A leylandi ciprus századunk sövénynövénye

A leylandi ciprus (XCupressocyparis leylandii) villámgyors növekedése, sűrű élékzöld lombozata és legendás ellenálló képessége miatt lett az utóbbi 20 év legsikeresebb örökzöld növénye hazánkban. A mérete ideális gyönyörű védő- és elzáródó sövények gyors létrehozásához. Szoliterként nevelve hatalmas lombozatú piramis alakú, akár 30 mérer magas fává nő.

Adatlap

Név: Cuprocyparis leylandii
Család: Cupressacées

Magasság: 20 m
Fényigény: napos, félárnyékos
Talaj: normál, jó vízáteresztő

Lombozat: örökzöld

A leylandi ciprus egy hibrid eredetű örökzöld, amely véletlenül jelent meg a 19. század végén Angliában. A lambert ciprus (Cupressus macrocarpa) és a nootka ciprus (Chamaecyparis nootkatensis) spontán keresztezéséből származik és először az angol Leyland termesztette Cupressocyparis leylandii néven. Ezt követően több változatos megjelenésű fajta alakult ki.
Számos kiváló tulajdonsága miatt, -mint a nagyon gyors növekedés, a sűrű lombozat, a viszonylagosan jó szárazság és talajtűrő képesség, a jó szél és fagytűrő képesség- a leyland ciprus lett a leggyakrabban ültetett örökzöld féle. Alkalmas impozáns szoliternek is, de leggyakrabban gyorsan növő magas örökzöld sövények telepítésére használják.

Tudtad? A nyírás nélkül növekvő Leyland ciprus akár 15–30 m magas és 6–10 m széles gigantikus fává nő, mely csak a nagyobb kertekbe való.

A fentiek miatt leggyakrabban 2–5 m magasságú és 1–2 m széles nyírott sövényekben ültetik. A nyírást jól tűri és mivel évente akár egy métert is növekszik a leggyorsabban felnövő örökzöld kerítés alakítható ki belőle.

Magas leylandi ciprus sövény
A leylandi ciprusból magas sövény nevelhető

Ültetése és gondozása


A Leyland ciprus Magyarországon mindenhol ültethető, szinte mindenféle talajt elvisel viszont napos fekvést kíván.
Az ültetés ideális időpontja az ősz de ha ezt elmulasztottad, akkor tavasszal is ültetheted.


Hogyan hozz létre sövényt belőle?
Sűrű sövény létrehozásához ültesd a növényeket legalább 1 m-re egymástól, és hagyj legalább 1 m-re a sövény majdani határától. Ennél kisebb helyen a növény nem fog elférni. Sajnos több helyen látni helytelenül telepített, kis helyre beszorított leylandi sövényeket, ilyenkor a növény nem tud mást tenni, mint felnyurgul és megpróbál a magasban lombozatot fejleszteni.
Ültetés előtt, különösen a földlabdás növények esetében, áztasd néhány órára vízbe a földlabdát, hogy a növény jól meg tudja szívni magát.
A talaj megazítása érdekében áss legalább 40–50 cm átmérőjű és mélységű lukakat, még akkor is, ha a földlabda ennél kisebb. A hosszabb sövényhez jó megoldás lehet a fenti méretű árok ásása is.
Tavaszi ültetés esetén rendszeresen öntözzd a fiatal növényeket az első év őszéig. Ezután az első néhány évben még hetente, majd csak a nagy nyári meleg vagy szárazság időszakában kell öntözést betervezni. Ajánlott az öntözőrendszer telepítése is különösen, ha hosszú a sövényed mert ezzel időt és vizet takarítasz meg.

A folyamatos tápanyag utánpótlás nem szükséges, az első években tavasszal adagolhasz egy kis a nitrogénműtrágyát is, hogy elősegítsd a növekedést.

A leylandi ciprus metszése

A sövény magassága és szélessége csak évi egy-két metszéssel tartható fenn! A nyíratlan sövény felnyurgul elveszíti sűsű megjelenését, és az ágak között átlátható válik.
A fagyos időszakok kivételével a Leyland ciprust egész évben a lehet metszeni. Ideális esetben az első metszés időpontja tavasszal április körül van, majd a másik a nyár végén, augusztus körül legyen. A metszéshez a száraz időszak a kedvező, mert a friss vágási felületek érzékennyé teszik a növényt a gombás megbetegedésekre.

A Leylandi ciprusból készült 2-6 m magas sövények metszése nem könnyű és nem is egészen veszélytelen feladat, mely állóképességet és tapasztalatot igényel. A metszéshez használj olyan elektromos vagy motoros sövényvágót melynek hosszú a vágófelülete és lehetőleg állítható a vágási szögge. A felső rész metszéséhez a legjobb a dupla létra, ha már olyan magasra nőt a sövény, hogy kezelhetetlen, akkor nyugodtan levághatod a magasság akár 1/3-át is, mert a sövény ki fogja bírni!

Leylandi ciprus levelei

Tipp: A metszés végén mindenképpen permetezd le a sövényt gombaölő szerrel, hogy megakadályozzd a friss vágási felületeken támadó gombás megbetegedések kialakulását. A legtöbb megbetegedés oka, hogy nedves időszakban történik a metszés, és nem kezelik le a friss vágásokat.

A Leylandi ciprus betegségei és kártevői

A Leyland ciprus alapvetően ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek. Ha számára ideális körümények között neveled nagyobb eséllyel lesz ellenálló.

Kedvezőtlen körülmények között valamint gyakori metszés és csapadék után a Leylandi ciprus érzékeny lehet a gombás betegségekre. Ennek a tünete a pikkelylevelek hajtáscsúcstól kezdődő barnulása A gombás eredetű pestalotiopsisos betegség kezelés nélkül, a teljes sövény pusztulásához is vezethet.

Mit tegyél a gombás betegség ellen?

A gombás betegségek megelőzése érdekében válaszd az újabb, ellenállóbb fajtákat.
A fő metszést tavasszal végezd és a metszés után prmetezz gomabaölő szerrel. Fertőtlenítd a vágópengét is. Metszés után a levágott részeket gyűjtsd össze égesd el, vagy szállítsd el a hulladéklerakóba.

Szaporítása

A Leyland ciprus fajtái sterilek, csak dugványokkal lehet szaporítani. Válassz lehetőleg fiatal anyanövényt, és a dugványokat nyáron a hajtások beérésének kezdetén vágd le. A talpukat mártsd gyökereztető hormonba majd ültesd el hidegágyba. A többségük 5-6 hét alatt meggyökeresedik.