Pillangóvirág: egy légies színkavalkád

A pillangóvirág (Cosmos bipinatus) hosszú virágzású egyányári virág, melyet egyaránt könnyű termeszteni és megszeretni. A Mexikóból származó növény nemcsak impozáns virágtömeget ad, de “vadvirág” jellege miatt állandó eleme a természethű kerteknek és vadvirágos társításoknak. A tavasztól őszig tartó élénk színű virágpompa vidámmá és színessé teszi a kertet.

Adatlap

Név: Cosmos bipinatus
Család: Asteraceae
Típus: Egynyári

Magasság: 20 cm-től 1,5 m-ig
Fényigény: Napos
Talaj: Átlagos, könnyű szerkezetű, jó vízelvezetésű

Virágzás: május-október

A pillangóvirág fészes virága

A nagy pillangóvirággal légies megjelenésű, felhőszerű feltűnő színes foltkat, lehet kialakítani melyek kiválóan mutatnak egynyáriak vagy évelők háttérnövéyeként, vagy magukban ültetve előkertekbe is. A kis méretű fajták bájos szegélynövényei lehetnek a virágányásoknak.
Vágott virágként vadvirág jellegű csokrok alkotójaként vagy önmagában magas vázaba elhelyezve is dekoratív.

A pillangóvirág ültetése és gondozása

Kevés munkával látványos eredményt érhetsz el, ha a pillangóvirágra esik a választásod. A magok elveztéséhez keress egy napos helyet a kertben április hónapban. A növény talajban nem válogatós de kerüljd a túl tömör és túl tömör talajokat. A maról vetés enyhén homokos talajban a legegyszerűbb. Vetés előtt lazítsd meg a talajt. Legyél óvatos, a magok nagyon aprók, vigyázni kell, nehogy szétszórodjanak. Finoman teríts rájuk földe gereblyével.

A vetés után rendszeresen öntözd, hogy a talaj enyhén nedves maradjon.
Amint a kibújnak a vélonyka szárak, ritkitsd meg, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz a kis növénykék. A meztelen csigák érdeklődhetnek a fiatal hajtások iránt de a levéltetvek is károsíthatják.

A pillangóvirág könnyen nevelhető cserépben is, napos vagy félárnyékos teraszon vagy erkélyen.

Szerencsére a pillangóvirágkevés gondozást igényel. Jó választás azoknak a kertészeknek is akiknek kevés az idejük a gondozásra, de feltűnő és színes virágszőnyegre vágynak.

A pillangóvirág hatalmas színes virágtömege

A szabadföldi vetés után öntözd rendszeresen, de a virágzástól már csak a különösen száraz időszakban szükséges.

A virágzás növelése érdekében vágd vissza az elvirágzott szárakat!

Ha a körülmények megfelelőek, akkor nincs más dolgod, mint hagyni, hogy elszórja a magvait, magról újra kinőjjön és virágzzon egyik évről a másikra. Ezt azonban egy kemény tél könnyen tönkreteheti, ezért a pillangóvirágot ültesd védett helyre és ősszel takard be vastagon lombbal!