A csillagfürt a vidéki kertek grandiózus virága

A csillagfürt (Lupinus) hatalmas felálló színes virágaival emelkedik ki a kert növényei közül. Évelő hibrid, de a kertben élettartama nem haladja meg a 4 évet, aztán spontán megújjul. Természetes hangulatú vidéki stílusú kertek kihagyhatatlan növénye. Akár másfél méreres magasságával kiváló háttérnövénye az alacsonyabbra növő színes évelőknek. Impozáns méretű virágai június és szeptember között nyílnak. Számos fajtája között sárga, fehér, rózsaszín és kék virágú növényeket is találhatóak.

Adatlap

Név: Lupinus
Család: Fabaceae
Típus: évelő

Magasság: 60-120 cm
Fényigény: napos és részleges árnyék
Talaj: savanyú

Virágzás: tavasz-nyár

Rózsaszín virágú csillagfürt (Lupinus) a kertben
Kép forrása: Pixabay.com

A pillangósvirágúak családjából származó Lupinus nemzetség több száz fajt foglal magában szerte a világon. Kiemelkedően magas fehérjetartalmú magvakikat már 4000 éve hasznosítják. Széles körben használják fel a mediterrán országok szegény talajainak nitrogénnel való gazdagítására.


A kertekben található dísznövényként ültetett csillagfürt története az 1900-as évek elején nyúlik vissza, amikor George Russell York-kertjében a különféle eredetű csillagfürtök kereszteződtek. Szigorú kiválasztás után 1936-ban engedélyezték a csillagfürt fajtáinak forgalmazását..

Tudtad? A keserű csillagfürt félék magja is mérgező magas alakaloid tartalma miatt, ezért nem szabad fogyasztani őket.

A csillagfürt ültetése és gondozása

Az ültetés ősszel vagy tavasszal is lehetséges a növény helyigénye miatt figyelj arra, hogy csak 3-4 növényt ültess négyzetméretenként.

Kerti csilagfürt ( Lupinus) vrág

Napos, vagy félárnyékos helyet kíván, ahol sok fényt kap, de nem éri a közvetlen tűző napsütés. Bármilyen típusú talajon szépen fejlődik feltéve hogy üde és nem meszes.
A csillagfürtök természetesen megújulnak ha hagyod, hogy a magvak kialakuljanak. Ezután a kertben akár maguktól is vándorolnak, érdekes ott hagyni őket, ahol növekedni akarnak.
A jól vízáteresztő képességáű talaj megkönnyíti a növekedést és a virágzást. Az ültetés után öntözd rendszeresen.

Gondozása viszonylag könnyű, csak arra kell figyelni hogy a talaja soha ne száradjon ki. Jó megoldás a töveket takarni valamilyen talajtakaróval és forró időjárás vagy tartós szárazság esetén ne felejts el esténként bőségesen megöntözni.

Az elnyílott virágokat vágd le rövidre, ezzel ösztönzöd az új virágzást. Télre vágd vissza lombozatot és persze az elnyílt virágokat is. A csillagfürt jól viseli a faygoket, így talaját nem szükséges takarni a télre. Nagyon ellenálló növény, ha jól érzi magát kertedben könnyen elterjed és szinte kirthatatlan!

Szaporítása

Noha a csillagfürt magától magról felújúl, de a töveket őszi tőosztással is lehet szaporítani. Célszerű négy vagy öt évente a töveket felosztani, és átültetni.