A kannavirág, egy darabka trópus a kertedben

A kannavirág egy évelő rizómás növény, amely Amerika trópusi és szubtrópusi régióiból származik. Ellenállósága miatt a világ számos részén honossá vált, vizes élőhelyekben, az erdő szélén és a folyó mentén található meg. A canna név a görög κάννα (kanna) névből származik, és nádra utal.

Adatlap

Név: Canna
Család: Cannacées
Típus: Rizómás évelő

Magasság: 50-120 cm
Fényigény: napos
Talajigány:Mélyrétegű, vízáteresztő

Virágzás: június-szeptember

Felhasználása

A kanna levelei már önamgukban is nagyon mutatósak, ráadásul a kannák virága ugyanolyan díszítő értékűek mint a levelei! Impozáns növény, egyes fajták levelei 40-60 cm-re is megnőnek, magasságuk pedig eléri az 2,5 méret! Az óriási méretű kannák, mellett vannak 50-60 cm re növő törpe változatok is melyeket virágcserepebe ideálisak.

Tudtad? A kannák kinézete nem véletlenül exzotikus. Közeli rokonságban vannak a gyömbérrel vagy a banánfélékkel. Lombozatuk is nagyon hasonló a banánfákéhoz!

Buja megjelenésükkel és pompás virágzásukkal a kanna vagy rózsanád ideális növény arra, hogy egzotikus, trópusi hangulatot vigyél a kertbe! Szeretjük őket meleg tónusú, sárga, narancssárga vagy piros színű virágaik és dekoratív színes lombozatuk miatt.
Fenséges és lenyűgöző növények, melyek odavonzzák a tekintet ezért megérdemlik a központi helyet. Feltűnő hatásuk miatt előszeretettel ültetik őket parkok, közterek díszítésére is.

A kannavirág sárga színben

Szépségük mellett ezek a növények szerencsére nem érzékenyek a betegségekre és a kártevőkre, és olyan gyorsan növő, erős, robosztus növények, melyket bátran ültethetünk kertünkbe. Fagytűrésük változó, de származásuk miatt nálunk nem télállóak. A nagy tömegű és hosszú virágzáshoz napos fekvésre, megfeleő páratartalomra és tápanyagban gazdag talajra van szükségük.

A Kannavirág ültetése és gondozása

A kannát gyakorta tekintik tévedésből hagymás növénynek, pedig rizómásak, ami a hagymától eltérően egy duzzadt földalatti szár amely keményítő formájában tápanyagokat tárol. Emellett a rizóma lehetővé teszi a növény egyszerű szaporítását is.

Robosztus kannavirágok lila levelekkel

Ültetése és gondozása egyszerű. A talaj előkészítése után tavasszal a fagyok után a rizómákat ültesd nagyjából tizenöt centiméter mélyre. Tövenként hagyj húsz centiméteres távolságot, mert a kifejlett növénynek helyre van szükségük.. Ültetést követően gyakori öntözést, nedves talajt kíván. Az elszáradt virágokat csípkedd le, ezzel is elősígíted az újabb virágok képződését.
A virágzás után a kanna a meglepő formájú tüskés termésiben gyönyörködhetünk. A vöröses vagy lila színű termés dekoratív kerek fekete, fényes magokat tartalmaz, amelyeket gyöngyként is használnak ékszerek készítéséhez.
Nálunk a kannavirág nem télálló, ezért a rizómákat ősszel ki kell ásni fagymentes helyen teleltetni.

A kisebb méretű kannák cserépben is nevelhetőek, ilyenkor télire a cserepet fagymentes helyre kell vinni.