A kristályvirág: élénk virágok a pozsgás levelek hálójában


A delosperma cooperi, vagy kristályvirág egy húsos levelű évelő növény, amely élénk rózsaszín virágaival tavasztól nyárig bőségesen virágzik. Pozsgásszerű levelei kevés vizet párologtatnak, ezért jól bírja a szárazságot és a tűző napon virít a legszebben.

Adatlap

Név: Delosperma cooperi
Család: Aizoaceae
Típus: Évelő, zamatos

Magasság: 15-20 cm
Kiállítás: Napos
Talaj: Jól vízelvezetésű

Lombozat: bőrszerű

Virágzás: június-október

A Dél-Afrikában őshonos évelő gyönyörű lila virága színes és egzotikus megjelenést kölcsönöz. Szép dísze lehet falaknak, szegélyeknek és virágágyásonak. Habitusa és alacsony termete miatt a legszebben a sziklakertben mutat, de napos fekvésű ágyások szegélynövényeként, valamint cserépben is szépen díszit.

Több mint 120 féle delosperma létezik különböző színű virágokkal. Ezek között van a delosperma crassuloides fehér virágaival vagy a delosperma echinatum és sárga virágaival. Pozsgás jellegű kinézete ellenére télállósága meglehetősen jó -10 ° körüli fagyállósággal.

Lila kristályvirág, delosperma pozsgás levelekkel
Kép forrása: Pixabay.com

A kristályvirág ültetése és gondozása

Élénk színű virágaival egész nyáron át virító alacsony kis évelő, jól tűri a szárazságot és csak csekély gondozást igényel.

Magról tavasszal ültethető, de könnyen szaporítható tőosztással vagy dugványokkal is. Ha palántaként vásárolod akkor négyzetméterenként 4-5 tővel érdemes számolni. Bár a fejlett növények szárazságtűrőek, ültetés után azonban még hetegig bőséges öntözést igényel.

A kristályvirág a talaj iránt igénytelen, kedveli a száraz, meleg, jó vízlevezetásű talajokat. A pozsgásokhoz hasonlóan a tápanyagban szegény talaj nem okoz problémát, de tavasszal műtrágya adagolásával intenzívebbé teheted a virágzást.

Trükkok a Delosperma szebb virágzásához

Noha ez a növény könnyen karbantartható, és évről évre terjed, növekszik, néhány trükkel növelheted a virágok mennységét és hosszabb virágzást érhetsz el:

  • Tartsd inkább szárazon a talaját, a levelek elég vizet raktároznak. A pangó vizet nem tűri a gyökere.
  • A kifakult, elvirágzott virágokat csípkedd le.
  • 2-3 évente őszi vagy tavaszi tőosztással fiatalíthatod a töveket.
  • Tavaszi metszéssel tarthatod kordában a méretét.

Tipp: Hosszan tartó élénk színű virágokkal fogja meghálálni hogy szárazon tartos a talaját és a tűző napra ülteted.