A platánfa egy hatalmas klasszikus

A platánfa a történelmi kertek, és városok minden bizonnyal legreprezentatívabb fája. Karéjos leveleie miatt gyakran tévesztik össze a juharral. 35–45 méteres magasságával, hatalmas lomkoronájával és szokatlanul egyenes törzsével méltán tartozik a legtöbbet ültetett sorfák közé a díszfák eme faórjása.
A görög mitológiában nagyon fontos helyet foglal el, tisztelete krétai, illetve föníciai eredetű, Heléné szent növénye.

Adatlap

Név: Platunus
Család: Protéacées
Típus: Fa

Magasság: 25–40 m
Fényigény: Napos
Talaj: Normál, jó vízelvezetésű

Lombozat: lombhullató

A platánfa a Platanaceae családhoz tartozik amely körülbelül tucatnyi fajt számol. Erdőalkotó faj a meleg mérsékelt szubtrópusi hegyvidékek meleg völgyeiben. Nagyon jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlathoz is, ezért mindenütt elterjedt.

platánfa levél

Észak-Amerika egyik legnagyobb lombhullató fája, az 50 méteres nyugati platánfa (Platanus occidentalis). A keleti platán (Platanus orientalis) Európában és Ázsiában honos.  Az általunk jól ismert egész Európában és Magyrországon is gyakran ültetett platánfa e két faj hibridje (Platanus hybrida).

 Jól megkülönböztethető a többi díszfától, nemcsak hatalmas termete miatt, de a szürkés törzséről jellegzetesen mozaikosan leválló kérge miatt is. Levelei karéjosak és az egyes karéjok fogazottak. Szép őszi lombszíne és télrn is a fán maradó tüskés gömb alakú termése tovább növeli ennek az impozáns óriásnak a díszítő értékét.

Ültetése és gondozása

A platánfa ültetésével légy óvatos, mert könnyen elérheti a 20 m-nél nagyobb magasságot, ezért nagy helyre van szüksége minden irányban. Mélyárnyékot ad, ezért olyan helyre ültesd ahol a keletkezett árnyékot ki tudod használni.

Hatalmas platánfa törzse

Az ideális ültetési időpont ősszel van hogy a gyökeresedés könnyebben elindulhasson. Tavasszal is el lehet ültetni, de az ültetés utáni első évben rendszeresen kell öntözni. A platánfa szereti a napos, meleg helyeket és
Jó vízelvezető talajra van szüksége.

Lassú vagy közepes növekedésű fa. Néhány évbe telik, amíg jól begyökeresedik, ezt követően növekedése valamelyest felgyorsul.

Tipp: Ha fel akarod gyorsítani a platánfa növekedését, akkor az első évek tavaszán műtrágyázd meg és öntözd rendszeresen.

A platánfa metszése

Nyugodtan lehet metszeni a platánfát, legyen gondod viszont a metszési sebekre, melyek jelentéktelennek tűnnek ugyan de általuk a gombák az egész fát gyorsan megfertõzik. Ezért az ágak levágása metszése után kezeld a nyílt felületeket sebzáró anyaggal és fertőtlenítsd az metszéshez használt eszközöket.

A platánfa betegségei és kártevői

Nálunk leggyakrabban a platán csipkéspoloska (Corythucha ciliata) okoz problémát. A kártétel a levelek fonákján látszik, szivogatások és ürülékcseppek formájában. Először a levelek széle később az egész levél elal. Súlyosabb fertőzés esetén a fa korán ledobja a lombját. A növényvédőszeres permetezés a megfeleő védekezés, de a fa hatlamas termete miatt, meglehetősen költséges.

A másik gyakori probléma a platán piognomóniás betegsége (Apiognomonia veneta), egy gombabetegség mely főleg a mediterrán területeken okoz jelentős károkat, de megjelenésével nálunk is számolni kell. A fertőzés a levélerek barnulásával kezdődik később a hajtások, vesszők, ágak és akár törzs is elhalhat. A pemetezés a fa mérete miatt csak speciális gépekkel oldható meg. Segíthet az elszáradt gyllyak, ágak levágása, és a fertőzött levelek összeszedése és megsemmisítése.