Árnyékliliom, a könnyed elegancia

Az árnyékliliom (Hosta) különleges látványt nyújt dekoratív, eleganciát sugárzó, gyakran színes lombozatával. Levelei szépsége mellett lila vagy halvány rózsaszínű harang formájú virágja is megörvendeztet bennünket a nyáron.

Adatlap

Név: Hosta
Család: Liliaceae
Típus: Évelő

Magasság: 20–80 cm
Expozíció: Félárnyék és árnyék
Talajigény: Mélyrétegű, tápanyagban gazdag

Virágzás: május-szeptember
Lombozat: Lombhullató

Mivel az árnyékliliom mindenhol jól érzi magát, felhasználása ezért széles körű. Olyan helyekre is bátran ültethető ahol a fényviszonyok miatt a legtöbb virágos növény rosszul érzi magát, például ilyen a kert északi fekvésű része, vagy a kimodottan sötét, árnyékos részek.

Rusztikus hangulata miatt kiváló alkotóeleme az úgynevezett történelmi kerteknek, de szobrokkal és edényekbe ültetve is kiválóan mutat. A fák alá is telitalálat, mivel kedvező körülmények között az árnyékliliom gyorsan növekszik, sőt hajlamos terjedni is, így dekoratív nagy foltot képező árnyéki talajtakaróvá válhat.

A kisebb méretű fajták remekül miutatnak a nagyobb méretűek társaságában, mintegy szegélyként. A nagyobb méretű árnyékliliomok jól párosíthatóak az évelő növényekkel vagy akár a cserjékkel is.

Árnyéklilom rusztikus hangulatban

Az árnyékliliom három évszaka

A kihajtásrasokáig kell várnunk, mert a levelek csak késő tavasszal jelennek meg. Júliusban fehér, rózsaszín vagy lila harang alakú, olykor még illatos virágok teszik még szebbé az árnyékliliomot. A virágzás hoszú ideig, akár nyolc hétig is tarthat. Ősszel a levelek gyönyörű aranyszínében gyönyörködhetünk, télen viszont teljesen visszahúzódik, eltűnik a növény.

Ültetése és gondozása

Az árnyékliliom azon szerencsés növények sorába tartozik, mely kevés gondozást igényelek. Tudni kell róluk, hogy Kínából és Japánból származnak, ahol nedves talajokon vagy a patak sziklás partján nőnek ezért mély, rétegű nedves, enyhén tőzeges talajban fejlődnek a legszebben. Szerezz be már jól begyökeresedett kontésneres növényeket, és ültesd el az előkészített talajba.

Öntözés: a kevesebb néha több

A nyárra szépen kifejlődott talajtakaró levélzet lehetővé teszi, hogy a talaj jobban megtartsa a nedvességet, ugyanakkor nem szereti a túl nedves kötött talajt sem. Inkább a gyakori de kisebb mértékű öntözés az előnyös számára.

Cserepes árnyékliliomot természetesen rendszeresen kell öntözni, főként a meleg nyarakon, hogy a talaj enyhén nedves maradjon.

Vigyázz a meztelen csigákkal!

Egyetlen igazi ellensége a meztelen csiga, amely a imádja az árnyékliliom leveleit fogyasztani a számukra amúgy is ideális árnyékos helyeken. Megjelenésük esetén szórj ki meztelencsiga-ölő szert.

Az árnyékos teraszokon, udvaron is kiváló!

Az árnyékos teraszokon, magas házak belső udvarain kevés a fény, csak néhány növény érzi jól magát. A legtöbb árnyéklilom megállja a helyét az előbbi helyeken és nevelhető cserépben is. A kisebb fajták jól társíthatók a pistikékkel és a gumós begónákkal is az árnykos helyek virágládáiban. A cserepes árnyékliliomot természetesen rendszeresen kell öntözni, főként a meleg nyarakon, hogy a talaj enyhén nedves maradjon.