Vérszilva: vörös színű levelek mennyei kontrasztja

A vérszilva nagyon elterjedt fa, nemcsak kompakt növekedésű ovális vagy lekerekített koronája miatt, de fő díszítő értéke vörös színű eveleiben rejlik mellyel kontrasztos foltot alkot a zöld lombú fák társaságában.

Adatlap

Név: Prunus cerasifera
Család: Rosaceae
Típus: Fa

Magasság: 6-8 m
Fényigény: Napos
Talaj: Normál, jó vízelvezetésű

Lombozat: lombhullató

A vérszilvafa csodás vörösesbarna színét akár késő ősszig is megtartja. A március végétől nyíló rózsaszín virágok beborítják az egész fát, lenyűgöző hatást keltve! Szívóssága miatt kiválóan felhasználható parkokban és kertekben, de kis mérete miatt utcafásításra is javasolt.

Vérszilvafa vörös levelei

A leggyakrabban ültetett a Prunus cerasifera ‘Pissardii’ fajta, amelyet a francia botanikus Ernest-François Pissard 1880-ban fedeztett fel Tabrizban a perzsa Shah kertjében. A vörös színű lombkoronájával hódító, tavasszal bőségesen nyíló rózsaszín virágaival díszítő fa hamar megtalálta helyét az európai kertekben is. A ‘Pissardii’ fajta, sűrű, elágazó, természetes, lekerekített formája, viszonylag kis termete és fagyállósága miatte miatt a városi és díszkertekben az egyik legelterjetteb fa lett. A vérszilvafát Prunus cerasifera ‘Atropurpurea’ néven is forgalmazták.

A vérszilva ültetése és gondozása

A vérszilva viszonylag kis helyen elfér, ezért kisebb kertekbe is ültethető, vezetékek al azonban ez a fa sem ideális, mert az ágai beleakadhatnak a drótba. Gondozása egyszerű, így azok számára is ideális fa, akiknek mónincs idejük a kertészkedésre, de szép vörös színfoltot szeretnének a kertbe.

Az ültetés ideális időpontja az ősz, de tavasszal is ültethető, ekkor nyáron intenzívebb öntözés szükséges. A leggyakrabban konténeres növényként árulják, de a kora tavaszi időszakban be lehet szerezni szabadgyökérrel, vagy földlabdásan is. A frissen felszedett fácskéknál ügyelj arra hogy az ültetőgödör elég széles és mély legyen és a gyökerek ne sérüljenek az ültetés során. A talaj iránt nem különösebben igényes, de szebben mutat a nedvesebb, mélyrétegű talajokon. Az ültetésnél keverj a földjéhez érett marhatrágyát vagy komposztot. Az első 2 évben öntözd a fácskát, a begyökeresedés után már csak a szárazabb időszakokban szükséges az öntözés.

Metszeni a vérszilvát nem szükséges, sűrű, vékony ágrendszerű koronát növeszt a fa, az elszáradt ágakat célszerű eltávolítani.