A jácint ültetése és gondozása

Kétség nem férhet hozzá, hogy a jácint, akár a tavaszi kertben vagy beltéri cserépben neveleve az egyik legszebb hagymás virág.

Adatlap

Név: Hyacinthus
Család: Liliaceae
Típus: hagymás

Magasság: 20-30 cm
Fényigény: napos és félárnyékos
Talaj: Átlagos

Virágzás: Kert:Tavasz
Szoba: Tél

Őshonos növény Nyugat-Ázsiában, Törökországban, Szíriában és Libanonban. Ez a kifejezetten illatos virág a béke és hatalom, de az ugyanakkor az egyszerűség szimbóluma. is
A jácint is színpompás és kimondottan illatos virágai nélkülözhetetlen színfoltjai a tavaszi kertnek valamint cserpes növényként a jól mutatnak a teraszokon és az erkélyeken, ugyanúgy mint télen a lakásban.

A vágott virágként is egyre inkább használják a virágkötészetben. Vonzó színeikkel, és erős illatukkal a szezonális csokrok fontos alkotói.

Rózsaszín jácint más hagymás tavaszi virágokkal
Kép forrása: Pixabay.com

Ültetése és nevelése a kertben

A jácint hagymákat vásárláskor nézd át alaposan, hogy épek és egésszégesek legyenek és ne induljon el részlegesn sem a rothadás. Ha a kertbe kerül, akkor a hagymákat ősszel, még a fagyok előtt kell elültetni, hogy tavasszal virágzzon. A jácint szereti a könnyű, jó vízelvezető talajt (adott esetben adjunk hozzá egy kis homokot). A földet a hagymák elhelyezésére elő kell készíteni, laza és gyommentes legyen a hagymákat pedig gyökerekkel lefelé kell 10-15 cm mélyre ültetni. Szinte bárhova ültetheted, virágágyások szegélyébe, vagy bokrok előterébe. Napos vagy félárnyékos helyet válassz számára, mély árnyékban nem fejlődik megfelelően a növény.

Szépen mutat más tavaszi hagymások társaságában de a legszebben akkor mutatnak, ha kisebb csoportokba ülteted el őket. Ehhez a hagymákat egymástól 10–15 cm távolságra ültesd el.
Minél több van, annál szebb, és feltűnőbb lesz tavasszal a hatás!
Sokan ültetik a gyepbe is a tavaszi hagymásokat, itt is szépen mutatnak, azonban azzal számolj, hogy a virágzás után nem lehet azonnal lenyírni a zöld részeket a fűnyírással együtt.

A kertbe kiültetett jácintot öntözni nem szükséges, öntözni. Virágzás után még ne vágd le a zöld részeket, mert tápanyagot gyűjtenek, hogy következő évben is szép legyan a virágzás. A leveleket pedig csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elszáradtak.

Szaporítani a kis sarjhagymák leválasztásával lehet a levelek leszáadása után.

Kert jácint fejlődése a virágágyásban
Kép forrása: Pixabay.com

A jácint ültetése és nevelése cserépben

A játcint alapvetően kerti növény, de számos fajtája szobai hajtatásra is alkalmas. A cserepes játszint színt és illatot visz a lakásba akkor is amikor az igazi tavasz még messze van. A játcint könnyen nevelhető, nem jelent kihívást annak sem, aki nem tud sok időt fordítani a növényeire. Szeptembertől januárig ülteteheted el a hagymákat, melyeknek 2-3 hónapra van szüksége ahhoz hogy virágot hozzon.

Az ültetés menete egyszerű: Tegyél virágföldet a cserépbe és gyökérrel lefelé ültesd bele a hagymát, takard be földdel, úgy, hogy csúcsa kb. 1 cm lógjon ki. Ezután a földet enyhén nedvesn tartva tedd a cserepet sötét helyre. Kb 2 hónap múlva megjelenik a zöld hajtás. Csak akkor tedd fényre amikor a hajtás kb 5 cm es.

Virágzása a lakásban nem tart sokáig, meghosszabbíthatod, ha nem teszed tűző napra és fűtőtest közelébe, vagy huzatos helyre. A földjét tartsd nedvesen, de ne álljon víz a cserépben mert a hagyma könnyen rothadásnak indulhat.

Tudtad? A színpompás jácint bizony mérgező’ A hagymájában és a leveleiben található anyagok a szervezetbe jutva öklendezést és hányást válthatnak ki. Vigyázni kell, hogy se gyerek, se háziállat ne kóstolja meg.