Japán cseresznyefa, a lélegzetelállító kerti klasszikus

A japán cseresznyefa kétségkívűl egyike a tavasszal virágzó legszebb fáknak. A klasszikus japán kert szimbólumaként ez a fenséges fa, igazi kincsnek számít Japánban, ahol virágzása nemzeti ünnepnek számít.

Adatlap

Név: Prunus serrulata
Család: Rosaceae
Típus: Fa

Magasság: 5–12 m
Fényigény: Napos
Talaj: Normál, jó vízelvezetésű

Lombozat: lombhullató – virágzás: március-április

Japán cseresznyefa telt virágai

Felhasználása és fajtái

A japán cseresznyefa kiváló szoliter fa, virágzása alatt a kert igazi dísze. A virágzási időszak a fajtáktól függ, nálunk március második felére és április első felére tehető. Szépségét fokozhatod tavaszi hagymás növények társításával, mint például a nárcisz vagy tulipán vagy dekoratív lombozatú évelő növényekkel.

Fajtái

A japánok, már évezredek óta ültetik a cseresznyefákat, és számtalan fajtát hoztak létre. A növény, a tavasz érkezését hirdeti, és a Heian-korszak (794-1185) óta minden évben a híres Hanami virág fesztiválon ünneplik meg a bőséges virágzást. Egyetlen országnak nincs annyi cseresznyevirága, mint Japánnak, ahol nemzeti kincsnek tekintik. Ez a virágzási időszakán kívül meglehetősen diszkrét fa származási országában jelentős kulturális jelentőséggel bír. A kultúra szimbóluma, jelen van a költészetben, a festészetben, az irodalomban, és még a mindennapi életben is. Az európai kertekbe ültetve a nüvény egyfajta tisztelgés a japán kultúra előtt.

• Az „Amanoga Wa” nagyon szép fajta halvány rózsaszínű, félig dupla virággal, kis kertekbe is alkalmas, mivel oszlopos alakja miatt kisebb helyen is elfér

• A ‘Kanzan’, az egyik legelterjedtebb fakta, fagytűrése kiváló, de elviseli a meleg és a párás környezetet is. Dupla szirmú sötét rózsaszínű virágai teszik az egyik leglátványosabb japán cseresznyfává. A lombozat, kihajtáskor vörös színű.

• A ‘Kiku Shidare’ vagy a ‘Cheals Weeping’ csüngő koronájú cseresznyefák, élénk rózsaszínű kompakt csokrokban álló telt virágokkal.

Japán déli és északi része között a cseresznyefák virágzása nagy eltérést mutatnak. A Kyushu-sziget legdélebbi régióiban január elején míg a leghidegebb régiókban Hokkaido-szigeten, csak májusban kezdődik a virágzás. Japánban több száz fajta cseresznyefa fajtát ültetnek, amelyek más-más időpontban virákoznak. Az ország meteorológiai szolgálata nagy figyelmet fordít a cseresznyefák virágzására, és minden nap jelenti a haladását.

Tudtad? A japán cseresznye és a hagyományos cseresznyefa ugyanabba a családba tartozik. Az összes japán cseresznyefajta kiválló fagyállósággal rendelkezik, a -15 és -20 ° közötti hőmérsékletet is tűri.

A japán cseresznyefa ültetése és gondozása

Az ültetéstől a metszésig minden művelet hozzájárul, hogy tavasszal csodás virágok borítsák be a fát.

Virágzó japán cseresznyafa

A szabadgyökerű változatnak az deális ültetése ősszel még a fagyok előtt van. Fagymentes időszakban, megfelelően előkésztett talajban télen is el lehet ültetni.

Konténeres növényként tavasszal vagy nyáron is lehet ültetni, feltéve, hogy nincs forró és száraz idő. Ebben az esetben az ültetés utáni első évben a rendszeres öntözés elengedhetetlen. A japán cseresznyefa kedveli a napos fekvést és a jó vízelvezető talajt. A Kanzan és a Kiku Shidare fajták esetében a többi növénytől 4-5 méretes távolságot célszerű hagyni. Tápanyagban gazdag talajt kíván, ezért tavasszal keverj érett komposztot vagy istállótrágyát a talajához.


Japán cseresznyefa cserépben

Kis méretű fajták minta az “Amanogawa” teraszon vagy nagyobb erkélyen is nevelhető. Fontos, hogy megfelelően nagy cserépbe ültesd és az edény alja lyukas éegyen, hogy átengedje a vizet. Helyezzen egy kavics vagy agyaggolyó ágyat az edény aljára, és tavasztól őszig öntözd rendszeresen.

Metszése

A metszés mindössze az elhalt ágak eltávolításából áll. Érdemes várni a művelettel a virágzás befejeződéséig.

A japán cseresznyefa, mint családjának más tagjai, érzékeny a gombás betegségekre. Metszés után a vágásokat zárd le gombaölő szerrel.