A dália, kertünk színpompás büszkesége

Hihetetlenül hangzik, de a mexikói származású dáliát a 18. század végén étkezési célokra hozták be Európába, azzal a céllal hogy a dália gumókat burgonya módjára fogyasszák. A gumók azpnban nem bizonyultak elég ízletesnek, a nyári virágzás szépsége miatt mégsem váltunk meg ettől a növénytől és hamarosan a dália kedvelt kerti dísznövénnyé nőtte ki magát.

Adatlap

Név: Dahlia
Család: Asteraceae
Típus: Bulbeuse

Magasság: fajtánkéntt változó 20–150 cm
Kiállítás: Napos
Talaj: Tápanyagban gazdag, mélyrétegű
Virágzás: június-október

A hosszú évekig tartó nemesítésnek és a szigorú szelektálásnak köszönhetően a vadon élő fajok egyszerű virágai különböző, varázslatos színű és formájú virággá változtak át. Egyszerű, félig dupla, dupla, széles vagy redős szirmokkal, rövid vagy kúpos szirmú változatok alakultak ki, ismert neveiken kaktusz dália, pompon dália, labda dália stb.

Mára ezek a Dél-Amerikából származó növények klasszikusokká váltak, nélkülözhetetlenek kertjeink nyári virág pompájához. Gondozásuk viszonylag egyszerű persze néhány fontos dolgot nem szabad elmulasztani a sikerhez. A szépség mellett a dáliák mellett szól az is, hogy a színpaletta hihetetlenül széles, sima vagy tarka virágokkal, a tiszta kék kivételével minden színben lehet dáliát találni. A növények magassága a dáliák fajtájától függőena 30 cm-től 1,50 m-ig terjed, és redkívűl hosszan, júniustól kezdve egészen a fagyokig virágzik.

A dáliáknak igazi rajongói vannak, melyet méltán vívott ki ez a bámulatos nöbény. Hadd idézek hozzá Karel Čapek remekművéből a Szenvedelmes kertész- ből pár sort:

“De valamennyi megszállott közül a legmegálltákodottabbak (persze a kaktuszgyűjtőket nem számítva) a georgínia vagy dáliaimádók, akik szédületes összegeket- például húsz koronát is- hajlandók fizetni egy-egy új dáliaváltozatért.”

Pom-Pom dália rózsaszín virággal
Kép forrása: Pixabay.com

Mely növényekkel társítsd a dáliát?

A dáliák ideálisak virágágyások díszítéséhez a nyár elejétől a fagyokig. A legtöbb növénnyel szépen mutatnak, beillesztheted őket az évelőágyba, vagy akár az egynyáriak közé is. A dáliák jól társíthatóak díszfüvekkel, valamint a kisebb méretű, nyáron virágzó cserjékkel is, mint például a pimpó, a levendula vagy a cipruska.

A dália ültetése és gondozása

A dáliát sokan tévedésből hagymás növénynek tartják, pedig gumók formájában forgalmazzák, mellyeket februártól májusig lehet beszerezni  a kertészetekben és a barkácsáruházakban. A fagyérzékeny gumók április közepétől szeptember-októberig lehetnek a talajban, a fagyok megjelenéséig. 

A dália a laza, mélyrétegű, tápanyagdús talajt kíván, amely nyáron nem forrósodik túlságosan fel.

Így ültesd el a gumókat:

  • A fagyok elmúltával készítsd elő a talajt. Távolítsd el a kavicsokat és a gyomokat, és keverj be be komposztált trágyát a jó tápanyagellátás biztosítása érdekében. Válassz lehetőleg a széltől védett helyet, különös tekintettel a magasabb fajtákra.
  • A fagyok elmúltával, április tájékán helyezd a gumókat a földbe,  10–15 cm mélyre. Ha korábbi virágzást szeretnél, akkor a gumókat márciusban üvegházban vagy verandán lehet elindítani. Ha nedves tőzegbe, cserépbe helyezve indítod őket, ez akár három hetet is megtakaríthatsz a korábbi virágzáshoz!

Tipp: Ha nincsen kerted akkor vásárolj törpefajtákat és ültesd a gumókat cserépbe!

A dália gondozása

Öntözd bőségesen!

A dália természetéből adódóan egy vizkedvelő növény. Az egészséges lombozat fenntartása érdekében a nyári hónapokban a tövénél és nem a lombozaton kell öntözni.

Számolj minimum heti két alapos öntözéssel a kánikula alatt. 

Tápanyag utánpótlás

Az ültetéskori trágyázáson kívül nyár végén érdemes bedolgozni érett komposztot vagy műtrágyát a vegetáció támogatására. Ezek a növények gyorsan reagálnak a folyékony műtrágyákra is.

nanrcs színű dália kúpos szirmokkal
Kép forrása: Pixabay.com

A dália teleltetése

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a dália bizony fagyérzékeny növény. Ezért alapvető fontosságú az ősszel a dáliagumók felszedése mihelyt az első fagyok megjelentek.

Lépések:

  • Vágd le a szárakat 10 cm-re magasségban,
  • Nyúlj méllyen a tövek alá és ásóvillávalóvatosan emeld úgy, hogy ne sérüljenek a gumók.
  • Távolítsd el a fölösleges talajt a hagymák körül, és hagyd néhány napig jól szellőző helyen megszáradni a gúmókat. A gumók tiszták és szárazak legyenek.
  • Ezután szellősen helyezd el a gumókat egy papírdobozba, vagy faládába, egy kis homok vagy fűrészpor közé, és tedd fagymentes, hűvös helyre.
Halvány lila kaktusz dália virága
Kép forrása: Pixabay.com

A dália szaporítása

Néhány év alatt  a tövek jelentősen megnövekedhetnek, ilyenkor esedékessé válik a szíporítás is. Tavasszal 2-3 rügyet tartalmazó részekre oszd fel a gumókat, és külön tövenként ültesd el.

A dália betegségei

Ideális körülmények között a dália nem hajlamos a betegségekre és az élősködők sem támadják meg. Túl száraz körülmények között az levéltetvek megtámadhatják a szárakat és a lombozatot. Nedves környezetben a leveleken gombás eredetű levélfoltosság jelentkezhet. Ennek elkerülésére, öntözd a növényt alulról, hogy a levelek ne legyenek nedvesek, és hagyj elég helyet a tövek között, hogy könnyen megszáradjanak.