Az őszirózsa: csillagok között

Az ősszel virágzó őszirózsa (aster) virágzása koronázza meg a kerti szezont és jelzi is egyben annak végét. Ellentétben az első elhullott levelek sárga színével és a vörös-barna fűvel, ezek a sokoldalú évelő az év utolsó virágpompás pillanatát jelzi.

Adatlap

Név: Aster
Család: Asteraceae
Típus: Évelő

Magasság: 20-120 cm
Fényigény : Napos
Talaj: Normál, jó vízelvezetésű

Virágzás: tavasz, nyár, ősz, fajtól függően

Az aster kifejezés latinul “csillagot” jelent. Az elnevezés a virág csillagszerű alakjára utal. Minden virág szirmokból áll, amelyek koronát képeznek a sárga szív körül, és mágnesként vonzzák a méheket és a pillangókat. Az őszirózsák elsősorban Észak-Amerikában őshonosak, közel 250 fajuk mindegyike bőséges és látványos virágzást kínál.
Nagyon sok helyre ültetheted az őszirózsát: kerítéshez, sziklakertben, cserjékkel keverve vagy virágágyásokban.

Nem csak egyszerű gondozásuk, de a késői virágzás és a vidéki kerteket idéző hatás miatt az őszirózsák elengedhetetlen részei a kernek, de akár az erkélynek is, mivel cserepes nevelésük is egyszerű.

Fajtától függően nem csak ősszel, de egész évben színpompás foltjai lehetnek a kertnek: Tavasszal vagy nyáron virágzik az Aster alpinus vagy az Aster tongolensis. Nyáron virágzik az Aster divaricus vagy amellus. Az őszi virágzáshoz olyan fajtákat válassz, mint az Aster novae-angliae vagy az Aster novi-belgii.

Az öszirózsa ültetése

Az ősziróna ültetési periódusa fajonként változik, ősszel vagy tavasszal is lehetséges, az egyes virágzási időtől függően. Tavasszal azokat az őszirózsákat ültetünk, amelyek nyárig virágzanak, ősszel pedig azokat melyek szeptember-október-november között virágzanak.
A dús virágzás és a megfelelő fejlődés érdekében tarts be néhány alapszabályt:

  • Az ültetéskor válassz napos helyet, mivel ez elősegíti az őszirózsák virágzását.
  • Keress jó vízelvezetésű talajt és kerüljd a túl nedves területeket, főleg ősszel, mert az őszirózsáknak nem tesz jót a pangó víz, ugyanakkor az ültetésnél, de a virágzás idején is rendszeresen öntözd.

Kombinád az őszirózsákat!

Az őszi dombokon a gyönyörű őszirózsák mindig lenyűgöző látványt nyújtanak. Ezek az évelő növények a nagyobb változatosság érdekében könnyedén társíthatóak már növényekkel, díszfűvekel és más ősszel virágzó évelőkkel.

Az őszirózsa szaporítása és gondozása

Ősszel és tavasszal is szaporíthatod az őszirózsákat magvetéssel vagy tőosztással.

A gondozás szempontjából az őszirózsa könnyű növénynek tekinthető. Távolítsd el az elvirágzott hajtásokat ez elősegíti az új hajtások és az új virágok megjelenését. Késő őszzel közvetlenül az első fagyok után, a lehető legrövidebbre vágd vissza a szárakat. Ez a művelet kompaktan tartja a tövet mely a következő virágzás során gyönyörű virágokat hoz.

Az őszirózsák erőteljes növények, amelyek gyorsan terjeszkednek, ám könnyen kimerítik a talajt, ezért évente egyszer- kétszer gondoskodj a tápanyag utánpótlásról.

A cserepes őszirózsa

A cserepes őszirózsa sem bonyolultabb, csupán csak jobban kell öntözni és tápoldatozni is. Öntözd amikor száraz a talaj és 2 hetente tápoldatozd meg, hogy bőséges legyen a virágzás.