Bőrlevél: egy igénytelen ismerős bugás virágokkal

A bőrlevél, rózsaszínű kora tavasszal nyíló bugás virágait mindenki ismeri. Nem véletlenül. Számos előnyös tulajdonsága miatt minden bizonnyal az egyik leggyakrabban ültetett örökzöld évelőnk.

Adatlap

Név: Bergenia
Család: Saxifragaceae
Típus: Évelő

Magasság: 30–40 cm
Fényigény: napos és félárnyék
Talaj: Átlagos

Virágzás: március-április

Kínából és Afganisztánból származik. A bőrlevél ideális növénye a virágágyásoknak, de cserépben is jól érzi magát és féárnyékos sziklakertekben, vagy akár vízpartra is ültetik. Nagy méretű, örökzöld viaszos levelei az egész évben díszítenek, bogernyőben nyíló rózsaszín virágai kora tavasszal díszítenek. Egyike azoknak a könnyen nevelhető virágzó örökzöldeknek, melyek nem hiányozhatnak egyetlen kertből sem.

bőrlevél márciusban, lila virágokkal
Kép forrása: Pixabay.com

A bőrlevél ültetése és gondozása

Fenntartása viszonylag könnyű, minden kertész számára ajánlott növény.

Az ültetés ideális ideje ősszel van, a kora tavaszi virágzáshoz. Lehet tavasszal is ültetni, feltéve, ha rendszeresen öntözöd az ültetést követő időszakban.

A téli napsütéses hely elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrlevél kora tavasszal bőségesen virágozzon. De nyáron árnyékra van szüksége, ezért ideális lombhullató fák tövébe ültetni.

A bőrlevél télállósága kiváló, mivel minden probléma nélkül ellenáll a leghidegebb hőmérsékletnek is, a fagy még fokozza is a levelek színének intenzitását.

Mind a száraz, mind a nedves talajon egyaránt jól díszít, de a jó vízáteresztő tápanyagban gazdag talaj az ideális számára. Ültetéskor keverj a földjéhez virágföldet virágzás javításának érdekében.
A bőrlevél könnyen szaporítható tőosztással közvetlenül a virágzás után áprilisban. Kúszó rizómái segítségével évről évre terjed növekszik, míg végül nagyobb foltokat alkothat. Ha nagyon besűrűsödik, akkor kevesebb virágot hoz ezért 3-4 évenként érdemes a virágzást követően szétültetni a töveket.

Gondozása egyszerű: Az elvirágzott szárakat vágd le, s tövek alját tisztítsd meg az elszáradt levelektől.

Tipp: Ha a bőrlevél nem virágzik, annak a tápanyagban túlzottan gazdag talaj lehet az oka, vagy a télen is árnyékos, sötét fekvés. Ilyenkor ősszel érdemes átültetni a bőrlevelet egy számára ideálisabb helyre.


Bergenia nagyon ellenálló a legtöbb betegséggel szemben, ritkán megtámadhatják a házas és házatlan csigák.