Havasi gyopár, a legendás jelkép és gyógyerejű növény

Az edelweiss vagy havasi gyopár az egyik legismertebb és legértékesebb hegyi növény. Keskeny leveleit ezüstfehér, gyapjas szőrzet fedi, sárgásfehér csillagra emlékeztető virágai eleganciát sugároznak.

Eredeti élőhelyén a magas hegyekben szívós kis növény mely megbirkózik a változó páratartalommal, a szélsőséges időjárással, és védelmező metabolitok kiválasztásával képes megóvni magát az erős napfény káros sugaraitól.

Adatlap:

Név: Leontopodium
Család: Asteraceae
Típus: Évelő

Magasság: 10-30 cm
Fényigény: Napos
Talaj: Általános, meszes

Lombozat: lombhullató
Virágzás: május-július

Havasi gyopár a hegyekből
Kép forrása: Pixabay.com

Sziklakertekben, vagy virágágyások szélére ületetik ezt az apró termetű évelőt, mely tagadhatatlan hegyi hangulatot varázsol. Bár a eredeti élőhelye a dolomitos, magas hegyekben van, mégis tökéletesen alkalmazkodik a kerti viszonyokhoz is feltéve ha elég meszes a talaj, és nem hagyjuk a száraz nyarakon kiszáradni.

A kert mellett a havasi gyopár kozmetikai célokra is termesztet növény. A növényből nyert kivonat  hatékonyan erősíti a bőr természetes védekezőképességét, nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat ézéert bőrfiatalító krémek kedvelt összetevője.

havasi gyopár tő közelről
Kép forrása: Pixabay.com

Tudtad? A havasi gyopárról énekelnek a híres Muzsika hangjai című musicalben és a legismertebb az 1965-ös film verziója, amelyben Julie Andrews és Christopher Plummer szerepelt. A filmben kétszer énekelik az „Edelweiss” -című híres dalt, és a virág a náci elnyomás ellenére megmaradó osztrák hazaszeretet jelképévé válik.

A havasi gyopár ültetése és gondozása

Az ültetésre a legmegfeleleőbb idő a tavasz. Sziklakerti növényként jól vízelvezető, lehetőleg meszes talaja van szüksége.

Az havasi gyopár nem igényel karbantartást, terjedelmes bokrot nevel és évről évre újra virágzik.

Szaporítása történhet egyszerűen őszi tőosztással, de akár magról is vethető.