A babérsom: harmónia a japán kertekből

A Japánból, Himalája és Kínából származó tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica) két-három méter magas lassan növő örökzöld cserje, nagyon dekoratív színes lombozattal. A lombozat fajtától függően lehet zöld vagy akár aranyszínű krémfehér foltos is. Bőrszerű örökzöld levelei impozáns látványt nyújtanak bármely környezetben. A népszerű színes lombú mellett léteznek olyan egyszínű lombú fajták is, mint az Aucuba japonica ‘Rozannie’, a törpefajta sötétzöld lombozattal, vagy az Aucuba japonica ‘Salicifolia’ nagy, sötétzöld, karcsú levelekkel.

Adatlap

Név: Aucuba japonica
Család: Garryaceae
Típus: Cserje

Magasság: 1–3 m
Expozíció: Félárnyék és árnyék
Talaj: Átlagos

Lombozat: örökzöld – virágzás: november-április

A babérsom jelentéktelen virágai tavasszal május – június tájékán jelennek meg. Kis méretűek és négy ovális, fehér vagy lila sziromból állnak. A nyár végén megjelenő csodás piros bogyó a babérdsom második vonzereje. Egész télen a fán maradva díszítik a növényt.

Nem árt tudni hogy a japán babérsom kétlaki növény, vagyis egyedein csak hím- illetve csak nővirág képződik. A hímivarú virágok aprók és lila színűek. A szerényebb kinézetű nőnemű virágok vörösesbarnák ám később az 1-2 cm.-es piros terméssel valódi díszei ennek a növénynek. Ha szép piros bogyókat is szeretnél, akkor ültess egymás mellé hím és nőivarú egyedeket is!

nőivarú  babésaucuba japonica

Figyelem! a japán babérsom levelei és bogyói mérgezőek. Lenyelés esetén a száj irritációját, émelygést vagy gyomor- és bél rendellenességeket is okozhat.

Bőrszerű levelei örökzöld lombozata, árnyéktűrő képessége és talajjal szembeni viszonylagos igénytelensége miatt a cserje sokrétűen felhasználható. Kiváló szoliter növény, de ültethető sövénynek, vagy akár nagyobb cserépben is nevelhető a teraszon. 

A színes lombú fajták több napfényt igényelnek, a zöldes lombú fajták árnyéktűrőbbek. 

Tudtad? Harmóniát árasztó szépsége miatt a japán babérsom egyike a híres japán teakerteket alkotó fajoknak.

A babérsom ültetése és gondozása

A legegyszerűbb jól fejlett, konténeres növényt beszerezni a kertészetben. Válassz számára világos, félárnyékos vagy árnyékos helyett. Ha sövényenk ülteted tarts 80–100 cm távolságot az egyes növények között.

Gondozása egyszerű.  A nyár folyamán a száraz időszakban némi öntözést igényelhet, ügyelve arra, hogy maradjanak vizesek a levelei. Ha cserépben tartod, akkor persze rendszeresen öntözni kell  és némi tápoldat sem árt júliusban és augusztusban.

Szoliternek ültteve csak az elhalt részeket szükséges lemetszeni a vegetációs időszakban. Ha sövénynek ülteted, akkor egy tavaszi alakító, lehetőleg gépi metszés javasolt, de később már ne nyúlj hozzá, hogy a bogyók ki tudjanak feljődni a bokrokon.

Babérsom szoliternek ültetve

Betegségei és kártevői

Az babérsom egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy egyetlen komoly betegsége sincsen. Ellenáll a betegségeknek és a parazitáknak.
Ennek ellmére ajánlott figyelemmel kísérni a levéltetvek megjelenését a fiatal hajtásokon,  kezelni ha szükséges..
Ha a babérsom levelein a krémfehér csíkok elhalványulnak akkor nincs elég fény. Keress számára olyan világos helyet amely nyáron félárnyékos.
Két dolog miatt szokta mégis ledobni a leveleit. Vagy a téli túzott nedvesség  vagy nyári szárazság miatt, ezért ügyelni kell, hogy egyiknek se legyen kitéve a növény.