Hanga (erika): teleink színpompás szőnyege

Alpoktól származó Az erika (Erica carnea) vagy hanga mintegy tizenöt-harminc centiméter magas kis növény, mely a hegyekben január-áprilisban ontja színpompás virágait. Finom lombozata a fajták szerint lehet világos zöld, bronz vagy aranysárga. A virágok a rózsaszín árnyalataiban tűndökölnek, piros vagy fehér árnyalattal. A tél közepén virágzó élénkzöld szőnyeg színt és melegséget visz a kertbe vagy az erkélyekre, a legszürkébb hónapokban! A fajták megfontolt választása folytonos virágzást és színkavalkádot kínál novembertől egészen májusig.

Az erika vagy hanga téli virágzása
Kép forrása: Pixabay.com

Adatlap

Név: Erica sp.
Család: Ericaceae
Típus: örökzöld növény, évelő.

Magasság: 10-50 cm
Expozíció: napos és félárnyék
Talaj: savanyú föld

A hanga felhasználása

Kis mérete miatt, az alpesi hanga a sziklakertek üde színfoltja lehet, sűrű, bokorszerű hatása és a bőséges virágzása garantálja, hogy a kert dísze legyen! Ha van számára hely, akkor nagyobb foltokba ültetve is remekül mutat. Szegélynövényeként évelőágyakban, talajtakaróként, vagy az utak mentén, alacsony szegélyként is jól mutat.

Hanga a sziklekertben
Kép forrása: Pixabay.com

Értékes téli virágzása, lassú növekedése és kopakt növekedése miatt, nélkülözhetetlenek az erkélyen a téli balkonládák kialakításakor. A virágládában társíthatjuk más növényekkel is, például a divatos díszkáposztával összeültetve a téli erkély modern garantáltan stílusos eleme lehet.

Ültetése és gondozása

Ültethető nyár végétől vagy ősszel és még télen is, ha nem fagyott a talaj. Tavasszal is el lehet ültetni, ha az ültetés utáni első évben rendszeresen öntözzük. Ültetés után bőséges öntözést kíván, és borítsd fakéreggel a tövét, hogy a talaj megőrizze a nedvességet.

Fontos! A meszes talajt nem szereti, ezért ha meszes a talaj a kertben, akkor érdemes savanyú földet vagy tőzeget keverni a talajhoz.

A cserépben nevelt hangát a legjobb tavasszal, a virágzás után átültetni. Ne sértsd meg a gyökérzetet hacsak nem nőt meg túlságosan. Az ültetéshez használj savanyú földkeveréket. Ha túl fejlett a gyökérzet, akkor visszacsípkedheted a végeket. Ugyanez a tanács az újonnan vásárolt palántákra is, amelyek gyakran kinőték már a konténerüket és túlzottan fejlett gyökérzettel rendelkeznek. Mivel a cserépben sokkal gyorsabban megszárad a föld a nyáron figyelni kell rá, hogy a földje sose száradjon ki .


Gondozása

A hanga nem sok törődést igényel.. Virágzás után vágd vissza, a fás részekig, és nyáron öntözd rendszeresen. Viszonylag hamar elöregszik, és felnyurgul ezért 3 vagy 4 évenként vissza lehet vágni 20 cm-re a talajról.

A cserépben lévő hanga esetébena bőséges virágzáshoz ajánlott minden évben műtrágyát adagolni.

Tipp: Az öntözéshez használj esővizet, a meszes csapvíz hatására gyorsan bebarnulnak a levelei és elpusztul.