Januári munkák a kertben – végre lazíthatsz egy kicsit

A kertben a január a nagy döntések, tervezések hónapja, itt az idő kitalálni a következő szezon nagy lépéseit és lassan, de biztosan felkészülni a napsütéses napok visszatérésére és ezáltal a természet felébredésére …Használjuk ki ezeket a gyönyörű, hideg, de gyakran napos napokat, hogy visszatérjünk a lélekben a kerthez, a pezsdítő kerti munka gondolatához és megszabaduljunk az elmúlt napok többletterheitől.

Nézzük meg, miként vélekedik a kertész januárjáról a sokat ídézet Karel Čapek:

“A kertész januárban sem tétlenkedhet- monják a kertészeti kézikönyvek. Bizonyára így igaz, mert januárban a kertész főként az időjárással bajlódik, de még inkább aggodalmaskodik. Az időjárással olyan furán áll a dolog. Mindig van vele valami baj. Az időjárás állandóan rakoncátlankodik, túloz, hol az egyik, hol a másik végletbe esik. A hőmérséklet soha nem egyezhet a százéves átlaggal: vagy öt fokkal alatta, vagy öt fokkal fölötte van. A csapadék vagy tíz miliméterrel meghaladja a normálisat, vagy hússzal alatta marad: ha nincs túlságos szárazság, akkor biztosan túlontúli a nedvesség.”

Az időjárást tehát januárban is sokat lehet szidni, de hát nézzük meg mi mással is tötheti a kertész aggodalmaskodáson és az időjárás kémlelésén kívűl a januárt?

Szomorúfűz téli díszben a kertben

Amit januárban is el lehet végezni

Nem sokat segít a januári munkák tervezésében, hogy gyakran ez az év leghidegebb hónapja a kertben. A növények csendben pihennek, miközben észrevétlenül harcolnak az éjszakai és a reggeli fagyok ellen. A nappalok rövidek és sötétek, és nem sok kedvünk van kitenni a lábunkat a fűtött házból. Szerencsére a kertben kevés a sürgető munka de néhány apró munkát az enyhéb napokon azért el lehet végezni.

Ellenőrizd, hogy a téli takarások rendben vannak-e, nem dúlta fel a szél, vagy nem hordta le valami a tövekről. Mostanában sajnos már egyre ritkább, hogy nagy hóval kelljen számolni a kertben. Ha mégis lenne, akkor rázzuk le aa havat a törékeny ágú bokrokról, vagy a tujákról ciprusokról, nehogy szétnyomja a hó az ágakat. Segíthet a hó ellen az is, ha a törzshöz kötjük óvatósan az ágakat.

A védett helyeken vagy a teraszon a ládákban virágoznak a télen virágzó növények, az erika, a hunyor, vagy a téli jázmin. A virágládákban szépen díszit a díszkáposzta. Tisztogasd meg ezeket a szépségeket az elszáradt részektől és takard be a töveket, ha szükséges.

A melegebb fagymentes napok arra is alkalmasak, hogy elültesd azokat a virághagymákat, melyek kimaradtak valahogy az őszi ültetéskor, vagy amellyeket karácsnyra kaptál ajándékba. Ugyanígy lehet ültetni konténeres növényeket is a fagymentes napokon.

A hideg napokon a házban kihasználhatod ezt a nyugodtabb időszakot, hogy többet foglalkozz a szobanövényekkel. Szintén időszerű munka, hogy nézz rá a teletetett gumókra, ( dália, kardvirág, begónia) hogy nem rothadnak-e. A beteg gumókat minél előbb távolítsuk el az egészségesektől. A téli időszak arra is kiváló, hogy végre tüzetesn átnézd a kerti katalógusokat, és elméllyedj a szakkönyvekben.

És végül ne feledkezzünk meg a keri szerszámokról sem! A január tökéletes ideje a szerszámok rendbetételének, a kicsorbult szerszámok élezésének, a tönkrement eszközök kiválogatásának. Nem árt most rájik nézni, hogy később ne kelljen bosszankodunk a rossz szerszám miatt, amikor ég a kezünk alatt a munka.

A hónap végén már kibújnak az első hóvirágok, hogy emlékeztessenek, hogy hamarosan visszatér a nap!