A csarab egyszerű eleganciája és legendája

A csarab (Calluna vulgaris) a hangához (erika) nagyon hasonló kinézetű növény, gyakran keverik is egymással, de magasabb, robosztusabb növekedésű, a virágzási ideje pedig nyár vége és az ősz. Európa északi részének zordabb éghajlatú mészmentes talajú tájain él, ahol elterülő szőnygszerű foltokat alkot. Fehér vagy lilás virágai mellett gyönyörködhetünk, örökzöld lombozatában is, amelynek köszönhetően talajtakaróként vagy alacsony térelválasztóként egész évbeni szépen mutat.

Adatlap

Név: Calluna vulgaris
Család: Ericaceae
Típus: Örökzöld növény, évelő.

Magasság: 10-50 cm
Fényigény: napos és fényárnyék
Talaj: savanyú föld

A skót legenda a csarabról …

A világ teremtésekor, Skócia kietlen dombjait nézve, Isten azt így szólt: Legyen gyönyörű e táj, fákkal és virágokkal borított! Megkérdezte a a legerősebb és legszebb fát, a Nagy Tölgyet, hogy készen áll-e ennek a tájnak a díszítésére. De a tölgy visszautasította, azzal, hogy sajnos gazdag és mély talajra van szüksége. Isten ezután illatos lonchoz fordult, ám ez támasz, fal vagy kerítés nélkül nem lehetett boldog. Isten akkor a rózsára, a virágok királynőjére gondolt, de amaz meg nem érezte a bátorságot. hogy szembenézzen a hideggel, az esővel és a széllel…
Isten aztán meglátott egy egyszerű, örökzöld lombot, szép rózsaszín és fehér virágokkal. A csarab először habozott, nem tudván, hogy képes lesz-e megbirkózni a feladattal. De mivel ez Isten kérése volt, úgy döntött, hogy mégis megpróbálja. Bátorsága és elszántsága jutalmául Isten úgy döntött, hogy három ajándékkal jutalmazza: a tölgy robusztusságával, a lonc illatával és a rózsa szépségével. – A legenda szerint legalábbis a csarab három nagyszerű tulajdonsága Isten ajándéka.

A hanga szívós növény

A csarab felhasználása

Felhasználásával stílusos kerteket lehet létrehozni akár természetes, romantikus vagy modern stílus kialakítása a cél. Egyaránt megállja a helyét kerti dísznövényként, a virágágyásban vagy a vízparton, cserjék vagy évelő növények között de ugyanolyan jól teljesít cserépbe ültetve is. Kertben ültetve a legszebben nagyobb csoportokban mutat, ahol sűrű, bokorszerű hatása és a bőséges virágzása garantálja a feltúnő hatást. Az utak metnén talajtakarónak ültetve is jól teljesít. Jól társítható magas évelő növényekkel, mint például a kúpvirágfélék, az őszirózsák vagy a díszűvek. Szívóssága miatt ideális lehet a kezdő kertészek számára is.

Ki kell még emelni, hogy gyomelnyomó képessége jelentős! Néhány év alatt képes megszabadítani a gyomoktól, miközben csak kevés gondozást igényel.

Ültetése és gondozása

Konténeres növényként vásárolva egész évben ültethető, így ideális lehet virágzás alatt beszerezni, amikór jól látszik a virágok színe.
Az esetleges későbbi kudarc a nem megfeleleő ültetésből származhat! Nem árt néhány szíbályt betartani.

  • Ültetés előtt áztasd a gyökérlabdát egy vödör vízbe, hogy jól átnedvesedjen.
  • Ügyelj rá, hogy ne szakadjon el a gyökérzet, amikor a konténerből kiemeld a növényt.
  • Mészérzékeny növény, az ültetéshez használj savanyú földet.
  • Ne ültesd túl mélyre a növényt kevesebb, mint egy centiméter föld kell ahhoz, hogy elfedje és megakadályozza a gyökerek kiszáradását.
  • Legalább 30 cm-es hely maradjon a növény körül
  • Ültetés után bőségesen öntözd és a tövét takard be be a fenyő kéreggel.
  • A meszes vizet a cserab nem szereti, ezért menj biztosra és használj lágy vizet az öntözéséhez!

A viszonylag lassú növekedésnek köszönhetően a csarab nagyon jól alkalmazkodik a cserepes neveléshez is. Néhány évig is maradhat 30 cm mély cserében, a nyár folyamán ügyelj a föld nedvesen tartására, mert a cserépben sokkal gyorsabban kiszárad a föld.

A csarab cserépben nevelbe