A hunyor: jókedvünk tele virágokkal!

A hunyor (Hellebosus), vagy népszerű nevén a karácsonyi rózsa valószínűleg a legismertebb és a leghosszabban virágzó télen virágzó, félörökzöld évelő növényünk. A csésze alakú, színváltó virágok karácsonykor vagy január elején jelennek meg, a virágzás elején zöldes fehérek, aztán rózsaszínné majd vörössé válnak.

Adatlap

Név: Helleborus
Család: Renonculaceae
Típus: Évelő

Magasság: 30–80 cm
Fényigény: Részleges árnyék és árnyék
Talaj: átlagos, meszes

Virágzási időszak: december-március

A hunyor az egyik leggyakrabban ületetett téli virágunk. Fák alá nagyobb foltokban, vagy akár cserépbe is ültetheted. Évről évre növekszik, terebélyesedik és pont a virágszegény hosszú téli hónapokban örvendeztet meg elegáns zöldesfehér, rózsaszín vagy lila virágaival a kertben vagy a teraszon.

Hunyor zöld színű levelei és virágai a téli kertben.
Kép forrása: Pixabay.com

A hunyor ültetése és gondozása

Ideális esetben november körül, de tavasszal a fagyok után is el lehet ültetni. A megfelelő ültetés alapozza meg a növény fejlődését és virágzását is. Ne lepődj meg ha nem virágzik az első évben, ez teljesen normális a hunyor esetében, legtöbbször 2 évbe is telik, amíg első szép virágaival megajándékoz.

Kedveli a nedves és tápanyagdús, meszet is tartalmazó talajokat. Ültetés előtt keverj a talajhoz érett komposztot vagy marhatrágyát. Kerüld az erős napsütésnek kitett helyeket, keress inkább számára hűvösebb árnyékos vagy félárnyékos fekvést. Az ültetésnél minden növénynek körülbelül 30 centiméterres helyet biztosíts. Mivel szereti a nedves talajt, ültetés után bőségesen öntözd.
A bolygatást és az átültetést nehezen viseli. Ha mégis szükséges, akkor lehetőleg tavasszal tedd meg és minél nagyobb tőveket ültess át. Mivel magjai jól csíráznak, idővel egyre terebélyesedik. Szaporítására a tavaszi tőosztás javasolt, de ebben az esetben is hosszabb időre van szüksége a gyökeresedéshez és ilyenkor is csak az ültetés utáni második évben virágzik.

Gondozásához hozzátartozik, hogy amikor a rügyek megjelennek, távolítsd el az elszáradt, festett vagy elhalványult leveleket. A virágzás után fokozatosan távolítsad el az elnyílt virágot, hogy ezzel ösztönözd az új virágrügyek megjelenését.

Ha cserépben neveled akkor rendszeres tápanyagutánpótlás szükséges, mivel hamar ki fogja merítani a talaj készleteit.

hunyor élénk színű virágai.
Kép forrása: Pixabay.com

Változatok hunyorra

A különféle hunyor fajták eltérő időben virágzanak és a virágok színe is változatos.

Helleborus foetida: Szívós fajta, mely megatlálja helyét az aljnövényzetben, és általában novembertől kezdődően és egész télen virágzik.

Helleborus orientalis: A keleti hunyor színben és alakban az egyik legváltozatosabb hunyor fajta.

Helleborus niger: Fekete hunyor, ez a növény minden kétséget kizáróan a legnehezebb gondozású. Meszes talajt kíván, savanyú talajon a virágzás el is maradhat. Ez az igazi karácsonyi rózsa.

Helleborus pupurascens: Pirosló hunyornak is nevezik, a legkorábbi virágzású hunyor, mely vadon is nő a a Pilisben és a Bükkben.

A pirosló hunyor mellett hazánkban vadon megtalálható még a Az illatos virágú Illatos hunyor t(H. odorus), a Mecsekben. A kisvirágú hunyort (H. dumetorum) a Dél-Dunántúlon és a Vértesben találjuk meg. A vadon megtalálható hunyor félék mind védett növények!