A mahónia, egy szívós kis örökzöld, mely megállja a helyét

A virágain és termésén túl a fényes sötétzöld leveleivel is díszítő mahónia nagyon dekoratív örökzöld cserje, mely sokoldalúan használható fel. Kellemesen illatos mahonia citrom-sárga mézelő virágjaiban hosszú hetekig gyönyörködhetünk március-április táján. De ez még nem minden, a virágzást, mutatós kis kék-fekete bogyók követik, melyek nyáron díszitik a bokrot.

Sűrű, sötétzöld és fényes lombozata, tüskés szélű levelei, a magyalhoz hasonlító hangulatot áraszt, ősszel lombja szép vöröses árnyalatot kap. A lenyűgözőbb hatás érdekében ültess két-három tövet egymás mellé, lehetőelg a ház közelében hogy élvezhesd tavasszal a virágok illatát!

Szépen mutat cserjecsoport részeként, de nevelhetünk belőlle, alacsony metszés nélküli örökzöld sövényt is.

sárga mahónia virág
Kép forrása: Pixabay.com

A mahónia ültetése és gondozása

A mahonia szívós növény, melyet azok azámára is ajánlunk akiknek nincs kedvük vagy idejük aónövényeik gondozására. Kedveli a homokos, enyhén savas vagy semleges talajt, de nagyon toleráns a talaj minőségével szemben. A legszebben fálárnyékban fejlődik, de a kevés fényt is elviseli.

A növények ideális ültetési ideje az október és március-április között időszak.
A mahóniákat álatlában konténerekben szállítják, amely garantálja a könnyű ültetést. Ültetési távolság a növények között: átlagosan 1,50 méter legyen.
Növekedése meglehetősen lassú, évente húsz centiméter. A felnőtt cserje átlagosan csak 1-3 méter magas, de néhány kivételes növény elérheti az 4 métert is.

A fiatal növények számára előnyös a metszés, mivel a szárak meggörbülnek a levelek és virágok súlyától. A virágzás után is meg lehet metszeni, hogy ösztönözd a növény elágazását. Kifejlett növényként a mahonia már nem igényel különösebb metszést. Csak távolítsd el a sérült vagy kiszáradt gallyakat, és az eszáradt virágszárakat.

Az ültetés után rendszeres öntözést igényel, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon. A talajtakarás védi a gyökereket a fagytól intenzív hideg esetén. A komposztból vagy kéregből álló talajtakaró tápanyagot ad, miközben hűti a talajt és gátolja a gyomnövényzet növekedését.