A rózsalonc: virágpompa kompromisszum nélkül

A rózsalonc (weigelia) nagyon dekoratív lombhullató 1-1,5 m-re növő cserje, melyet csodás tölcsér alakú virágaiért és zöld vagy színes lombjáért ültetünk. A szemet gyönyörködtető bőséges virágzás május-június téjékán az egész bokrot bebortja. Fajtától függően a virágok a rózsaszínű és fehér mellett a bíborvörös színűek is lehetnek. A májusi után egy augusztusi szerényebb másodvirágzás is várható, ezen felül az év nagy részében változatos lombszínével is díszit. Lombja lehet zold, sárgával tarkázott zöld bordó vagy mély borvörös is.

Adatlap

Név: Weigela
Család: Caprifoliaceae
Típus: Cserje

Magasság: 1–2 m
Fényigény: napos, félárnyékos
Talaj: mélyrétegű

Lombozat: lombhullató – virágzás: áprilistól júniusig

1-1,5 m es magassága ideálissá teszi szoliter növénynek akár még kisebb kertekbe is, de a könnyen gondozható virágos sövényt is ki lehet alakítani belőlle. Lombíszínének változatossága és kecses bókoló ágrendszere miatt szépen mutat cserjecsoportban vagy évelőágyak háttereként.

Rózsaszín virágú rózsalonc

A törpe méretű fajták a kisebb sziklekertekben valamint cserépben teraszon vagy erkélyen is nevelhetőek.

A rózsalonc ültetése és gondozása

A rózsalonc szakszerű ültetése megalapozza a megfelelő növekedését és gyönyörű virágzást. A szabadgyökeres növényeket a legjobb ősszel ültetni, hogy a gyökerek mér a tél előtt megindulhassank. A könnyebben beszerezhető konténeres növényt el lehet ültetni ősszel, tavasszal a fagyok után és még nyáron is ha nincs forróság. A rózsalonc a legszebben napos félárnyékos fekvésben virágzik. A talaj iránt nem különösebben igényes, de szereti a mélyrétegű, jó vízelvezető talajt.

Az ültetés utáni 1-2 évben öntözd rendszeresen, később már csak a nyári forróság ideén igényli az öntözést. A nyári talajtakarással elkerülhető a gyomok növekedése és a víz párolgása az öntözés után.

A jól helyre ültetett és jól begyökeresedett rózsalonc csak nagyon kevés gondozást igényel, a legfontosabb karbantartási feladata a metszés.

Színes lombú rózsalonc

A rózsalonc metszése

Már az ültetés során vágd vissza az ágakat, hogy elágazások képződjenek, és kompakt legyen a bokor.

Ezután éves metszés szükséges, hogy megfeleleően sűrű legyen a bokor és sok virágot hozzon. Metszés nélkül a növény ritka, nyurga ágrendszert fejleszt, és elveszti enyhén bókoló ágrendszerének szépségét.

Fontos, hogy ne tavasszal végezd el a metszért, hanem várd meg a virágzás végét! A rózsalonc esetében az idei friss hajtásokon fognak a következő évi virágrügyek kialakulni, ezért megfelelő időpontban kell végezni a metszést, hogy a következő évben is gazdagon virágozzon a növény. A metszés során inkább csak az előző évi illetve az öreg ágakra korlátozódjon, ezzel is fiatalítva a növényt. A rózsalonc nem tűri a drasztikus visszavágást, ezért a 1/3-nál jobban ne vágd vissza!

Tipp: Ha a helyes metszés ellenére sem virágzik eleget a rózsalonc, akkor tavasszal jutass műtrágyát a növénynek. Legtöbbször csak arról van szó, hogy az évek során a talaj már kimerült, és tápanyagokra van szüksége.

Szaporítása

A rózsalonc a legegyszerűbben és leggyorsabban dugványról szaporítható. Nem a legkönnyebben gyökeresedő cserje, de némi odafigyeléssel sikerülhet a művelet.

A dugványokat nyár szerezd be, azévi olyan hajtásokat vágj le, amin nincs virág. Vágj le 15-20 cm hosszú ágakat. Távolítsd el az alsó leveleket, hogy csak az utolsó 2 pár levél maradjon. Mártsd be az alapot gyökereztető hormonba (opcionális, de rózsalonc számára nagyon ajánlott).
Ezután helyezzük a dugványokat virágföld a homok keverékével megtöltöttcserépbe, és tartsd a hidegtől távol. A következő tavasszal szétültetheted a dugványokat, és várjon legalább két évet a végső kiültetés előtt.