Díszkáposzta: ezt a káposztát nem akarod megfőzni

A díszkáposzta egy nagyon dekoratív növény, amelynek levelei számos különleges színváltozatot kínálnak. Különlegessége, hogy lila, zöld, és rózsaszín fodros levelei ősszel és télen, éppen a legszürkébb időben színesíti meg a kertet és a balkonládákat. A díszkáposzták a hideg, 5 fok alatti időben mutatnak a legszebben, amikor leveleik élénk színűre változnak.

Adatlap:

Név: Brassica oleracea
Család: Brassicaceae
Típus: Kétéves

Magasság: 30–40 cm
Fényigény: Napos
Talaj: Friss, nedves

Lombozat: örökzöld – virágzás: ősz, tavasz

Tudtad? A díszkáposzta azért a fagyok beálltakor a legszebb, mert a levelek klorofill tartalma lecsökken a világos órák számának csökkenésekor. Ennek a folymatnak köszönheti a díszkáposzta színpompás levélzetét.

A díszkáposzta a közönséges “étkezési” káposzta nemesített változata, ezért vitamindús, és levelei is ehetőek.

a díszkáposzta télen színes levelei

A díszkáposzta ültetése és gondozása

Mint sok más palántaként kapható kültéri dísznövény esetében a díszkáposzta ültetése és gondozása nagyon egyszerű. A palántákat ősszel lehet megvásárolni és a virágágyásba vagy a cserépbe ültetni, de tavaszi magvetéssel is ültethetjük.

Magról vetésére az utolsó fagyok után tavasszal kerüljön sor. A díszkáposzta kétéves növény, vagyis az első évben csak leveleket hoz, majd a következő évben hoz virágot, és magokat is. A növények legalébb 50 cm-re kerüljenek egymástól, hogy a kifejlett káposztáknak legyen elég helyük. Nyáron a vízigényes káposztákat öntözni kell, ősztől már egyre kevésbé, mert a levelik rohadásra hajlamosak.

sárga díszkáposzta

A díszkáposzta kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt, viszont a pangó vizes területeket nem szereti, ilyen helyen könnyen ki is rohadhat a tő.
A napos fekvés az ideális számára, námi árnyékot azért elvisel.
Cserépben is jól érzi magát, a fagyos időszakban betölti az üresen maradt helyeket és színes leveleivel díszíti a teraszokat és az erkélyeket.

Fagytűrése kiváló amennyiben elég száraz a földje -10 fokig károsodás nélkül elviseli a hideget, .