A szerény mégis nagyszerű százszorszép


A természetes hatású gyepek elengedhetetlen alkotója bőséges virágzása miatt látványos százszorszép. A virágok tavasszal és egész nyáron át folyamatosan nyílnak. A fehér, rózsaszín vagy piros színű virágok díszíthetik a pázsitokat, virágágyakat és az erkélyládakat.

Adatlap

Név: Bellis perennis
Család: Asteraceae
Típus: Kétnyári

Magasság: 10-20 cm
Fényigény: Napos
Talaj: Átlagos

Virágzás: május-október

Az Asteraceae családból és a Bellis nemzetségből származó százszorszép, gyermekkorunk sétáinak emlékezetes mezei virágja. A latin neve Bellis perennis még kifejezőbb mivel „örök szépség”-et jelent.
Az alacsony, csak 5–15 cm magas, évelő növény szinte egész évben megállás nélkül díszíti a kerteket, réteket és a köztereket. A növény európai eredetű és szinte mindenféle talajon nő. Mint a legtöbb fészkesvirágzatú növénynek, virágai éjszakára becsukódnak, és a nap első fényénél kinyílnak. A nap folyamán követik a nap mozgását, illatuk vonzza a rovarokat.

A százszorszép fehér virágai sárga torokkal
Kép forrása: Pixabay.com

Százszorszép variációk

A kereskedelemben termesztett százszorszépek alapvetően a vadon élő Bellis perennis különböző fajtái.
A fajtákat viráguk mérete alapján három csoportba soroljuk:

  • Pomponnette típus: apró, gömb alakú virágok, dupla, majdnem kerek, nagyon szoros csöves szirmokkal.
  • Nagy virágú: enyhén fodros fej, 4-5 cm átmérőjű, lapos, félig dupla vagy dupla szirmokkal.
  • Az extra nagy virágú: 6-7 cm átmérőjű virágfejekkel, és lapos szirmokkal.

A százszorszép felhasználása

A százszorszép ideális helye a virágágyak széle a kert napsütéses vagy félárnyékos részén vagy a sziklakertben. Cserépben a teraszon és sírokon Csodás összhatás érhető el tavaszi hagymás növényekkel társítva például jácintokkal, tulipánokkal, nárciszokkal.

A százszorszép pom-pom szerű színes virágaiból csodás szárazvirág csokrokat készíthetsz. Ehhez a virágot a vágás után mosd meg, és hagyd megszáradni száraz és szellőző helyen.

Gyógynövényként is felhasználják, mivel esszenciális olajat, tanninot tartalmaz. A virágokból nyert illóolajat homeopátiás szerként használják, gyógyteája vízhajtó, és gyulladáscsökkentő hatású.

Tudtad? A százszorszép emberi fogyasztásra is alkalmas. A virágszirmok és a fiatal tavaszi levelek díszítik a salátákat és fűszerként is használják.. Létezik százszorszép virágbor is.

Ültetése és gondozása


Mikor kell vetni százszorszépet?
A százszorszép kétnyári növény ami azt jelenti hogy első évben zöld levélzet fejlődik ki és a második évben, hoz nagyobb mennyiségű virágot és termést A szabadföldi magról vetés a legegyszerűbb szaporíási mód melynek ideális időpontja június végén, július elején van. A vetés során magokat csak nagyon finoman takard be talajjal, mert a csírázáshoz fényre van szüksé. .A nyári vetést követően a következő tavaszon vagy nyár elején díszítenek, majd magot érlelnek. 

Palántáként is meg lehet vásárolni a kertészetekben és tavasztól ősszig ültethetőek. Válasz számukra napsütötte helyet amely elősegíti a virágzást.

A talaj iránt nem különösebben igényes, a rendes kerti talaj egy kis virágfölddel keverve megfelelő lesz számára. A nehéz, kötött talajokat nem szereti, ilyen talaj esetén lazíts homokkal az ültetés előtt.

Százszorszép cserépben nevelve
Kép forrása: Pixabay.com

Szerencsére nagyon könnyen nevelhető és nincsen olyan betegség vagy kártevő, ami tönkretenné a szépségét! Mindösszesen csak annyi a teendőd, hogy rendszeresen távolítsd el az elnyílt virágokat. Ennek a műveletnek az a célja, hogy ösztönözze a százszorszép fejlődését, miközben elősegíti a következő virágzást.

Öntözésre csak az ültetést követő hónapokban és a szárazság esetén van szükség. A százszorszép cserépben is ültethető , de ekkor a vízigénye sokkal nagyobb, ezért rendszeresen kell öntözni.