A csodasövény vagy turkesztáni szil ígérete

A gyors növekedésű, igénytelen sövénynövény iránti kereslett hívta életre a turkesztáni szil hirtelen elterjedését a kertekben és a közerületeken. A találó “csodasövény” névre keresztelt növény nagyon gyorsan, akár 2-3 év alatt képes magas és zárt növényfalat alkotni. Bámulatosan gyors növekedése mellett a talaj iránt nem igényes. Jól érzi magát a nálunk gyakori meszes talajon is sőt a sovány és kötött agyagos talajokba ültetve is szépen fejlődik.

Adatlap

Név: Ulmus pumila
Család: Ulmaceae
Típus: Fa

Magasság: 20-30 m
Expozíció: Nap és félárnyék
Talaj: Átlagos

Lombozat: lombhullató

A növény a szilfélék családjához tartozik, mely vagy húsz-negyven fafajtát vagy cserjét számol és képviselői az északi mérsékelt féltekén (Európa, Észak-Amerika, Kína, Japán) élnek. A legtöbb sziféle nagy kupolás koronát alkot, és mélyrétegű, jól vízelvezető talajban akár 40 m magasra is megnőnek.
A szilfélék néhány félig örökzöld ázsiai faj kivételével mind lombhullatóak. A levelek egyszerűek, váltakozók és két sorban vannak elrendezve az ág mentén.

A csodás sövénynövény

A sövényekre óriási az igény. Szükség van rájuk a közterületeken és a parkokban, az ipari létesítményekben és a kiskertekben egyaránt. Nemcsak szépek, de egyfajta természetes zöld térelválasztóként is működnek, otthont adva egyúttal madaraknak és rovaroknak is.

Mivel gyakorlati okokból létestünk sövényt a egyik legfontosabb szempont az ültetésüknél a könnyű fenntarthatóság, illetve a gyors növekedés. Számos nagyszerű sövénynövény létezik, ám legtöbbre közülük 5-10 évet is kell várni, mire megnőnek és betöltik funkciójukat.

A turkesztáni szil ezzel szemben mindent “tud” amit a egy sövénynövénytől várunk: hihetetlen gyorsan nő, igénytelen a talaj iránt, könnyű a gondozása és nagy tömegű zöld lombja elrejt minket a kiváncsi tekintetek elől és tompítja a zajokat. Ráadásul, madaraknak és rovaroknak is otthont adhat a termetes sövény. A turkesztáni szil metszés nélkül nagy fává nő, hosszú élettartammal, ám sövénynek nevelve améret ésa az élettartam is jelentősen lerövidül, így figyelni kell a rendszeres ifjításra is.

A csodasövény ültetése és gondozása

A csodasövényt, a fagyalhoz hasonlóan egy vagy két sorban ültethetjük. Egysoros ültetésnél a tövek egymástól 20 cm-re egy vonalban vannak a kétsorosál 2 vonalban, egymástól eltolva cikkcakk alakban ültetjük el a töveket. az egysoos ültetés növényigénye kisebb, de a kétsoros ültetésből szebb és dúsabb sövény fejlődhet.

Az ültetés utáni 2-3 évben öntözd rendszeresen a sövényt, a már begyökeresedett növénya száraz időszakokat is jól viseli.

A legfontosabb gondozási feladat a gyakori metszés. Nagyon gyorsan növő sűrű ágai rendszeres metszést igényelnek, ennek hiányában a növény gyorsan fenyurgul és tömött lombozat helyett, magas ritkás ágrendszer alakul ki. Évi 2-3 metszéssel már könnyen lehet szép tömött koronát kialakítani, és azt is megelőzheted, hogy idő előtt elöregedjen a sövényed. A legszebben akkor fejlődik, ha sok napfényt kapnak a levelek, ezért olyan helyre ültesd és úgy metszd, hogy lehetőleg egyformán érhesse minden oldlról a fény.

A csodasövény betegségei

Sajnos a csodaszövénynek van kártevője, ez pedig a kanyargós szillevéldarázs  mely először 2003-ban jelent meg magyarországon. Lárvái gubóbana talajban telelnek át. A lárvák szabálytalan kanyargós lyukakat rághatnak a leveleken, mely végülrészleges vagy teljes lombvesztéshez vezethet. A megfelelő időben kijuttatott kontakt hatású rovarölő szerekkel védhetjük meg a sövényünket ellenük.