Árvácska: évszakokon átívelő színpompa

A kerti árvácska kicsiny, törékeny kis virágnak tűnik, pedig a törékeny külső mögött kemény és szívós kis növény áll, mely főként az év hűvösebb időszakában virágzik. Közel 500 fajtája a legváltozatosabb színpalettával az erkélyek, teraszok és kertek pótolhatalan növényévé teszi, ugyanakkor szabadföldi virágágyásokban is könnyen nevelhetőek.

Európai eredetű, eredetileg évelő növény de a kerti fajti mind hibridek, melyek különbözői bolya fajok keresztezésével jöttek létre, a tizenkilencedik században.  Az árvácskák kétnyári növények, ezért fajtától függően szinte egész évben virágzanak.
Az árvácska kedves kis virág. A ragaszkodás, és a hűség jelképe, az első házassági évforduló jelképes növénye.

Árvácska cserépben
Kép forrása: Pixabay.com

Adatlap

Név: Viola x wittrockiana
Család: Violacées
Típus: Éves, kétéves vagy évelő

Magasság: 10-25 cm
Fényigény: napos és közepes árnyékban
Nap: Normál

Virágzás: ősz, tél és tavasz

Az árvácska ültetése és gondozása

Palántaként vásárolva ősszel vagy kora tavasszal ültethető. Az árvácska szereti a mélyrétegű, tápdús talajt ezért ha virágágyásba ülteted keverj virágföldet a talajához, bőséges virágzással fogja meghálálni. Napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát de a nagy meleget nem kedveli, ekkor felnyurgulhat és a színe kifakulhat.

A tavaszi palánták a nyár elején virágoznak, míg a nyári és őszi palánták a következő télen vagy tavasszal virágoznak. Nem árt tudni, hogy ugyanaz az árvácska nem virágzik egész évben, vagy tavasszal és nyár első felében virágzik, vagy nyár végén és ősszel. Tavasszal jellemzően a nagyvirágú változatok virágoznak a kisvirágú változatok inkább a nyár második felében és ősszel virágoznak. A legismertebbek a feltűnő sznű szemfoltos szín változatok, de kisebb virágú egyszínű fajták is szép számmal akadnak a kertészetekben.

Akármelyik évszakban is virágzik, az árvácska kevés gondozást igényel. Tavaszi és nyári fajták esetén az öntözés és a tápoldatozás a legfontosabb feladat, mivel a száraz talajt nem tűri. Ezzel szemben az őszi fajták esetében a takarás, a gyökerek hideg elleni védelme és a védett, napos hely a legfontosabb. Az elnyílt virágok lecsipkedésével kevésbé nyurgul fel a növény, és a virágzás is tovább tart. Mivel tápanyagigénye magas ezért 1-2 hetente adj az öntözővízhez virágos növények számára készült tápoldatot.

Betegségek viszonylag ritkán támadják meg az árvácskát, túl nedves föld esetén illetve párás környezetben gyökérrothadás vagy lisztharmat támadhatja meg. Gyökérothadás esetén segíthet a talajcsere és a beteg töveket célszerű az egészségesektől elkülöníteni.

kék árvácska virág
Kép forrása: Pixabay.com

Tudtad, hogy az árvácskát gyakran összekeverik az ibolyával? Ugyanabba a családba tartoznak, és csak szirmaik különböztetik meg őket. Ibolyaánál két szirom néz felfelé és három lefelé, míg az árvácskánál négy felfelé és egy lefelé.