A hortenzia nem is annyira bonyolult mint hinnéd!

A hortenzia elegáns, romantikus, hangulatú cserje amely rusztikus eleganciájával és gigantikus virággömbjeivel már nagymamáink kertjében is ott virított.

Adatlap

Név: Hortenzia
Család: Hydrangeacées
Magasság: 1–2 m

Fényigény: Félárnyék és árnyék
Talaj: savanyú, hangaföld

Lombozat: lombhullató virágzás: június-október

Virágzás: június-október

A kék hortenzia

Ha hortenziáról van szó, akkor a legtöbben azokra a kék színű virágtömegtől roskadozó bokrokra gondolunk, melyek elborítják a mediterrán városkák kertjeit.

 kék hortezia
Kép forrása: Pixabay.com

Azonban mielőtt hiú reményeket táplálsz, nem árt tudni, hogy a kék hortenzia Magyarországon nagy kihívás, mivel a legtöbb helyen meszes a talaj de véletlenül sem savanyú. Ha minden áron szeretnél kék színű virágokat, próbálkozz savanyú földkeverékkel, aluminium-szulfátot tartalmazó műtrágyával. A megfelelő kémhatás ahhoz szükséges, hogy a hortenzia képes  legyen felvenni a kék színhez szükséges alumínium mennyiséget.

A mészmenets, savanyú talaj hiányában jó esetben rózsaszín vagy fehér virágú hortenziád lesz. Azt sem árt tudni, hogy sokfelé helyen annyira meszes a talaj hazánkban, hogy a „hagyományos” kerti hortenzia nem érzi jól magát, és foltos klorózios levelei miatt nem is fog szép látványt nyújtani.

A hortenzia ültetése és gondozása

Szépsége ellenére sokan félnek ettől a növénytől, mondván, túl nehéz hosszútávon megtartani. Pedig, csak néhány egyszerű dologra kell hozzá, hogy kerted büszkesége legyen!

Valójában egyszerű gondozást igényel, de hogy egészséges maradjon és virágozzon is oda kell figyelni néhány dologra.

hortenzia Bokor
Kép forrása: Pixabay.com
  1. Hová kerüljön a hortenzia?

Talán ez az egyik legfontosabb dolog, és a későbbi siker kulcsa!

 Nem szereti a tűző napot, de a sötét mélyárnyékot sem, ezért olyan helyet válasz számára, ahol az erős napfénytől védve van, de azért napi néhány órát sütkérezhet a napfényben. Jó hely lehet neki egy fal vagy kerítés védelme és részleges árnyéka. Széltől és az erős fagytól védett helyre tedd, mert az ágai eltörhetnek az erős szélben, a fiatal példányok pedig nem viselik el az erős fagyokat

2. Öntözd bőségesen!

Szereti a vizet, ezért a bokrokat rendszeresen és bőségesen öntözd a növekedési és virágzási időszak alatt, soha ne száradjon ki a talaj. A meszes vízzel viszont vigyázni kell (és Magyarországon a legtöbb helyen meszes a víz!) mert a meszes vizet a hortenzia bizony ki nem állhatja. Ha van rá lehetőség, gyűjts esővizet és öntözd azzal, igaz, hogy ez egyki macerával jár de a növény hatalmas virágokkal fogja meghálálni!

rózsaszín hortenzia

3. Tápanyagutánpótlás

A komposztált marhatrágya általában tökéletes megfelel a tápanyag utánpótlásra, évente kétszer adjál neki, tavasszal amikor a vegetáció újra elindul, és még egyszer ősszel. Kapható speciális hortenzia táp is, melyet szintén ősszel és tavasszal kell kijuttatni, a műtrágyák esetében azonban figyelj mindig a pontos adagolásra, mert a túladagolás tönkre is teheti a növényeket.

Télállóság

A fiatalabb példányok fagyérzékenyek lehetnek, legjobb, ha télre jól betakarod őket falevelekkel. Az idősebb hortenzia tövek már áttelelnek, de nekik is jobb, ha egy fal védelmében, a fagynak kevésbé kitett helyen vannak.

A hortenzia metszése

A vélemények megoszlanak a hortenzia metszéséről. Annál is inkább mert egyes fajták az előző évi vesszőn hozzák a virágot, míg mások az idein. Legjobb ha vásárlás előtt megkérdezed, hogy milyen típusú a növény ebből a szempontból.

Mivel a fajták többsége az előző évi hajtások végén hozza a virágokat ezért, ha tavasszal visszavágod, nem fog sok virágot hozni. Persze az is tönkre teheti a virágzást, ha erősen visszafagynak az ágai a télen. A visszafagyott ágakat mindig le kell metszeni tavasszal! Ugyanakkor a vegetációban jól tűri a metszést, nyugodtan levághatod és vázába teheted a virágait, vagy fiatalításként visszavághatod kb 50 cm es magasságban, ha túl méretesre nőne.

A hortenzia betegségei

Szerencsére a kerti hortenzia nem különösen érzékeny a betegségekre. A legjellemzőbb hiánytünete a klorózis, melyet a sárga elszíneződésű levelek és zöld erek megjelenése jelez. Ha a talaj túl meszes, megakadályozza a tápanyagok felvételét. A klorózist könnyen kezelheted tőzeg adagolásával és aluminium szulfát- os talaj savanyítással.

A gombás betegségek szerencsére nem túl gyakoriak a hortenzián viszont gyakrabban kialakulhatnak, ha a levelek nedvesek és nem tudnak megszáradni, ezért a felülről öntözéssel nem árt óvatósan bánni.A lisztharmatot a leveleken megjelenő fehér, hálószerű bevonatról lehet felismerni, míg a rozsda a levelek alján lévő nrancsos kör alakú foltok formájában jelentkezik. A gombás betegségek visszaszorítására hausnáljunk gombaölő permetezést.

Ritkábban előfordulhatnak még levéltetvek és takácsatkák is, ilyenkor a rovarölős permetezés a megfeleő védekezés.

Tartható-e cserépben?

A hortenzia cserépben is jól érzi magát, ezért, félárnyékos teraszon vagy erkélyen is tartható. A sikerhez azonban néhány dologról nem szabad megfeledkezni:

  • ne érje tűző nap a hortenziát, inkább olyan helyre tedd, ahol csak a reggeli napot kapja néhány óráig.
  • savanyú földbe ültesd és rendszeresen, lehetőleg lágy vízzel locsold.
  • ősszel és tavasszal adj neki valamilyen műtrágyát.
  • és végül, -és mind közül ez az utolsó pont szokta a legnagyobb fejtörést okozni a lelkes tulajdonosoknak- télen fagymentes helyen teleltesd, és ne hagyd teljesen kiszáradni.

Hogyan legyen mégis szép hortenziád, ha meszes a talajod?

A kerti hortenzia kimondottan meszes talajon sajnos nem érzi jól magát. Mivel hazánkban többségben ilyen területek vannak, ezért érdemes olyan hortenzia fajtával próbálkozni amely jobban tűri a meszet. És szerencsére van ilyen!

Tekintsük tehát át a kertészeti árudákban leginkább beszerezhető hortenzia fajtákat:

Hortenzia macrophylla (kerti hortenzia):

Általában az a fajta „a hortenzia” legalábbis hagyományosan ezt a fajtát ültetik a legtöbb kertben. A már említett félárnyékot igényli, bőséges öntözést, és kötelezően savanyú talajt. A virágok liláskék vagy rózsaszínűek a talaj PH-jától függően. Magasság és szélesség 1-3 m.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ – Fehér cserjés hortenzia

Az egyik legszebb fehér virágú fajta, mely különösen mésztűrő volta és ellenállósága miatt is kedvelt. Mésztűrő! Úgyhogy ezzel a fajtával lehet próbálkozni, ha meszesebb a talajod. Vízigényes nagy, a virágokat az az évi hajtásokon hozza, ezért tavasszal jobban visszametszheted. Hatalmas fehér virágait júniustól szeptemberig folymaatosan nyílnak és elvirágzásuk után a bokron maradva elegáns zöldes virágként a fagyokig díszítenek.

Hydrangea paniculata- Bugás hortenzia

A japánból származó bugás hortenzia akár 2-3 m magasra is megnövő könnyen nevelhető, lombhullató cserje. A többi hortenziánál jobban tűri a szárazságot, viszont sajnos szintén mészmentes talajt kíván. Nagyméretű kúp alakú virágai fehérek. A virágokat az az évi hajtásokon hozza. ezért tavasszal alapos metszést kíván. Virágzása a nyár második felétől, kora őszig tart. Nagy virágai és nyári nyílása adja értékét.