Árnyéktűrő növények a talajszintre, mit hova?

Azz árnyékos helyek a kertben gyakran okoznak fejtörést. A fű megritkul vagy ki is pusztul a fák alatt pedig kopasz, sáros foltok égtelenkednek. Pedig az árnyékos forltok is sokrétűen és változatosan ültethetőek be, ha tudjuk mit, hova telepítsünk. A siker kulcsa a megfelelő árnyéktűrő növények, talajtakarók ültetése a kertben.

Különböző árnyékok a kertben

A természetben a fák vagy cserjék jelenléte, a talaj dőlésszöge és a sziklák elhelyezkedése határozza meg az árnyék milyenségét. A kertben a fák vagy az épületek szintén különböző alakú és mélységű árnyékot adnak. Össze lehet-e hasonlítani az épület által vetett árnyékot egy sűrű lomú fa árnyékával? Természetesen nem, mivel ahhoz hogy meghatározhassuk mely növényeknek megfelelő a hely, kalkulálni kéne a napsütéses órák számával a talaj minőségével és nedvességével is.

Naposnak minősül a hely, ha egész nap teljes fény de legalább hat óra napsütés éri. Félárnyékos a hely, ha csak 4-5 órányi napot ka és árnyékos, ha nagyon kevés vagy semennyi közvetlen nap sem éri.

Vedd figyelembe azonban, hogy az árnyékos hely nem feltétlenül nagyon sötét! Az árnyék más lehet egy többé-kevésbé lombos fa alatt vagy közelében, mely áterrszti a fényt, ás más egy olyan fal takarásában amely teljesen eltakarja a fényt.

Árnyéktűrő aljnövényzet az erdei árnyékban.

Szezonális variációk

Kertünk alapos megismeréséhez sok idő kell. Az évszakok szerint más és más a nap állása – nyáron magasabb és télen alacsonyabb, ami meghatározza a fényeket és az árnyékokat.

Az egyes növények szintjén szintén fontos felmérni a kapott fény minőségét. Így egy érzékeny növény esetében a félárnyékos fekvés és a sok szűrt fény kimondottan hasznos lehet.

 

Növényi stratégiák a kevés fény elviselésére

Az árnyékban természetesen növekvő növények, mint például az erdei aljnövényzet alkotói, különböző sikeres árnyékhoz alkalmazkodó stratégiákat dolgoztak ki. A lombhullató fák alatt lévő aljnövényzet nagyrészt rövid és eltolódott vegetatív ciklust alakít ki. A lombozatot télen vagy tavasszal képzi, majd az első szép napoktól virágzik, és nyáron nyugalomba vonul, amikor is  birtokba veszi az árnyék az erdőt. Ezek között a szép “tavaszi efemerek” között megtalálhatók a hóvirág, a tavaszi szellőrózsa, néhány szívvirág fajta vagy jácint is.

Gyökerekkel szemben ellenálló árnyéktűrő növények

Az aljnövényeknek nem csak a kevés fénnyel kell megküzdeniük.  Mivel nagy fák alat helyezkednek el gyökereik erős gyökérkonkurenciával találkoznak. Különösen jellemző ez az olyan fák alatt vagy cserjék közelében melyek oldalsó irányban növesztenekeerőteljes gyökérzetet a felszín közelében. Ezt csak kevés növény tolerálja.

Szerencsére nem minden fának van virulens gyökere a felszín közelében. Így például a tölgyek, a ginkgo, akác, hegyi kőris és hársfák a gyökérzete is meglehetősen mélyen, inkább függőlegesen helyezkedik el, életteret  teremtve más növényekek a közelükben

Egyes növények azonban még a sűrű, vízszintesre nyúló gyökérhálózat között is képesek letelepedni. Az első év során legyen gondod a rendszeres gyomlálásra és öntözésre. A szerves trágya, műtrágyát vagy komposzt is erősíti a növény gyökeresedését.

Ha fák alá ültetsz, törekedj arra, hogy a fák alatt viszonylag nagyobb, egybefüggő foltokat alakíts ki, ne kombináld túl az egyes fajokat, mert fölösleges konkurenciát teremtesz.

Alakíts ki díszes zöld szőnyegeket árnyéktűrő növények felhasználásával!

A megfelelő évelő növények felhasználásval csodás zöld szőnyegeket alakíthatsz ki árnyékos területeken is. Élvezd a bőrlevél örökzöld lombozatának szépségét, az illatos gólyaorr, vagy a kövérke lombjának üde zöld színét.

A podagrafű kiváló árnyéktűrő növény,

Széleskörúen felhasználhatóak az alábbi  könnyen beszerezhető árnyékba ültethető talajtakarók:

Indás infű (Ajuga reptans)

Kis meténg (Vinca minor)

Illatos gólyaorr ( Geranium macrorrhizum)

Japán kövérke (Pachysandra terminalis)

Erdei berkipimpó (Waldseinia geoides)

Tarka levelű podagrafú (Aegopodium podagraria variegata)

Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia)

Ültess hagymás virágokat!

A tavasszal virágzó hagymás növények (hóvirágok, nárciszok, krókuszok) is jó szolgálatot tesznek a fák árnyékában. Igaz, hogy csak néhány hétig díszítenek, de mégis megéri, mert gyönyörű, színes foltokat, alakíthatsz ki, melyek kontrasztot alkotnak az egyéb színekkel. 

Száraz vagy nedves az árnyék?

A talaj nedvességtartó képességét is érdemes figyelembevenni az árnyéki évelők kiválasztásásnál.

Így ha van lehetőséged öntözni vagy eleve hűvös, nedves a helyed, akkor jó választás az árnyékliliom mely gyönyörű lombozatával tűnik ki, a hűvös erdők hangulatát idéző, elegáns páfrány. Ha örökzöld talajtakarót szeretnél, akkor ne feledkezzü meg a tarka sásról sem, mely üde és színes foltot  képez.

A leggyakrabban azonban az árnyék,  szárazsággal  jár együtt, hiszen az eget vagy egy fa, vagy egy tető takarja el. A száraz, árnyékos helyek persze mindig fejtörést okoznak a kertésznek, mert jóval kevesebb növény tolerálja az ilyen viszonyokat. Szárazabb helyre talajtakarónak jó választás a bőrlevél, a kis meténg az illatos gólyaorr vagy a kövérke.