A nyári orgona, a pillangók kihagyhatatlan kedvence

A délkelet-ázsiában őshonos nyári orgonát (Buddleja daviddi) Európában már a 18. század óta ültetik. Nem is véletlenül. Az akár 4-5 m magasra növő ezüstös zöld lombú bokor, júniustól augusztusig virágzó színes és illatos virágbugái felhívják magukra a figyelmet! A nyári orgona szépsége mellett nagyon gyorsan növekszik, akár évi másfél-két métert is, ezért ideális azok számára akik igénytelen ám gyors növekesésű, dúsan virágzó bokrot szeretnének ültetni a kertjükbe.

Adatlap

Név: Buddleja davidii
Család: Scrophulariaceae
Típus: Cserje

Magasság: 2–5 m
Fényigény: Napos
Talaj: Átlagos

Lombozat: lombhullató – virágzás: nyár

A nagyméretű virágbugák virágporban gazdagok, ezért a nyári orgona nagyon sok pillangót vonz. A pillangók szerelmesei ezért érthető lelkesedéssel ültetik. A vadon élő változataiban a virágok lilák de számos nemesített változata kínál nagy méretű virágokat élénk és változatos színekkel a fehértől kezdve a bíboron át a lila és a kék minden árnyalatáig.

Pillangó a nyári orgona bugás virágán
Kép forrása: Pixabay.com

Mely növényekkel társítsd?

A nyári orgonát ültetik szoliterként vagy csoportosan, de szabad állású virágos sövénynek is alkalmas. Könnyen társíthatók mindenféle cserjéhez, így alakíthatsz ki különféle csodás színkombinációk, például a rózsalonc, a jázminok, bangiták vagy a tamariskák felhasználásával.

Bőséges nyári virágzásuk miatt a nyári orgonák kiválóan mutatnak az évelő vagy egynyári virágágyások háttereként is, a lényeg csak annyi, hogy tűző napon legyenek!

A nyári orgona ültetése és gondozása

A nyári orgona konténeres és szabadgyökeres formában is beszerezhető.  Ha lehet, válaszd inkább a szabdgyökeres változatot. A szabadgyökeres cserjéket ősszel vagy kora tavasszal szedik fel, és ezt követően csupán néhány hétig ültethetők.

A talaj jellege szempontjából nem igényes, bármely talajon -még a kötött meszes talajokon- is szépen virít, könnyen ellenáll a nyári szárazságnak is de a bőséges virágzáshoz napos fekvés szükséges!

Így ültesd el a szabadgyökeres nyári orgonát:

 • A kiszemelt helyről távolítsd el a kavicsokat és a gyomnövényeket
 • Áss egy kb. 40-50 cm mély és egy széles gödröt
 • Helyezz az ültetőgödör aljára érett (1 lapát) érlelt szerves trágyát és keverd össze a talajjal
 • Vagdosd meg  a gyökerek végét és vágd vissza a sérült gyökereket 
 • Helyezd be a növéynt az alsó ágakig az ültetőgödörbe és töltsd meg földdel.
 • Tányérozd jól ki
 • Ültetés után azonnal bőségesen ötözd meg
Kép forrása: Pixabay.com

A nyári orgona viszonylagos igénytelensége miatt könnyen nevelhető cserje, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele! Az első nyár folyamán még öntözd alaposan., a későbbiekben már csak a metszés lesz a legfontosabb feladatod.

A nyári orgona metszése

A bőséges virágzás érdekében minden évben márciusban a vegetáció indulása előtt alaposan metszd meg a növényt, ellenkező esetben elmaradhat a virágzás. A metszéskor figyelj arra, hogy távolítsd el tő közepén lévő gyengébb ágakat is hogy a bokor szerkezete szellős maradjon.

Tipp: Az elhanyagolt vagy elöregedett nyári orgonákat a földtől 40-50 cm- magasságban vissza lehet metszeni, csodás virágzással fogja megháláni!

A nyári orgona szaporítása

A nyári orgona nemcsak könnyen ültethető és fenntartható, de a szaporítása is egyszerű.

 • Nyár végén vágj le 15-20 cm nagyságú félig elfásodott, egészséges hajtásokat a növényről.
 • A leveleket távolítsd el, csak pár darab maradjon rajta. 
 • A dugványok végét márdhatod gyökereztető hormonba, de anékül is sikeres lehet a gyökereztetés.
 • Az így kapott dugványokat ültesd laza talajba cserépbe és állítsd párás környezetbe de akár egyből ki is ültetheted szabadba. Fontos, hogy i öntözd rendszeresen. Jó eséllyel meg fognak gyökeresedni a dugványok.