A karácsonyfa hagyománya és története

A karácsonyfa hagyománya több száz éves múltra tekint vissza, és a legenda szerint Németországból ered. Az első karácsonyfákról szóló írásos emlékek a 16. századból származnak, de a hagyomány csak a 19. században terjedt el széles körben.

Az első karácsonyfa a világon állítólag Németországban került felállításra a 16. században, és a hagyomány onnan terjedt el az egész világra. Az első karácsonyfa azonban nem volt olyan, mint a maiak. A fa helyett egy fából készült háromszög alakú állványt állítottak fel, amelyre dióféléket, almákat, szaloncukrot és más édességeket akasztottak.

Karácsonyfa a kastélyban

A karácsonyfa népszerűsége azonban az angolszász országokban terjedt el a legjobban, amikor II. Viktor király 1848-ban felállított egy karácsonyfát a windsori kastélyban. Az eseményről készült rajzok és fényképek terjesztették el a hagyományt az egész világon.Azóta a karácsonyfa egyike a legismertebb karácsonyi hagyományoknak, és szinte mindenhol a világon megtalálható. Ma már sokféle formája létezik, és az emberek kreatívan díszítik fel..

Az első karácsonyfa az angolszász világban valószínűleg az angol királyi családban jelent meg, amikor II. Viktor király és családja 1848-ban állított fel egy karácsonyfát a windsori kastélyban. Az eseményről készült rajzok és fényképek terjesztették el a hagyományt az angol és amerikai közönség körében.

Az Egyesült Államokban az első karácsonyfa a 19. század elején jelent meg a német bevándorlók között, de csak a középosztály és a felsőbb rétegek engedhették meg maguknak a karácsonyfa állítását. Azonban az ipari forradalom és a tömeggyártás megjelenésével, a karácsonyfák ára csökkent, így a szegényebb emberek is könnyebben megengedhették maguknak a fenyőfát.

A karácsonyfa hagyománya az angolszász országokban azóta is nagyon népszerű, és a fák általában a karácsony előtti napokban kerülnek felállításra, majd a karácsonyi ünnepek alatt díszítik őket különböző fényfüzérekkel, ékszerekkel, szaloncukrokkal és egyéb dekorációkkal.

Az karácsonyfa hagyománya azonban nemcsak a magánszférában, hanem a köztereken is megjelenik, például a londoni Trafalgar téren vagy az amerikai Rockefeller Centerben. Az ilyen karácsonyfák azonban általában sokkal nagyobbak és díszesebbek, és az ünnepi fények, zene és rendezvények köré épülő programokkal is együtt járnak.

karácsonyfa hagyománya a városban

A karácsonyfa hagyományos díszítése

Az első karácsonyfákat általában csak a gazdagabb családok állították fel a lakásukban, és díszítették fel szalvétákkal, gyertyákkal, édességekkel és gyümölcsökkel. Azonban az ipari forradalom és a tömeggyártás megjelenésével, a karácsonyfák ára csökkent, így a szegényebb emberek is könnyebben megengedhették maguknak a fenyőfát.

karácsonyfák díszítése régen sokkal egyszerűbb volt, mint ma. Az első karácsonyfák Németországban jelentek meg a 16. században, és a díszítésük alapvetően az alábbiakra korlátozódott:

  • Gyertyák: A karácsonyfa tetejére egy vagy több gyertyát helyeztek el, hogy a fát megvilágítsák. Ez nagyon veszélyes volt, és az emberek gyakran nem hagyták égve a gyertyákat, csak amikor körülötte voltak.
  • Édességek: A karácsonyfa díszítése édességekkel is történt. A fára szaloncukrot, édes süteményeket és szárított gyümölcsöket akasztottak.
  • Természetes anyagok: A karácsonyfát néha természetes anyagokkal díszítették, például alma, dió, dióbél, fenyőtoboz, babérlevél és virágok.

Az 1800-as években kezdték el a karácsonyfákat sokkal bonyolultabb és gazdagabb díszítéssel ellátni. Az ágak közé szalagokat, ékszereket, égőket, szalvétákat, papírvágásokat, játékokat és más dekorációkat akasztottak. Ma már szinte bármilyen díszítőelemet használnak a karácsonyfák díszítéséhez, és számos hagyományos és modern díszítési mód létezik, attól függően, hogy melyik kultúrából vagy országból származnak.

Kertnet
Author: Kertnet