A nebáncsvirág vagy pistike virág a hálás virágszőnyeg

Az Új-Guinea-ból származó nebáncsvirág, vagy másik nevén pistike virág, bőséges és egész nyáron át tartó virágzást ígér. Csodás színfoltja a kert közvetlen napfénytől védett félárnyékos részeinek, ahol élénk színeiket nyár elejétől a fagyokig csodálhatjuk. Cserépben nevelve más növényekkel (begónia, szellőrózsa, fukszia stb.) kombinálva, a nebáncsvirág élénk színeivel fokozza a díszítő hatást.

Az Impatiens nemzetségben körülbelül 900 botanikai faj és sok hibrid tartozik, legtöbbjük többféle színben pompázó trópusi növény.

Adatlap

Név: Impatiens walleriana és Impatiens hybrid
Család: Balsamaceous
Típus: Egynyári

Magasság: 20–40 cm
Fényigény: Félárnyék és árnyék
Talaj: átlagos

Virágzás: május-október

Tudtad? Az érdekes nebáncsvirág név onnan ered, hogy a Balsaminaceae család (nebáncsvirágfélék) növényeinek termései érintéskor hevesen felrobbanva szórják ki magjaikat. Szóval csak óvatosan a kezekkel!


A kertészetekben kapható legfontosabb képviselőjük a pistike virág (Impatiens waleriana) vagy törpe nebáncsvirág, és az új-guineai nebáncsvirág névre hallgató Impatiens hybrid. Ez utóbbi egy kicsit vaskosabb megjelenésű (alsó kép) de igényeit tekinve megegyezik a törpe nebáncsvirággal. A nálunk egynyáriként tartott 20-40 cm magas lágyszárú növény szemet gyönyörködtető színes foltot képez virágágyásokban vagy parkokban. Tavasztól őszig folymatosan hozza kerek és finom, szirmú különböző színű, fehér, rózsaszín piros, narancs többé-kevésbé tartós virágait.

Törpe nebáncsvirág vagy pistike
Kép forrása: Pixabay.com

A családnak a dísznövények mellet gyógynövény képviselőjük is van, Az Impatiens balsamina fajt hagyományosan gyógynövényként használják Ázsiában. Gyulladásgátló, vízhajtó, hashajtó, tonizáló és emmenagogikus tulajdonságokkal rendelkezik. Virágainak antibiotikus tulajdonságai is vannak.
A lenyelés során mérgező, az almával kevert gyümölcslét Japánban és Indiában használják a körmök vörösre festésére.

A nebáncsvirág ültetése és gondozása

A magról vetése március-áprilisban hónapban20 ° C-on ideális, megfelelően előkészített talajkeverékbe. A vetőmagok csírázáshoz fény szükséges, ezért nem kell földdel takarni. A növekedéshez nedves föld és rendszeres öntözés szükséges. A palánták május végén ültethetőek ki a szabadba, egymástól 30 cm távolságra.

Impatiens hybrid, piros színben
Kép forrása: Pixabay.com

A kertészetek a kész palánták széles kínálatát árulják, ezeket tavasszal, az utolsó fagyok után lehet kiültetni. Lehetőleg olyan félárnyékos helyre ahol nincsen kitéve nap tűző sugarainak, de a sötét mély árnyékot már nem szereti a növény, és kevés virágot hoz. A pistikének humuszban gazdag, mélyrétegű savas vagy semleges talajára van szüksége. Bőséges virágzással hálálja meg ha a talajához érett komposztot keversz, és ha kötött a talaj akkor homokkal lazítsd fel a vízelvezetés javítása érdekében. A pangó vizet nem szereti, ezért tegyél egy sor kavicságyat az edény aljára, és mindig lyukas aljú cserébe ültesd.

Gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, Mivel a a pistike virág nem tűri szárazságot, legfontosabb feladat a bőséges öntözés. Rendszeresen öntözd, akár cserépben akár szabadföldön neveled. A színpompás virágzás érdekében tavsztól őszig folyékony műtrágyát is adagolhatsz az öntözővízhez.

Tipp: A túlzott öntözéssel nem árt vigyázni! Hatására megjelenhetnek a meztelen csigák és jelentősen károsíthatják a lombozatot. A sok öntözővíz vagy a nagyon nedves évszak ezen kívűl rothadást is okozhat, amelynek jellemző tünete a szár lágyulása és feketedése.