Vérszilva: vörös színű levelek mennyei kontrasztja

A vérszilva nagyon elterjedt fa, nemcsak kompakt növekedésű ovális vagy lekerekített koronája miatt, de fő díszítő értéke vörös színű leveleiben rejlik mellyel kontrasztos foltot alkot a zöld lombú fák társaságában.

Adatlap

Név: Prunus cerasifera
Család: Rosaceae
Típus: Fa

Magasság: 6-8 m
Fényigény: Napos
Talaj: Normál, jó vízelvezetésű

Lombozat: lombhullató

A vérszilvafa csodás vörösesbarna színét akár késő ősszig is megtartja. A március végétől nyíló rózsaszín virágok beborítják az egész fát, lenyűgöző hatást keltve! Szívóssága miatt kiválóan felhasználható parkokban és kertekben, de kis mérete miatt utcafásításra is javasolt.

Vérszilvafa vörös levelei
Kép forrása: Pixabay.com

A leggyakrabban ültetett a Prunus cerasifera ‘Pissardii’ fajta, amelyet a francia botanikus Ernest-François Pissard 1880-ban fedeztett fel Tabrizban a perzsa Shah kertjében. A vörös színű lombkoronájával hódító, tavasszal bőségesen nyíló rózsaszín virágaival díszítő fa hamar megtalálta helyét az európai kertekben is. A ‘Pissardii’ fajta, sűrű, elágazó, természetes, lekerekített formája, viszonylag kis termete és fagyállósága miatte miatt a városi és díszkertekben az egyik legelterjetteb fa lett. A vérszilvafát Prunus cerasifera ‘Atropurpurea’ néven is forgalmazták.

A vérszilva ültetése és gondozása

A vérszilva viszonylag kis helyen elfér, ezért kisebb kertekbe is ültethető, vezetékek al azonban ez a fa sem ideális, mert az ágai beleakadhatnak a drótba. Gondozása egyszerű, így azok számára is ideális fa, akiknek mónincs idejük a kertészkedésre, de szép vörös színfoltot szeretnének a kertbe.

Az ültetés ideális időpontja az ősz, de tavasszal is ültethető, ekkor nyáron intenzívebb öntözés szükséges. A leggyakrabban konténeres növényként árulják, de a kora tavaszi időszakban be lehet szerezni szabadgyökérrel, vagy földlabdásan is. A frissen felszedett fácskéknál ügyelj arra hogy az ültetőgödör elég széles és mély legyen és a gyökerek ne sérüljenek az ültetés során. A talaj iránt nem különösebben igényes, de szebben mutat a nedvesebb, mélyrétegű talajokon. Az ültetésnél keverj a földjéhez érett marhatrágyát vagy komposztot. Az első 2 évben öntözd a fácskát, a begyökeresedés után már csak a szárazabb időszakokban szükséges az öntözés.

Metszeni a vérszilvát nem szükséges, sűrű, vékony ágrendszerű koronát növeszt a fa, az elszáradt ágakat célszerű eltávolítani.