Mérgező növények a karácsonyi díszletben

Az advent és a karácsony tele van vidám díszekkel, és színes dekorációkkal, melyek még szebbek és értékesebbek, ha valódi növényekből készülnek. A virágkötészet előszeretettel használja a hagyományosan a karácsonyi ünnepkörbe tartozó kultikus növényeinket, melyek szépséget és meghittséget visznek az otthonokba. Nem árt azonban tudni, hogy jó néhány karácsonyi dekorációnk többé kevésbé mérgező növény, ezért oda kell rájuk figyelni a lakásban és a kertben.

Ne kóstolgassuk a hunyort!

A mutatós téli virág, az elegáns hunyor, a különböző színű mutatós virágaival, a téli szezon kivételes üdvöskéje. Azonban nem árt tudni róla, hogy amilyen szép, olyan mérgező. is Bármely része, legyen szó a virágról, száráról vagy leveleiről mérgező anyagokat tartalmaz. Ha kutyád vagy macskád rágcsálja, hányáshoz, hasmenéshez, idegességhez, izgalomhoz, akár bénuláshoz vezethet …

Tudtad? A hunyor számít az egyik első háborús vegyi fegyvernek! Állítólag az athéniak Kirrha elfoglalásakor 590-ben a Pleisztosz folyó vízét fekete hunyorral szennyezték be, amely megbetegítette a védőket, így a görögök könnyen elfoglalhatták a várost. 

A vidám mikulásvirág is a mérgező növények között

A hunyor nincs egyedül a mérgező a karácsonyi növényeink között.Nem is hinnéd, mennyi veszélyes növény vesz körül minket!

További példa a körülöttünk lévő mérgező növényekre a karácsonyi ünnepkörből a mikulásvirág. Mérsékelten mérgező ugyan, de a növény könnyen kifolyó tejnedve ingerlő tulajdonságokkal rendelkezik. Vidám, étvágygerjesztő színe miatt a kisgyermekeket kóstolásra csábítja. A szervezetbe kerülve irritálhatja szájat, hányingert, hányást és hasmenést, néha lázat és bőrreakciókat okozhat. Ügyelni kell tehát, hogy se gyerek, se háziállat ne fogyasztahassa a növényt! Mérgezés gyanúja esetén javasolt a bő folyadék fogyasztás. Az elhalt levelek eltávolítakor is bőrre kerülhet a fehér nedv, ezért gyorsan moss kezet a gondozást követően.

A mikulásvirág is mérgező növény, karácsonyi dekoráció
Kép forrása: Pixabay.com

A fagyöngy és a magyal sem kevésbé veszélyesek

A mutatós, gömbölyű bogyók, mindig felkeltik a kisgyermekek érdeklődését! Ezért figyelj oda ha a fagyöngy bogyók gurulnak a földön. Ezekben a bogyókban található anyag ugyanis veszélyes a szívre és az idegrendszerre. Figyelem, ezekben az esetekben a mérgezés végzetes lehet!

A Magyal koszorúban a bogyók mérgezőek
Kép forrása: Pixabay.com

A vonzó piros színű magyal bogyók is mérgezőek és veszélyesek. Emésztőrendszeri rendellenességeket, például hányást, hasmenést, hasi fájdalmat vagy görcsöket okozhat súlyos esetekben.

A balesetek elkerülése érdekében a karácsonyi dekorációt tartsd gyermekektől elzárva, és magyarázd el nekik, hogy ezek a kis bogyók nem cukorkák. Ne engedd, hogy a háziállatok ezekkel a növényekkel játszanak, vagy megrágcsálják azokat!