Selyemakác, keleties virágesernyő a kertben

A selyemakác látványos fa, mely egyedülálló nyári virágzásáról ismert. Júliustól egészen szeptemberig virágzó különös alakú rózsaszínű vagy vöröses pompomjai a keleties hangulatot és finomságot adnak kertünknek. Ázsiából, pontosabban Irán, Kína és Japán területéről származó növény a több mint 150 fajt számláló Albizia nemzetség a Fabaceae családjához tartozik.

Adatlap

Név: Albizia julibrissin
Család: Fabaceae
Típus: Fa

Magasság: 6–12 m
Fényigény: napos
Talaj: átlagos

Lombozat: lombhullató – virágzás: nyár

Tudtad? A selyemakácot gyakran nevezik tévesen mimózafának is, hasonló, összecsukodó leveleik miatt. A trópusi eredetű mimóza levelei nem a fényre, hanem érintésre csukódnak össze, és jóval kisebb termetű is mint a selyemakác.

Felhasználása

Nem csak nyári virágzása adja e légiesen szép fa díszítő értékét. Látványos esernyő alakú lombozata, és többszörösen osztott, éjszaka és fényszegény időszakban bezáródó különleges levelei is egyedivé teszik! A különleges pom-pom szerű, a krémfehér alapú élénk rózsaszínbe váltó kiálló porzószemcsékkel nyíló virágok nyártól egészen kora őszig egyfolytában nyílnak. Virágai nem csak a tekintetet vonzzák de a méheket és a pillangókat is. A sima, sötétbarna kéreg színe ellentétben áll a világos zöld enyhén bokóló lombozatéval.

Selyemakác rózsasznű ernyővirága

Ültethető szoliterként, vagy csoportban is cserjékkel és évelő növényekkel. Szép kontrasztott ad színes virágaival és törékeny szerkezetű leveleivel alacsony örökzöld sövény elött ültetve. Hangsúlyozhatja az intenzív színeket, ha lila, vagy rózsaszínű virágú cserjék, például nyári orgona vagy barátcserje közelébe ülteted.

A selyemakác ültetése és gondozása

Az megfelelő hely kiválasztásánál vedd figyelmbe, hogy a fejlődés két legfontosabb tényezője napfény és a meleg. Napos, északi és keleti szelektől védett helyet keress számára. Megfelelő körülmények között viszonylag gyorsan növekszik és magassága elérheti akár a 12 métert is! Élettartama azonban más fákhoz képest meglehetősen rövid, legfeljebb csak 30 év.

Az ültetés lehet ősszel vagy tavasszal, az őszi ültetés jobb a gyökeresedés szempotjából, ám hidegebb területeken javasolt inkább a tavaszi ültetése. Fája törékeny, ezért széltől védett helyre kell ültetni, viszont jól tolerálja a városok szennyezett levegőjét is. A talaj iránt nem igényes, de gyökerei érzékenyek a fölösleges vízre, ezért a könnyű és levegős talajokban fejlődik legszebben. Jól érzi magát a tápanyagban szegény, homokos talajokban is. Ha a kertedben kötött a talaj, akkor tegyél kavicsréteget az ültetőgörör aljára és keverj homokot az ültetőgödör talajához. Ültetés után néhány évet még várni kell szépséges virágaira, körülbelül 5 éves korára kezd majd el virágozni

Tipp: A fiatal növényeket védeni kell a fagyoktól, ezért az első években téli takarásra van szükség

Később azonban, védett helyre ültettve, akár -18 ° C-ig is ellenáll a fagyoknak. Fény és meleg kedvelő növény, ezért a virágzás kevésbé lesz intenzív hűvösebb éghajlat esetén. A szárazságot többé-kevésbé jól tűri.

Selyemakác pom-pom virágzata

Metszése

Metszése nem igényel különösebb szakértelmet, a kora tavaszi metszéssel szép korona lakítható ki. Távolítsd el a beteg, elhalt valamint a befelé növő ágakat, hogy szép, szellős legyen az ágszerkezet.

A selyemakác betegségei

Az selyemakác ellenáll a betegségeknek, de térzékeny bizonyos fajspecifikus kártevőkre.

Néhány éve jelent meg haszánkban a selyemakác levélbolha, mely kizárólag ezt a növényt károsítja. Jelenlétüket a levelek sárgulásáról és a növényt elborító jellegzetes ragacsos, feketés színű mézharmatról lehet felismerni. Mivel a kártevő évről-évre áttelel, ezért csak többször ismételt rovarölő szeres permetezéssel lehet megszabadulni tőle.