Az ecetfa melyet méltatlanul tartanak gyomfának

A sötétvörös, szőrös terméscsomóival a tél végéig díszítő, ősszel csodás narancssárga lombszínnel megörvendeztető ecetfa (Rhus), nemcsak feltűnő színfoltja lehet kertednek, de a legtöbb helyen jól érzi magát, és könnyen nevelhető.

Adatlap

Név: Rhus typhina
Család: Anacardiaceae
Típus: Cserje

Magasság: 5 m
Kiállítás: Napos
Talaj: rendes

Lombozat: lombhullató – virágzás: június-augusztus

Tudtad? Ezt a különleges szépségű dísznövényt, az ecetfát sokan méltatlanul gyomfának tartják, mivel összekeverik a bálványfa névre hallgató hatalmas termetű és agresszívan terjeszkedő távoli rokonával.

Díszes lombozat

Az Anarcardiaceae családhoz tartozó ecetfa impozáns lombhullató fa mely Észak-Amerika keleti régióiban vadon nő az erdő szélén. A fiatal szárak vörösek és bársonyosak, majd idővel simává válnak. Inkább kisebb fának számít, bár ha a a növekedési feltételek megfelelőek az alapfaj magassága elérheti akár az 5 métert is.

Az ecetfa színpompás őszi lomja

Kétség kívűl az egyik legszebb őszi lomozattal büszkélkedő növény! Feltűnően élénk narancsos-pirosas lombozatával különleges színfoltja a kertnek és a parkoknak. A szeldelt levelek és a lapított kúp alakú korona önmagában is szép látványt nyújtanak. Leggyakrabban ültetett ‘Dissecta’ nevű változatának különlegesen szép fogazott szélű levelei vannak, és az alapfajnál kissé alacsonyabbra nő.

 az alapfaj csodás őszi levelei
Az alapfaj levelei alig fogazott szélekkel

A színpompás levélzet mellett a növény másik fő díszít értékét a nyár közepére kifejlődő felálló, sötétvörös, szőrös terméscsomók adják, melyek a tél végéig díszítenek a fán.

Az ecetfa ültetése és gondozása

Az ecetfa alapvetően igénytelen, mindenféle talajon jól érzi magát feltéve, hogy jó vízelvezetésű. Ha nagyon tömött, agyagos a talaj, akkor homokkal és komposztal lazítsd meg egy kicsit, hogy jobban gyökeresedjen. Ültesd a tűző napra, mert őszi lombszíne napos fekvésben a legélénkebb. Az ültetés után az első évben rendszeresen öntözni kell, ezután öntözést csak a nyári forró és száraz időszakokban igényel. A betegségeknek is remekül ellenáll ez a szívós kis fa.

Az ecetfa, sarjakkal képes szaporodni és terjedni. A visszaszorításukhoz elég, ha a fiatal sarjakat letéped, vagy fűnyíróval nyírod a területet, amint a sarjak megjelennek. Márciusban távoltítsd el az elhalt ágakat, ezen kívűl nem igényel kölönösebb metszést.

Tudtad? A neve ellenére az ecetfa egyetlen része sem nem alkalmas semmiféle emberi fogyasztásra, sőt súlyos mérgezést is okozhat!