A sokrétű büdöske vagy szebb nevén bársonyvirág

A büdöske vagy bársonyvirág az egyik legnépszerűbb nyári virágunk bőséges és elhúzódó virágzásán, valamint az alacsony karbantartási igényein túlmenően szeretjük az élősködökkel szembeni riasztó tulajdonságai miatt is. (főleg levéltetvekre és fonálférgekre hatásos). Színpompás virágai nemcsak feltűnőek de tartósak is, és intenzív színfoltot alkotnak a kertben.

Adatlap

Név: Tagetes
Család: Asteraceae
Típus: Egynyári

Magasság: 20–90 cm
Kiállítás: Napos
Talajigény: átlagos

Virágzás: tavasz, nyár

A Mexikóból származó, növény sokrétű felhasználhatósűga miatt kerti virágként a világ nagy részén elterjedt. Európába már a 16. század közepétől termesztik és a 18. századra a magyar kertekben is általánosan ismert.

A bársonyvirág névre is hallgató büdöske egy nagyon egyszerűen fenntartható növény, mely rengeteg, tartós virágot hoz és gyorsan növekszik. Virága egy-vagy kétféle lehet a fajtától függően a sárga különböző árnyalataiban és narancsban pompázik. A növények magassága törpefajták esetén 20 cm-től a legmagasabb fajták esetén közel 90 cm-ig terjed. A régi kertekben a büdörske ugyanolyan állandóhelyet foglalt el, mint akár a szőlő és szokás volt a zöldségek közé is ültetni belőle 1-1-sort.

A büdöske ültetése és gondozása

Az ültetés fontos lépés, mivel ez alapozza meg a növény stabil növekedését és a későbbi szép virágzást.

A kertészetekben vásárolt palánták ideális ültetési ideje április és május.
Ültetés elött kerti talajt lazítsd fel. Dúsíthatod érett komposztal vagy virágfölddel. Körülbelül 20-30 cm távolságot tarts az egyes növények között.


A magról vetést február-márciusban lehet indítani beltérben, világos védett helyen, és a fagyok elmúltával, áprilisban lehet kiültetni az apró palántákat. A megfelelő elágazás elősegítése érdekében csípked vissza a palántákat, amikor elérték a 10 cm es magasságot.
A büdöskét egyaránt ültetheted dísznek a kert közepére, vagy a paradicsom vagy rózsa közelében, hogy a távol tartsa a levéltetveket és a fonálférgeket.

Gondozása nagyon egyszerú, ezért ajánlott azoknak is akiknek nincs idejük a kertészkedésre. A szabadföldbe vetett büdöske gondozása az öntözésre és az elnyílt virágok virágok lecsípésére korlátozódik. A cserepes növényeket rendszeresen kell öntözni és esetleg valamilyen műtrágyát is meghálál.

Tudtad? a büdöske gyógynövényként is használható gyomorpanaszok, hasmenés, köhögés és émelygés kezelésére. Afrikában a gyökerét a fogfájások gyógyítására valamint dohányízesítőként és a tyúkok etetésére is felhasználják. A leveleket stimulálónak és afrodiziákumnak tekintik.