A krizantém: az öröm és az élet virága

Ki ne ismerné a krizantém cserepes virágait , melyek a halottak napja környékén elárasztják a kertészeteket és a temetőket. Ugyanakkor a “temetővirágként” elkönyvelt jobb sorsra érdemes évelő növény, színpompás, meleg tónusú virágaira nyár végétől rácsodálkozhatunk a kertekben is.

Adatlap

Név: Krizantém
Család: Asteraceae
Típus: évelő

Magasság: 40-60 cm
Kiállítás: napos
Talaj: átlagos

Virágzás: június-november

Eredetét tekintve, koreából származik, ahol szent virágnak tartották, aztán átkerül Japánba is, ahol hamarosan a császári család szimbólumává válik és nemzeti jelkép lesz. A mai napig Japánban kultikus növény, és a japánok egyik kedvenc virága. 

Szépsége mellett a krizantém gyógynövény is egyben. Ázsiában a virágot gyógyhatású italok készítéséhez (láz, fejfájás elleni készítményekhez, teákhoz).

Tudtad? Mivel nálunk tömegesen a Mindenszentek ünnepkörében értékesítik a krizantém méltatlanul a halál és a gyász szimbóluma lett. Pedig származási helyén keleten, a temetkezésektől távol, ezek a virágok nyelvén a krizantém örömöt, barátságot, békét, optimizmust, bőségét vagy akár éppen az egészséget szimbolizálja.

 

Halottak napja előtti kirizantém hegyek a kertészetekben.

A krizantém ültetése

A krizantémot ideális esetben tavasszal ültetik, igaz, hogy a virágzással várhatunk egészen késő nyáig, vagy akár őszig is, cserébe viszont jól gyökeresedik, és sokkal jobban ellenáll a késő őszi és a tél fagyoknak.
Az ősszel cserépben vásárolt krizantémokat is lehet közvetlenül a szabadföldbe ültetni. A krizentém szereti a napfényt ezért a virágzás elősegítésére napos helyet választ.

Tipp: Ha tudni szeretnéd, hogy milyen színű a krizantémod akkor vásárolj cserepes növényt nyár végén, vagy ősszel, amikor elkezd virágozni, és ültesd ki a kertbe.

A krizantém köztudodtan cserépben is jól érzi magát. Az ideális helye a világos, napos erkélyen vagy teraszon van. Cserépben azonban a fagyokat nem bírja ki,ezért fagymenets, világos helyen kell a csrepes krizantémot teleltetni. A teleltetés alatt csak mérsékelten öntözzük, tavasszal tedd ki napfényes helyre váds vissza és öntözd bőségesen.

Akár a kertbe ülteted, akár cserépben neveled a krizantém sok éven át örvendeztethet meg csodás virágaival, ám arra számítani kell, hogy nem fog olyan bőségesen virágozni mint amikor a kertészetben megvetted, mert azt termelők speciális kezeléssel érik el.

Felhasználása


A gyorsan növekvő növények kiválóan alkalmasak lyukak kitöltésére évelő ágyakban vagy más szezonális növényágyakban Előnyük, hogy nagyon későig, novemberig virágzanak, és éppen akkor díszítik a kerteket, amikor a többi virág már elhervadt.

sárga színű krizentém cserépben

Az évelő krizantémok tartós színűvé teszik a virágágyásokat. Nagyon jól viselkednek cserépben, az erkélyen. Kombinálhatod őket őszirózsákkal vagy szellőrózsaival is.

A krizantém betegségei

A krizantém betegségei és kártevői könnyen elkerülhetők, ha szárazon tartod a lombját és és az egyes növények között megfelelő távolságot hagysz, hogy ne érjenek egymáshoz.

Esetlegesen a következő betegségek jelenhetnek meg:

  • Lisztharmat: fehéres réteg borítja a leveleket és a szárakat
  • Rozsda: pusztulák jelennek meg a levelek alján
  • Levéltetvek: A levelek hullámosodnak, és végül leesnek.