A cékla ültetése lépésről lépésre

A cékla, ez a sokoldalú és tápláló zöldség, nemcsak ízletes, hanem egészséges is. A cékla ültetése és  termesztése nem igényel különleges szaktudást, így akár kezdő kertészek is bátran vághatnak bele. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan ültessünk céklát a kertünkben.

Cékla: színes gyökérzöldség

A cékla, tudományos nevén Beta vulgaris, a Földközi-tenger környékéről származik. Magyarországon is népszerű, hiszen könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható zöldség. Gazdag C-vitaminban és cukorban, így táplálkozási értéke kiemelkedő.

Válasszunk megfelelő fajtát

A cékla számos fajtája közül választhatunk. A legnépszerűbbek közé tartozik a ‘Detroit’, a ‘Monika’, a ‘Cylindra’, a ‘Rocket’, a ‘Bíborhenger’, a ‘Rubin’, a ‘Tonda Di Chioggia’, a ‘Bicores’, a ‘Czerwona Kula 2’, a ‘Rywal’, a ‘Bébicékla’, a ‘Sárga húsú’ és a ‘Fehér’ fajta. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége, így érdemes a felhasználási cél és az ízlés szerint választani.

FajtaJellemzőkFelhasználás
DetroitRövid tenyészidejű, jól tárolható, gömb alakú, lilásvörös gumó.Friss fogyasztás, tárolás.
MonikaKözépkorai, nyári és őszi termesztésre alkalmas, egyszínű vörös hús.Saláta, ivólé, sütés.
CylindraKorai- és másodvetésre alkalmas, henger alakú, sötétvörös hús.Feldolgozás, tárolás.
RocketBőtermő, jó ízű, hengeres gumó, 130 napos tenyészidő.Friss fogyasztás, tárolás.
BíborhengerKorai és másodvetésben termeszthető, henger alakú, sötétvörös hús.Ipari feldolgozás, tárolás.
RubinGömb alakú, intenzív vörös belső szín, 90-110 napos tenyészidő.Konzervipar, színezőanyag előállítás.
Tonda Di ChioggiaRövid tenyészidejű, koncentrikus gyűrűkkel rendelkező, lapított gömb alak.Dekoratív ételek, friss fogyasztás.
BicoresKora tavaszi és másodvetésben termeszthető, intenzív sötét-bordó szín.Bébicékla, friss fogyasztás.
Czerwona Kula 2Rövid tenyészidejű, gömb alakú, mélyvörös színű, lédús.Ivólé, friss fogyasztás.
RywalKorai, nagy terméshozamú, vörös húsú, ízletes.Friss fogyasztás, tárolás.
BébicéklaKis területen termeszthető, szabályos gömb alakú, lilásvörös színű.Bébi cékla, friss fogyasztás.
Sárga húsúKora tavaszi és másodvetésre alkalmas, élénksárga hús.Dekoratív ételek, spenót helyettesítő levelek.
FehérFehér színű, édes ízű, gömbölyű, középkorai fajta.Friss fogyasztás, bébi cékla, zsenge levelek.

A cékla termesztésének alapjai

A cékla termesztése során fontos figyelembe venni a növény igényeit, valamint azt, hogy milyen típusú ágyásokban érzi magát a legjobban. A cékla igényei és az ideális ágyástípusok megértése kulcsfontosságú a sikeres termesztéshez.

Talajigény

A cékla viszonylag alkalmazkodóképes növény, de a legjobban a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag talajokban fejlődik. A talaj ideális pH-értéke közömbös, a savanyú talajokat kerülni kell. A talaj szerkezetének laza és jól szellőzőnek kell lennie, hogy a gyökerek könnyen behatolhassanak a mélyebb rétegekbe.

Fény- és Hőigény

A cékla közepes fényigényű növény, ami azt jelenti, hogy jól fejlődik részleges árnyékban is, bár a legjobb termést teljes napsütésben hozza. A gyökérnövekedés optimális hőmérséklete 15-23 °C között van, ami a magyarországi klímában általában könnyen biztosítható.

Vízigény

A cékla, különösen a növekedés kezdeti szakaszában, magas talajnedvesség-igényű. Rendszeres, de nem túlzott öntözés szükséges, különösen száraz időszakokban. A túlöntözés elkerülése érdekében a talaj nedvességtartalmát rendszeresen ellenőrizni kell.

a cékla ültetésének lépései

Milyen ágyásba vessük a céklát?

  1. Hagyományos ágyások: A cékla jól fejlődik a hagyományos, jól művelt kerti ágyásokban. Fontos, hogy a talajt rendszeresen lazítsuk és gyommentesen tartsuk.
  2. Magas ágyások: A magas ágyások ideálisak a cékla termesztésére, mivel jobb a vízelvezetés és a talajhőmérséklet szabályozása. Ezekben az ágyásokban a talaj szerkezete és tápanyagtartalma is könnyebben szabályozható.
  3. Konténeres termesztés: Kis területen vagy városi környezetben a cékla konténerekben vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Fontos, hogy elegendő helyet biztosítsunk a gyökérnövekedéshez.
  4. Tárcsázott vagy sekélyszántott ágyások: Különösen a nyári vetés esetén ajánlott a tárcsázás vagy a sekélyszántás, amely elősegíti a talaj szerkezetének megőrzését és a gyorsabb csírázást.

A célkla ültetése és gondozása

Április közepén vagy másodvetésként nyár közepén vetjük a magokat. A sortávolság legyen körülbelül 40 cm, a magokat pedig félujjnyi mély barázdákba helyezzük. A kelés után ritkítsuk a növényeket, hogy a tőtávolság körülbelül 15 cm legyen. A növényeket rendszeresen gyomláljuk és kapáljuk.

A célkla betakarítása és tárolása

A céklát általában a vetéstől számított 90-100 nap múlva szedhetjük. Téli tárolásra október végén, november elején, még a fagyok beállta előtt érdemes betakarítani. A tárolás hűvös, párás helyen, például pincében történik.

A cékla termesztése egyszerű és hálás feladat. A megfelelő fajta kiválasztásával, a talaj és a fényigény figyelembevételével, valamint a rendszeres gondozással bőséges és ízletes termést érhetünk el saját kertünkben.

Kertnet
Author: Kertnet