A hóvirág, a szerény de biztos fehér hírnök

A hóvirág az elsők között virágzik a tél második felében. Ennek a törékeny kis növénynek a megjelenése reményt kelt a szívekben. Méltán viseli a hóvirág nevet mivel a hó ellenére is bőszen virágzik. Februártól egészen márciusig gyönyörködhetünk a hóvirág apró, szerény, de szépséges fehér harangjaiban, melyek büszkén hirdetik, hogy végre a tavasz felé tartunk!

Adatlap

Név: Galanthus
Család: Alliacées
Típus: hagymás

Magasság: 15-20 cm
Fényigény: napos

Talaj: átlagos
Virágzás: februártól márciusig

A Galanthus nemzestég tagjai nyugat Ázsiában és Európában őshonos hagymás növények, melyek a nyirkos talajú cserjések, erdők aljnövényzetében nőnek.

A hóvirágnak 19 fajtája több mint 500 változata létezik. A leggyakrabban előforduló a Galanthus nivalis, a kikeleti hóvirág, mely hazánkban védett növény. A vadon élő változat egyszerűbb de az üzletekben már nagyobb virágú telt virágú nemesített változatok is kaphatóak.

Alakíts ki foltokat a gyepen, vagy ültesd színes lombozat mellé

A hóvirág alacsony mérete miatt ideálisan ültethető a gyepbe. Csoportosan ültesd, hogy télen virágzó szőnyeget képezzen. Virágágyásba, más növények mellett is remekül mutat, finom virágai hangsúlyozzák a színes lombú évelők leveleinek szépségét mint például a tűzeső (Heuchera) vagy akár a sárga virágú boglárka, amely hasonló körülményeket is igényelnek. Szépen mutat cserje csoport, vagy sövény előtt, valamint sziklakertben is.

Ha nincs elég hely a kertben a virágzó foltok kialakítására kertjének birtoklására, akkor ültetheted cserépbe is, kellemes meglepetést okoznak a korai virágok. Nagyon jól mutat összeültetve kora tavasszal virágzó más hagymás növényekkel is, melynek színeit szépen kiemelik majd a kis fehér virágok.

Hóvirág és boglárka együtt a gyepben
Kép forrása: Pixabay.com

A hóvirág ültetése és gondozása

A hóvirág gondozása a egyszerű. Lehetőleg olyan jó vízelvezető képességű talajt válasz számára van mely nyáron is hűvös marad. A nehéz, levegőtlen talajban a hagymák degenerálódnak és végül eltűnnek. Jobban kedveli a savanyú vagy semleges, talajt és nehezebben növekszik a meszes területeken.

A hagymák ültetésre ősszel kerüljön sor, virágzás céljából és fajtától függően február- márciusban virágzik. Vásárlás után ne késelekedj a hagymák ültetésével, egyrészt mert a hagymák nagyon gyorsan száradnak, mésrészt mert a következő tavaszi virágzáshoz érdemes október első feléig elültetni a hagymákat.

Hóvirág vadon az erdei aljnövényzetben
Kép forrása: Pixabay.com

A virágzás után várd meg, amíg a lombozat teljesen elszárad és sárgássá válik, hogy a hagyma tartalékot képezhessen, a felhalmozott tpanyagok segítségével hajt ki a követlező tavasszal a növény. Ha gyepbe ültetted a hóvirágot, akkor várj az első fűnyírással a lombozat teljes elszáradásáig. A virágzás utáni tőosztással könnyen szaporítható, kialakítva nagyobb, impozáns foltokat az egész kertben.