A kövirózsa: apró növény hatalmas értékkel

Dekoratív geometrikus színes rozettáival a kövirózsa (vagy sempervivum) a gondozás nélküli és növények nem túl népes, ám annál népszerűbb kategóriájába tartozik. És valóban! A kövirózsa csaknem elpusztíthatatlan!

Ez a kicsi szívós, nedvdús növény, Európa hegyeinek jól ismert őslakosa vidáman elél a sziklák között, vagy akár a száraz talajon, bármely jó vízelvezetésű helyen, az úgynevezett sovány talajokban kitéve a tűző nap égető sugarainak.

Szívóssága mellett a kövirózsa rendkívűl dekoratív növény. Szépségét sok apró zamatos levélének köszönheti melyek szorosan és spirálisan csavarodnak a rövid központi száron. A levelek alakja nagyon változó lehet: egyenes, hosszúkás, lándzsa alakú, elliptikus vagy lapát alakú. A levelek felülete sima vagy bársonyos és különböző színekben pompázó mint sárga, zöld, kék-zöld, szürke, vöröses, lila. Az előbbiek miatt a kövirózsa mid formáját, mind színét tekintve nagyon változatos megjelenésű.

Több mint 4000 fajta ismert

A rendelkezésre álló 4000 változat közül a különféle méretű és színű látványos változatok találhatóak. A levelek sokféle színűek lehetnek, a zöld mellett a piros vagy rózsaszín, de sárga vagy akár csokoládé lila is előfordul.

Kövirózsa a sziklán
Kép forrása: Pixabay.com

A növény szépségét csak fokozza a tavasz végén megjelenő különleges virága is. Ezek is többszínűek lehetnek a levelekhez hasonlóan, így színük kénsárgától a szilvavörösig változhat.

Kép forrása: Pixabay.com

A kövirózsa gyökérzete

Nem is gondolnánk, de ez az apró növény komoly gyökérzettel rendelkezik. A kertben kialakított természetes környezet is legyen száraz és köves, és ami a legfontosabb, jó vízelvezetésű. A gyökerek morfológiája a repedésekhez igazodik, hosszú fő gyökeret növeszt amely függőlegesen növekedszik lefelé,igyekszik egyre mélyebbre jutni a kemény talajban.

Cserépben vagy szabadban?

A kövirózsa ideális a száraz, napos területek beültetésére, valamint a gondozás nélküli zöld növényi felület megteremtésére is. Csak minimális öntözésre van szüksége, a túl sok víz akár el is pusztíthatja a növényt! Az egyetlen követelmény tehát az optimális vízelvezetés!

A környezettel szembeni végtelen ellenállósága nagyon széleskörűvé teszi a a felhasználását. Ültethetjük mindenfajta cserépbe, falra vagy akár napos tetőre is! Kiválóan alkalamas miniatűr cserépkertek létrehozására, önmagában ültetve vagy különféle varjúhájfélékkel együtt. Ha cserépben neveled figyelj arra, hogy olyan mély cserepet válasz, amelyek lehetővé teszik a mélyre hatoló gyökerek fejlődését!

A kertben ültetheted virágágyások öntözetlen szegélyére de a legjobban a sziklakertekben, kövek között érzi magát ez a kis hegyi növény. Régóra ültetik gondozás nélküli napos sírkertekbe is.

Gondozást alig igényel. A nyáron megjelennek a rózsaszínű vagy sárga virágok. Elvirágzás után metszőollóval vágd le a virágzati szárakat. A hidegtűrése is kiválló akár -15 ° C-ig képes ellenállni a hidegnek ha megfelelően száraz helyen van.

Tipp: Bármennyire is jól tűri a kövirózsa a tűző napot figyelj, hogy ha a növényed még nem szokott hozzá a teljes napfényhez, akkor a kövirózsát is szoktatni kell a naphoz, akácsak a többi növényt.