Téli virágok ültetése a kertbe és a teraszra

A kimondottan fagyos időszakon kívül lehet virágos a kerted vagy a teraszod még télen is! A kulcs a megfelelő évelők és hagymás növények választása.

“Mint befagyott tenger, olyan a sík határ,
Alant röpül a nap, mint a fáradt madár”

Írja Petőfi Sándor a télről, és valóban, a tél sokszor jár együtt egyfajta ürességgel, melyet igyekszünk megtörni bármilyen kis élénk színfolttal, élettel.

Még nincs késő az ültetésre! A tél megérkezésekor még el lehet ültetni azokat a növényekeket melyek életet visznak a fagyos virágládákba és hírnökei lesznek majd ez első tavaszi napoknak. Nézzük melyek ezek!

Évelő téli virágok

Egyes évelő növények még télen is megtalálják a helyüket a hegyek között, akár a zord, sziklás területeken is. A szezon vitathatatlan királynője, a hunyor egész évben ültethető, akár még télen a fagymentes időszakokban is. Hatalmas értéke, hogy novembertől-márciusig, éppen a leginkább virágszegény időszakban nyílik érdekes formájú virága. Az egyszerre szívós és elegáns hunyor a fehér-zöld, rózsaszín vagy lila árnyalatai között változik. Ültethetsz többféle ízgalmas színváltozatot is a kertedbe, csoportosan mutat a legszebben. A hideget és az árnyékot is jól viseli, de az erős szeleknek kitett hely nem kedvező számára.

Színes téli virágok, a hunyor
Kép forrása: Pixabay.com

A hunyor mellett a téltemető (Eranthis) és a hóvirág (Galanthus) elsőként néznek szembe január zord hidegével. A csodás kis virágok akár hóban is kinyílnak és farkasszemet néznek a tél minden zordságával.

Téli virágok az erkélyre is

Az hanga, a vagy az árvácska is kiváló választás nem csak a virágágyásokba, de a téli balkonládába is, nem is beszélve a mostanában oly divatos, színpompás díszkáposztáról.

Földbe a tavaszi hagymásokkal!

A természet ébredését a tavaszi hagymások földbe helyezésével kell készítjük elő.

Az ősszel egyre gyakoribbá váló enyhe idő, lehetővé teszi, hogy akár decemberig is nugodtan elültessök a tavaszi hagymásokat. Használd ki a szezonvégi árakat! A kertészetekben ilyenkor már jelentős kedvezménnyel szerezheted be a virághagymákat.

Mire figyelj ha virághagymát vásárolsz? A hagyma legyen száraz, minél nagyobb és nehezebb, annál jobb. Ne legyenek rajta foltok, rothadások. Győződjön meg arról is, hogy nem penészes. Vásárolj bátran nagyobb mennyiséget, hogy a tömeges virágpompa lenyűgöző hatását élvezhesd.

Feltétlenül ültess krókuszokat, amelyek már a tél végén nyílnak, és elsők közözótt hozzák el a tavasz üzenetét. Nagyobb csoportba mutanak a legszebben el a fák alatt vagy a gyep szélén napos vagy félárnyékos helyen. A krókusz foltok minden évben újra virágzanak, és idővel terebélyesednek majd.

Kép forrása: Pixabay.com

Fagymentes decemberben még el lehet ültetni a tulipánhagymákat is melyek majd március és május között virágznak. A tulipánoknak lehetőleg napos, jó vízelvezetésű helyet válassz. A legszebben 20-50 hagymás csoportokban mutatnak, melyeket szín szerint társíthatsz a körülöttük lévő egyébb virágos növényekhez.