjuk le, és a termésről távolítsuk el a rátapadt földet. A répákat nyirkos homokban, magas páratartalom és 3°C körüli hőmérséklet mellett tároljuk.

Felhasználás

A karórépa sokféleképpen elkészíthető: köretként húsételek mellé, egytálételként, levesként vagy salátának. Az elegánsabb éttermek étlapján is szerepel, citromszószban párolva vagy csőben sütve ajánlják. A magas víztartalma miatt kalóriaszegény, de gazdag szőlőcukorban, fehérjében, zsírban, kénes illóolajokban, ásványi anyagokban, karotinban, A-provitaminban és B1, B2, C-vitaminban, továbbá nikotinsavat tartalmaz.

A karórépa újrafelfedezése

A modern gasztronómia és a tudatos táplálkozás hívei számára a karórépa értékes kincs lehet. Téli időszakban különösen fontos a változatos és vitaminban gazdag étrend, amelyben a karórépa is helyet kaphat. Újrafelfedezése nemcsak a múlt ízeit hozhatja vissza konyhánkba, hanem új, kreatív felhasználási módokat is inspirálhat.

A karórépa, mint téli zöldség, tehát nemcsak történelmi jelentőséggel bír, hanem napjainkban is értékes tápanyagforrás lehet. A múltból a jövőbe tekintve a karórépa újra felfedezése és beillesztése étrendünkbe nemcsak egészségünknek, hanem a gasztronómiai sokszínűségnek is előnyére válhat.


Kertnet
Author: Kertnet