A magyal az örökkévalóság díszes ígérete

Ez a robusztus, tüskés cserje a magyal (Ilex aqufolium) vadon nő az erdei aljnövényzetben. Gyönyörű zöld lombozatát használják karácsonyra dekorációs elemként a kertben szoliteként, vagy sövénynek ültetve is megállja a helyét.

Adatlap:

Név: Ilex
Család: Aquifolia
Típus: cserje

Magasság: 2–5 m
Fényigény: napos és részleges árnyék
Talajigény: átlagos

Lombozat: örökzöld
Virágzás: május
Termés: november-március

Gyönyörű bőrszerű fényes mély zöld vagy tarka színű levei örökzöldek, és egész évben díszítik a kertet. Élénkvörös narancssárga vagy sárga színű bogyói tovább fokozzák a növény esztétikai értékét.
Az Aquifoliaceae családhoz és az Ilex nemzetséghez tartozó magyalnak több mint 400 faja van a világon. Között legismertebb az Ilex aquifolium, az egyetlen faj, amely vadon is megtalálható Európában. Fagytűrése kiváló legalább -15 ° C-ig eltűri a tartósan kemény fagyokat is.
Lassú növekedése ellenére is általában 4-6 m magasra és 2-4 m szélesre nő. Ha hosszú ideig él elérheti egy 25 m magas és 8 m széles igazi fa méretét.
Levelei egyszerűek, elliptikusak fényes és sötétzöld színűek, fogazott szélűek. Sokáig maradnak a bokron, csak 3 év után újulnak meg. Néhány fajta levele ovális, sima szélű levelekkel rendelkezik.
A jelentéktelen kis fehér virágok májusban nyílnak ki. Látványos színes bogyói szeptember és március között jelennek meg.

Tudtad? A magyal vonzó piros bogyója mérgező! Teobromint tartalmaz mely hányingert, hasmenést, alacsony vérnyomást okoz.

A magyal piros bogyója télen is mutatós
Kép forrása: Pixabay.com

A magyal felhasználása

Örökzöld, fényes lombozatával a magyal hamar az örökkévalóság jelképe lett. Élénkvörös bogyói ma már hozzátartoznak az év végi ünnepekhez, széles körben használják asztalok és házak díszítésére. A magyal használatának karácsonyi hagyománya valószínűleg egészen a rómaiakig nyúlik vissza, akik tiszteletet adtak az örökzöld növénynek. Később a keresztény vallás visszahozta a növényt a karácsony ünneplésére.
A vidéki emberek a pogány rítusokat és a katolikus vallást gyakran keverve magyalt helyeztek a templomok bejáratához, otthonukban pedig varázslatokat végeztek a növénnyel.

A magyal gyógynövényként is használatos. népi gyógyászatban a keserű magyallevél főzetet, köszvény, reuma vagy köhögés csillapítására használják. A modern gyógyászat a vércukorszint beállítására és a veseműködés elősegítésére valamint mellhártya gyulladás kezelésére is használja. Nem árt tudni, hogy a magyal díszes bogyói mérgezőek, emésztőrendszeri betegségeket okozhatnak.


A szezonális felhasználástól eltekintve a magyal kiváló díszcserje mely kevés gondozást igényel.

Ültetése és gondozása

Figyelem: a magyal gyakran kétlaki, ezért vásárláskor ellenőrizd a növény nemét és győződj meg arról, a nőivarú egyed közelében legyen hímivarú is hogy a porzás megtörténjen. Egy másik megoldás lehet ha önbeporzó fajtát ültetsz.

Mikor és hogyan ültess magyalt?
Az ültetésére a legjobb idő ősszel van, ilyenkor több idő jut gyökérzet fejlődésére, de tavasszal a fagyok után is el lehet ültetni. Tavaszi ültetés esetén azi első évben legyen rendszeresebb az öntözés.
Megfelelő méretű ültetőgödröt alakíts ki a számára. Vedd figyelembe, hogy növeksége nagyon lassú (átlagosan 15-20 cm évente), ezért olyan helyet keress a számára, ahol zavartalanul növekedhet.
Az ültetést követően a magyal nem igényel különösebb gondozást. A tavaszi és nyári rendszeres öntözés fontos az ültetés utáni első évben. Nyári aszályos időszakban azonban a begyökeresedés után sem árt megöntözni.

Vadon árnyékban vagy félárnyékban nő, de a színes lombú fajtáknak napos fekvés szükséges a színük fenntartásához. A szennyezett levegűt nem jól tolerálja ezért ne ültesd olyan helyre, ahol a légszennyeződések túlságosan ki van téve.

TIpp: Ha csak napos helyed van a magyal számára, akkor válassz valamilyen színes lombú fajtát, jobban fogja tolerálni mint a sötét lombú változatok.


A magyal szinte bármilyen típusú talajhoz alkalmazkodik, kivéve a hazánkban gyakori meszes talajokat így a magyal nem mindenhol érzi jól nálunk magát. A legjobban az üde, mélyrétegű, enyhén savas és humuszos talajt kedveli, a szárazságot főként fiatal korban nehezen viseli el.