A mocsári hibiszkusz egzotikus szépsége

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus syriacus) az Egyesült Államok déli mocsaras tájairól származó évelő cserje. Hazájában akár 2 méter magasra is megnő, erőteljes lombozatát tavasszal fejleszti, majd egész nyáron át hatalmas és látványos kb. húsz centiméter átmérőjű virágokkal örvendeztet meg bennünket. A virágok ugyan rövid életűek és egy-két nap után elhervadnak, de különleges szépségűek és több színben is előfordulnak. Hosszú ovális halványzöld színű levelei (20–25 cm) fogazottak az alsó részükben bársonyosak, mint a fehérmályva, esetében. Fásszárú évelő ugyan, de a lágyszárú rész télen eltűnik, és tavasszal csak későn jelenik meg (gyakran május végén vagy június elején), amikor a talaj felmelegszik.

Adatlap

Név: Hibiscus syriacus
Család: Malvaceae
Típus: Virágos cserje

Magasság: 1-4 m
Fényigény: Napos, félárnyékos

Lombozat: lombhullató – virágzás: június-november

Fehér mocsári hibiszkusz virág

A mocsári hibuszkusz felhasználása

A növény kiválóan alkalmas parti partok vagy tószélek díszítésére más egzotikus növényekkel, például kannákkal. Ültethető szoliterként is, vagy cserjecsoportba hasonló igényű növényekkel együtt. Cserépben is megállja a helyét, így ültethető erkélyre vagy teraszra, vagy a lakás világos helységében is nevelheted mint szobanövényt.

A mocsári hibiszkusz nevelése és gondozása

A mocsári hibiszkusz Florida és Louisiana mocsaras területeiről származik. Nem meglepő tehát, hogy a vizes élőhelyeket részesíti előnyben.

Gyönyörű virága dekoratív, vízparti hangulatot imitáló elemként is szolgálhat a kerti tavak, vagy épített medencék szélén. A legtöbb hibiszkusz féléhez hasonlóan napfény kedvelő növény, amely csak mérsékelten viseli el az árnyékot.


Teljes nap: Akár cserépben, akár szabadföldbe ületetd a virágokok kialakulásához napfényes helyre van szüksége. Az ültetésnél kerüld a hideg huzatos, szeles helyeket.


Tápanyagban gazdag talaj: Ültethető bármilyen átlagos kerti talajba, de az erős növényhez és a megfelelő virágzáshoz tápanyagban gazdag talajt kíván. Ha a kertben a talaj túl kötött és száraz, érett komposztot keverj a földhez az ültetéskor.

lila mocsári hibiszkusz

Nedves talaj: Mint ahogy a neve is jelzi, ez a hibiszkusz olyan talajt kedvel mely nedves és sosem szárad ki. Amint az új hajtások kijönnek a talajból, tartsuk nedvesen a földet bőséges és rendszeres öntözéssel. Mivel a levelek perzselődésre hajlamosak, ezért lehetőleg a tövére juttassuk a vizet. Lakásban neveléskor a téli öntözés mennyiségét le kell csökkenteni, hogy elérje a nyugalmi állapotot.

Téli takarás : A mocsári hibiszkusz fagytűrő növény, viszont számítani kell rá föld feletti része az első fagynál eltűnik, ezért ne felejtsd el egy megjelölni e helyet és a fiatal növényeket télre betakarni a fagyok elllen.
Amint megszűntek a fagyok a téli takarást távolítsd el, a hogy a talaj gyorsan felmelegedhessen. Tavasszal a hajtásait későn hozza, de ha elkezd végre fejlődni gyorsan növekedésnek indul.

Cserépben nevelés: A mocsári hibiszkusz cserében is nevelhető. Nagy, legalább 10 literes cserébe, tápanyagban gazdag virágföldbe ültesd.
A növény eredete miatt sokat iszik, ezért a nyári időszakban helyezz a cserép alá edényt hogy állandóan vízben lehessen.
Soha ne hagyd, hogy a földje kiszáradjon! Ugyanakkor a téli öntözés mennyiségét le kell csökkenteni, hogy a növény elérhesse a nyugalmi állapotot.
A folyamatos virágzáshoz júniustól augusztus végéig kéthetente öntözd meg tápoldattal. Erkélyen, teraszon neveléskor érdemes odafigyelni, mert a tűző nap árthat a leveleknek.

Tipp: Ha kompaktabb, bokrosabb növényt szeretnél nevelni akkor kihajtás után 1-2 hónappal már az új hajtásokat csípdesd vissza.

Betegségei és kártevői

Jó hír a kertész számára, hogy az ellenálló mocsári hibiszkusz nem betegszik meg. Kivételesen előfordulhat, hogy levéltetvek megtámadják.